Tammikuun siirtoikkuna avautuu heti vuodenvaihteen jälkeen. Seuroilla on noin kuukausi aikaa vahvistaa joukkueitaan. Neliosaisessa juttusarjassa käymme läpi La Liga -ryhmien tämänhetkistä tarvetta pelaajasiirroille.

Getafe

Getafen tammikuusta on tulossa pitkä ja kylmä. Seura on pahoissa talousvaikeuksissa. Niitä helpottaakseen Getafen seurajohto on tiettävästi pyytänyt päävalmentaja Cosmin Contraa lähtemään Kiinaan, koska Guangzhou olisi valmis maksamaan Contrasta korvauksen. Guangzhou haluaisi Getafesta ilmeisesti myös Míchelin. Getafen puheenjohtajan Ángel Torresin mukaan Guangzhou maksaa Contrasta neljän miljoonan euron korvauksen, eli melko tuntuvan hinnan. Uudeksi päävalmentajaksi on vahvimmin tällä hetkellä ehdolla Quique Sánchez Flores. Hän haluaisi todennäköisesti uusia, omaan pelifilosofiaansa sopivia pelaajia, mutta sellaiseen ei Getafen kassa riitä.

Puolustuspään pelaajista monen Getafe-pelurin sopimus päättyy kuluvan kauden jälkeen. Nyt olisi hyvä tilaisuus vahvistaa etenkin oikean pakin tonttia, jonne ei ole tahtonut löytyä pätevää tekijää. Ongelmia on myös hyökkäyspäässä. Tehokkain keskushyökkääjä on ollut Ángel Lafita, joka on osunut kahdesti. Yksi kauden onnistujista on ollut Karim Yoda. Laiturin myynti voisi tuoda helpostusta Getafen rahatilanteeseen, mikäli jokin joukkue on valmis Yodasta maksamaan.

Ja muistetaan tässä sekavassa tilanteessa vielä yksi pakkaa sekoittava pelaaja: Pedro León. Lähes koko syksyn byrokraattisessa kiistassa pelinappulana ollut León sai syksyn lopussa peliluvan. Hän on Getafelle ikään kuin tammikuun hankinta.

Granada

Jälleen yksi esimerkki seurasta, jonka kokoonpanossa on suurta vaihtuvuutta vuosittain. Johdonmukaista ja jatkuvuutta tuovaa runkoa on paha rakentaa lainasopimusten varaan, etenkin kun valmentajaa vaihdetaan jatkuvasti. Siksi tammihankinnat ovat Granadallekin paikkaustoimenpiteitä, eivätkä pidempiaikaisia ratkaisuja.

Sarjassa putoajan paikalla oleva Granada on tehnyt vähiten maaleja tällä kaudella, 16 ottelussa vain 10. Sikäli hyökkäykseen kaivattaisiin vahvistuksia. Toisaalta hyökkäyspään materiaali on leveä. Ongelmat vaikuttaisivat enemmänkin olevan pelin rakenteessa. Keskikentän keskustassa Fran Rico on pelannut hyvin, mutta Manuel Iturra ei niinkään. Keskikentän ydintä vahvistava hankinta olisi siis tervetullut.

Oikeana pakkina hyvän kauden pelannut Allan Nyom on siirtospekulaatioissa herättänyt Barcelonan kiinnostuksen. Jos Martín Montoya lähtee, Nyomin siirto voi olla mahdollinen. Jos Montoya jää Barcaan, Nyom tuskin siirtyy. Toinen mielenkiintoinen nimi on vasta 18-vuotias hyökkääjä Isaac Success. Jos kehitys jatkuu, nigerialainen siirtyy ennen pitkää suurempaan seuraan. Granadalle olisi tässä vaiheessa tärkeää pitää helmestään kiinni.

Levante

Levantella on useita ongelmia, jotka kaipaisivat ratkaisuja. Maalivahti Diego Mariño ei ole yltänyt samalle tasolle kuin Keylor Navas (se ei tosin liene mikään ihme). Ongelmia on myös ollut keskuspuolustuksessa, keskikentän vasemmalla laidalla ja hyökkäyksessä. Varsinaisista keskisektorin hyökkääjistä Víctor Casadesús on osunut neljä kertaa, mutta David Barral ja Rafael Martins molemmat vain kerran. Ei siis mikään ihme, että siirtohuhuissa Levanteen on yhdistetty Evertonin Arouna Koné ja Fulhamin Hugo Rodallega.

Myyntipuolella on pari mielenkiintoista kasvoa. Joidenkin tietojen mukaan Atlético Madrid olisi kiinnostunut keskikentällä pelaavasta Víctor Camarasasta. 20-vuotias Camarasa on pelannut tällä kaudella kahdeksan liigaottelua. Toinen kiinnostusta herättävä nimi on Papakouli Diop. Niin ikään keskikentän keskustan pelaaja on ollut tällä kaudella Levanten parhaita pelaajia. Hänen sopimuksensa päättyy kuluvan kauden jälkeen, joten nyt olisi viimeinen hetki rahastaa.

Málaga

Málaga ei ole enää se sama rahalla mässäilevä seura kuin muutama vuosi sitten. Nyt pikemminkin jokainen pelaaja on myynnissä, jos vain hinnasta päästään sopuun. Málaga on muuttanut pelaajapolitiikkaansa niin, että nuoria lupauksia pyritään sitomaan jatkosopimuksiin, ja vanhoista kehäraakeista puolestaan halutaan eroon. Jälkimmäinen koskee mm. Roque Santa Cruzia, joka on näillä näkymin siirtymässä tammikuun aikana Cruz Azuliin. Jos Santa Cruz lähtee, jonkinlainen korvaaja todennäköisesti hankitaan tilalle, sillä kokoonpanosta löytyy Santa Cruzin lisäksi vain yksi puhdas keskushyökkääjä: 22-vuotias Ezequiel Rescaldani. Nuori argentiinalainenkin on muuten pyörinyt siirtohuhuissa.

Jatketaan siirtohuhuista. Maalivahti Guillermo Ochoa ei tiettävästi ole tyytyväinen rooliinsa. Hän saattaa olla lähdössä. Lähdössä saattaa olla myös Samuel Castillejo, josta Atlético Madrid on AS:n mukaan kiinnostunut.

Entäpä ostopuoli? Málagan toppariosastoa vaivaa melkoinen loukkaantumissuma. Peräti neljä keskuspuolustajaa on enemmän tai vähemmän sairastuvalla. Sikäli vahvistusten hankkiminen puolustukseen ei olisi mitenkään mahdoton ajatus.

Málagan pelaajista Sergio Sánchezin, Dudan, Weligtonin, José Casadon ja Miguel Torresin sopimukset päättyvät kuluvan kauden jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, tarjoaako Málaga viisikolle jatkoa. Jos ei, viimeistään ensi kesänä on lähdettävä ostoksille.

Rayo Vallecano

Lyhyesti sanottuna Rayon puolustavat pelaajat eivät ole vakuuttaneet. Vastaavasti hyökkäyksestä on löytynyt onnistujia. Ihan näin yksinkertaista se ei ole, sillä hurlumhei-jalkapallo ei varsinaisesti suosi Rayon puolustajia ja maalivahtia.

Rayon joukkueen rakennus on vuodesta toiseen selviytymistä. Pelaajia hankitaan julmettu määrä ilmaiseksi ja lainasopimuksilla. Tuntuu siltä, että seurajohto uskoo massan lakiin. Kunhan miehiä on tarpeeksi monta, joku sieltä väkisinkin onnistuu. Rayo saattaa hyvinkin tehdä uusia hankintoja tammikuussa, mutta mitään varmaa sateentekijää ei näillä resursseilla hankita.

Hyökkäyksestä Rayolta löytyy mukavasti laatua Léo Baptistãon, Alberto Buenon ja Gaël Kakutan muodossa. Näistä Baptistão on tiettävästi Swansean ja Bueno West Bromwichin kiinnostuksen kohteena. Buenon kohtaloon Rayo voi itse vaikuttaa, mutta Baptistão on lainamies Atlético Madridista, joten hänen mahdollisesta siirrostaan päättävät muut tahot. Baptistãon menettäminen olisi Rayolle erittäin suuri takaisku. Brasilialainen on ollut tällä kaudella joukkueensa paras maalintekijä.

Toinen suuri menetys saattaa kohdistua puolustuslinjaan. Abdoulaye Ba on lainapelaaja Portosta, ja Inside Spanish Football -sivuston mukaan Porto haluaisi nyt keskeyttää lainan. 11 liigaottelua pelannut Ba on ollut Rayon parhaita pelaajia tällä kaudella.