Real Madridin kausi päättyi pettymykseen, kun se hävisi Mestarien liigan välierässä Juventukselle ja putosi jatkosta. Espanjalaisessa mediassa tappio laitettiin ison osan kaudesta ajojahdin kohteena olleen Gareth Balen piikkiin, mutta myös madridilaisten maalivahti Iker Casillas sai osansa kritiikistä. Casillas on kriitikkojen mielestä tullut vanhaksi, eikä hänellä pitäisi olla maailman parhaan joukkueen maalille mitään asiaa.

Casillas täyttää tässä kuussa 34 vuotta. Real Madridin pitkäaikainen maalivahti valittiin maailman parhaaksi veräjänvartijaksi viidesti peräkkäin vuosina 2008–2012. Hän on voittanut MM-kullan ja kaksi Euroopan mestaruutta. Seuratasolla Casillas on juhlinut kolmea Mestarien liigaa, viittä La Ligaa ja monia muita pokaaleja, eikä hänen saavutuksiaan voi kyseenalaistaa. On selvää, että ilman Casillasia Real Madrid ei olisi voittanut yhtä paljon pelejä 2000-luvulla.

Jokin on kuitenkin pielessä. Casillas on näyttänyt Real Madridin tolppien välissä seisoessaan vuosia stressaantuneelta, eivätkä hänen otteensa enää ole parhaiden päivien tasolla. Casillasin hiukset harvenevat, eikä hän hienoja reaktiotorjuntojaan lukuun ottamatta ole enää vuosiin ollut maailmanluokan maalivahdilta vaaditulla korkealla tasolla. Vaikuttaa siltä, että paras mahdollinen ratkaisu olisi Casillasin tämän kesän lähtö jäähdyttelemään vaikkapa Amerikan tai Lähi-idän rahasarjoihin.

Casillas on saanut kritiikkiä siitä lähtien, kun José Mourinho tuli Real Madridin päävalmentajaksi vuonna 2010. Kuvia kumartelematon Mourinho näytti ensi töikseen ovea Raúlin ja Gutin kaltaisille seuraikoneille. Hieman myöhemmin portugalilainen valmentaja kritisoi Casillasia – siihen asti koskematonta miestä – ilmeisenä tarkoituksenaan ravistaa pelaaja itsetyytyväisyydestään ja nostaa hänet uudelle tasolle.

Taktiikka ei onnistunut, sillä Casillasin ja Mourinhon välien kylmettyä luotsi pudotti pelaajan penkille. Tammikuussa 2013, Casillasin loukattua epäonnisesti kätensä, Real Madrid hankki tuuraajaksi Diego Lópezin. López pelasi niin hyvin, ettei Casillasilla enää parannuttuaan ollut maaliin asiaa. Legendan penkitys aiheutti skandaalin, jossa lokaa heitettiin puolin ja toisin.

Kyse oli Real Madridille tyypillisestä valtataistelusta, joka oli omiaan auttamaan FC Barcelonaa kasvattamaan etumatkaansa. Mourinhon saatua potkut (tai lähdettyä vapaaehtoisesti, kuten julkisuuteen kerrottiin) kesällä 2013 uusi päävalmentaja Carlo Ancelotti palautti Casillasin vähin äänin ykkösvahdiksi. Eripuraa aiheuttanut López myytiin AC Milaniin. Ratkaisu toimi, kun Real Madrid voitti kaudella 2013–14 Mestarien liigan Casillasin pelatessa muun joukkueen tavoin turnauksessa hyvin.

Real Madridin tämän kevään konttaus on kuitenkin kääntänyt ihmisten huomion takaisin Casillasin keskinkertaisiin otteisiin. Maalivahdille on sattunut ihmeellisiä arviointivirheitä. Asiassa ei olisi mitään ihmeellistä, ellei Real Madridin maalivahdin oletettaisi pelaavan viikosta ja vuodesta toiseen epäinhimillisen korkealla tasolla.

Casillas ei tähän enää pysty. Hän pystyy torjumaan loistavasti läheltä tulevia vetoja. Muuten hänen otteissaan on toivomisen varaa. Casillasilla on suuria vaikeuksia erikoistilanteissa, jotka johtavat vaarallisiin tilanteisiin ja vastustajan maaleihin.

Gianluigi Buffon, Juventuksen maalivahti, on Casillasia kolme vuotta vanhempi. Heistä Buffon on kuitenkin selvästi parempi. Siinä missä ikä on tuonut Buffonille rauhallisuutta ja varmuutta, Casillas vaikuttaa menettäneen ikääntyessään itseluottamuksensa. Se ei voi olla vaikuttamatta hänen asemaansa joukkueen sisällä.

On kyseenalaista, pystyisikö Real Madridin kakkosmaalivahti Keylor Navas – tai joku muu Navasin tasoinen torjuja – täyttämään Casillasin saappaat. Real Madrid tarvitsee loistavan veräjänvartijan. Sen puolustus on reikäjuustoa, joten maalivahdin odotetaan pelastavan epävarmat puolustajat pulasta. Casillas ja Navas ovat nyt samalla tasolla. He ovat perusvarmoja vahteja, joiden taso ei kuitenkaan riitä pelastamaan joukkuetta kauden tärkeimmillä hetkillä.

Muutoksia on luvassa. Real Madrid pelasi kauden 2014–15 alun loistavasti, mutta haaveet La Ligan ja Mestarien liigan pokaaleista menivät sen mittapuulla surkeasti sujuneeseen alkuvuoteen 2015. Casillas teki parhaansa, mutta horjahteli yhdessä surkean puolustuksen ja jatkuvista loukkaantumisista kärsineen keskikentän kanssa.

Manchester Unitedin maalivahdin David de Gean siirtymisestä Real Madridiin on huhuttu. De Gea olisi loistava, vaikkakin todella kallis, vahvistus. Hän on kasvanut Manchesterissa, eikä hänen taustansa (Atlético Madridin kasvatti) enää olisi ongelma. Puolittaisiin ratkaisuihin ei ole Real Madridissa varaa. Kun Casillas kohta korvataan, hänen tilalleen pitää saada de Gean tasoinen huippuluokan mies. Muuten FC Barcelonan juhlat jatkuvat Espanjassa ja kansainvälisillä kentillä.

Esa Mäkijärvi
Kolumnisti on kirjailija ja La Liga -intoilija. Hän on julkaissut kirjan Valkoinen baletti: kirjoituksia Real Madridista (Arktinen Banaani 2014). Mäkijärven kolumnit mahdollistaa yhteistyökumppanimme Vivus.fi.