Barcelonan ja Valencian välinen liigakamppailu tarjosi lähes kaikkea mahdollista. Pikainen maali, epäonnistunut rangaistuspotku, pari tolppalaukausta ja lukuisia muita maalipaikkoja. Lopulta Barcalle riitti Luis Suárezin ensimmäisen minuutin maali 2-0-voittoon. Jälkimmäisen osuman Lionel Messi viimeisteli pelin viimeisestä hyökkäyksestä.

Pelikello ei tosiaan ehtinyt käydä edes minuuttia, kun Barca siirtyi johtoon. Sergio Busquets pelasi pallon pystyyn Messille, joka liikkui kohti Valencia-maalia. Oikea-aikainen syöttö oikealla puolella olleelle Suárezille, joka sijoitti pallon maaliin. Osuma oli uruguaylaiselle kauden 19, kun kaikki kilpailut lasketaan mukaan.

Vain pari minuuttia myöhemmin Valencia oli lähellä tasoitusta. Rodrigo Moreno leikkasi vasemmalta sisään ja laukoi kohti takakulmaa – hieman ohi maalin.

Peli jatkui melko avoimena. Kahdeksan minuutin kohdalla Gerard Piqué rikkoi rangaistusalueen sisällä Rodrigoa, ja pallo vietiin pisteelle. Dani Parejo laukoi, mutta Claudio Bravo liimasi pallon näppeihinsä. Bravosta tuli Víctor Valdésin ohella vasta toinen rankkarin torjunut Barcelona-maalivahti sitten vuoden 2003.

Seuraavan tilanteensa Valencia loi keskityksen kautta. Nicolás Otamendi voitti pääpallossa sekä Jérémy Mathieun että Busquetsin, mutta pusku takatolpalta painui ohi maalin.

Ja lisää tuli. Pari minuuttia edellisen tilanteen jälkeen Piquén purku epäonnistui. André Gomes nappasi irtopallon ja syötti takaviistoon Paco Alcácerille. Hyökkääjän jatko lipui hiukan takatolpasta ohi.

Hetken päästä Suárez haki toisessa päädyssä keskityksellä takatolpalta Messiä. Vapaaksi jäänyt Kirppu ei yltänyt kunnolla palloon.

20 minuutin kohdalla Piqué sortui jälleen virheeseen. Valencia katkaisi topparin puolenvaihtoyrityksen. Juoksu päätyyn ja syöttö takaviistoon pilkun tuntumaan. Maalipaikka oli erinomainen, mutta Javier Mascherano onnistui blokkaamaan laukauksen.

Hetken aikaa mentiin rauhallisemmin. Puolen tunnin jälkeen Bravo sai taas huokaista helpotuksesta. Ensin Alcácer laukoi matalan kudin tolppaan. Jatkotilanteessa pallo syötettiin rangaistusalueen sisään Sofiane Feghoulille, joka kääntyi ja laukoi – Barca-puolustus ehti eteen.

Hetkeä myöhemmin Dani Alves menetti laidassa pallon, Piqué oli huonosti sijoittunut, ja pallo pelattiin Alcácerille. Laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta sujahti metrin verran ohi yläkulmasta.

Heti perään Barcalla oli erinomainen tilaisuus lyödä lukemat 2-0:aan. Messi syötti rangaistusalueen sisään vaikean pallon Suárezille, joka onnistui kuitenkin jatkamaan boksin laitaan Neymarille. Näkymättömissä avausjaksolla ollut brasilialainen keskitti Xaville, joka puski Messille. Laukaus hyvästä paikasta ohi maalin.

Hieman myöhemmin Suárez petasi vetopaikan Adrianolle. Vasempana pakkina Jordi Alban tilalla avannut Adriano laukoi katsomoon.

Avausjaksolla nähtiin lukuisia hyviä ja erittäin hyviä maalipaikkoja. Siitä huolimatta tauolle mentiin lukemissa 1-0.

Toisen puoliajan ensimmäinen kymmenminuuttinen eteni melko rauhallisissa merkeissä. 55. minuutilla kotijoukkue lähti oman pään erikoistilanteen jälkeen nopeaan vastahyökkäykseen. Messi jakoi keskeltä pallon oikeaan laitaan Alvesille, joka haki keskityksellä Neymaria. Vaikeasta asennosta lähtenyt pusku jäi vaisuksi, eikä Diego Alvesilla ollut vaikeuksia torjunnassa.

Tunnin pelin jälkeen Barca oli hyvin lähellä toista maalia. Messi hankki itse vapaapotkun, jonka hän laukoi lähestulkoon ristikkoon. Osumat maalikehikoihin 1-1.

Barcelonan hallintavaiheen jälkeen Valencia sai taas paremman otteen pelistä. José Gayán laukaus kilpistyi Piquéhen. Irtopallo tuli Rodrigolle, jonka laukaus jaksoi maalille asti, mutta Bravo onnistui torjumaan.

Kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa Messi pääsi kuin varkain 1v1-tilanteeseen Otamendia vastaan. Messi etsi nopeilla rytminmuutoksilla ohituspaikkaa useampaan otteeseen. Otamendi pysyi hyvin mukana ja onnistui lopulta taklaamaan pallon pois Messiltä rangaistusalueen rajan tuntumassa.

88. minuutilla Neymar ja Messi petasivat maalipaikan vaihdossa ottelun aloittaneelle Pedrolle. Laukaus Alvesin käsien kautta ohi.

Lisäajalla Valencia hyökkäsi lähes koko joukkueensa voimin. Pallo päätyi riiston jälkeen Neymarille, joka vapautti Messin puolesta kentästä läpiajoon. Nostoyrityksen Alves torjui, mutta irtopallon Messi tuikkasi maaliin. Osuma oli Messille liigakauden 35:s.

Samalla peli vihellettiin päättyneeksi, joten Barcalle 2-0-voitto. Voiton myötä Barcelonan ja Real Madridin välinen ero sarjakärjessä kasvoi viiteen pisteeseen. Realilla on toki kierroksen ottelu pelaamatta. Valencia puolestaan jatkaa tässä vaiheessa neljäntenä.

Toimittajan sana

Avausjaksolla teemoja oli kaksi. Keskikentän nopea ohittaminen ja henkilökohtaiset virheet. Molemmat joukkueet onnistuivat ohittamaan vastustajan keskikentän moneen kertaa yhdellä tai kahdella syötöllä. Sillä tavalla syntyi sekä Barcelonan maali että muitakin hyviä tilanteita molempiin päätyihin. Kumpikin valmentaja todennäköisesti seurasi ensimmäisen puoliajan tapahtumia lähinnä kauhuissaan.

Barcan keskikentän kolmikkona aloittivat Mascherano, Busquets ja Xavi todennäköisesti juuri siksi, että joukkue saisi keskikentän sekä pallollisena että pallottomana haltuunsa. Pallollinen puoli parani puoliajan vanhetessa, mutta pallottomana oli jatkuvasti ongelmia Valencian hyökkäysten kanssa. Samalla tavalla Valencialla oli keskikentällä tutusti kolmen pelaajan linja. Sitäkään ei pitäisi pystyä puhkomaan ihan sillä tavalla, miten Barca teki avausmaalinsa.

Toinen teema koski ensimmäisellä 45-minuuttisella erityisesti Piquétä. Viikko sitten tuli ratkaiseva virhe Sevillaa vastaan. Nyt Piqué pelastui, kiitos Bravon, muiden puolustajien ja hyvän onnen. Ensimmäisestä selkeästä virheestä tuli rankkari, toisesta erinomainen vetopaikka pilkun tuntumaan ja kolmannesta (vain osittain Piquén virhe) pallo kolahti tolppaan.

Molemmat valmentajat reagoivat hurlumhei-tyyliseen avauspuoliaikaan. Luis Enrique vaihtoi Adrianon pois ja Ivan Rakiticin tilalle. Mathieu siirtyi topparin paikalta vasemmaksi pakiksi, Mascherano laskeutui puolustuslinjaan ja Busquets pääsi tutulle paikalleen keskikentän pohjalle. Nuno Espírito Santo puolestaan vaihtoi Gayán vasemmaksi pakiksi Lucas Orbánin tilalle.

Toisella jaksolla peli oli huomattavasti kontrolloidumpaa puolin ja toisin. Barcelonan syöttöketjut olivat huomattavasti pidempiä, ja negatiivisten tilanteenvaihtojen hetkillä joukkue oli ryhmittynyt niin, ettei Valencia päässyt välittömästi puhkomaan keskikenttää. Etenkin Enriquen puoliajalla suorittama vaihto auttoi juuri niin, kuin se parhaimmillaan saattoi auttaa. Loppuvaiheilla Barca sai pari hyvää tilannetta lähinnä siksi, että Valencian oli pakko nostaa riskitasoaan tappioasemassa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että ensimmäinen puoliaika oli kaikessa kaoottisuudessaan Valencian. Toinen puoliaika puolestaan oli Barcan.