Barcelona on solminut Telefónica-nimisen yhtiön kanssa sopimuksen otteluiden televisiontioikeuksista kaudeksi 2015-16. Seura ei kertonut tiedotteessaan korvauksen suuruutta, mutta El Paisin mukaan puhutaan 140 miljoonasta eurosta. Lisäksi Telefónica maksaa lehden mukaan Barcalle 40 miljoonaa euroa sponsorointisopimuksista.

Vertailun vuoksi, La Ligan pienimmät seurat saavat tv-sopimuksistaan noin 20 miljoonaa euroa. Espanjassa jokainen seura tekee itse oman tv-sopimuksensa toisin kuin Englannissa, missä sopimus neuvotellaan keskitetysti ja myös tulot jaetaan melko lailla tasan. Valioliigan tuoreen sopimuksen myötä myös sarjan heikoimmat joukkueet tienaavat jatkossa yli 100 miljoonaa euroa.

Tämä saattaa olla viimeinen kerta, kun Barcelona neuvottelee oman sopimuksensa. Sarjaa hallinnoiva LFP ja monet La Liga -seurat ajavat kiivaasti Englannin mallia Espanjaan. Se vaatii lakimuutosta, joka ei ole viime aikoina edennyt toivotulla tavalla. Asiaan otti hiljattain kantaa Espanyolin puheenjohtaja Joan Collet.

Toimittajan sana

Barcelonan uusi tv-sopimus on jo ehtinyt aiheuttaa pienimuotoisen myrskyn. Syy on se, että viimeiset seitsemän vuotta Barcelonan pelit on näyttänyt Mediapro. Kyseinen yhtiö näyttää myös Real Madridin ottelut. Nyt siis kahden titaanin taistelu ulottuu myös tv-sopimusten saralle. Mediapron puheenjohtaja Jaume Roures vihjasi Mundo Deportivon mukaan, että Barca vaihtoi tv-yhtiötä politikoinnin takia.

– Tarjouksemme oli parempi, sekä rahallisesti että kansainvälisessä näkyvyydessä. Jos vaalit eivät olisi tulossa, ehkä tulos olisi saattanut olla erilainen.

Erityisen ironiseksi asian tekee se, että Realin kanssa sopimuksessa oleva Mediapro on barcelonalainen yhtiö. Telefónican kotipaikka on puolestaan Madrid.

Telefónica on tehnyt ensi kautta koskevan sopimuksen myös Espanyolin, Celta Vigon ja Real Sociedadin kanssa. Tämän tulkitaan olevan merkki siitä, että Telefónica mahdollisesti aikoo taistella La Ligan keskitetystä tv-sopimuksesta, mikäli sellainen lähivuosina saadaan aikaiseksi.