Kauden ensimmäinen Clásico on aina hyvin mielenkiintoinen, koska joukkueiden kokoonpanot ovat yleensä jonkin verran eläneet kesän aikana. Tällä kertaa vielä enemmän kuin yleensä. Barcelona hankki tukun pelaajia, joista avauksessa lienevät ainakin Claudio Bravo, Jérémy Mathieu ja Ivan Rakitic. Real Madrid juoksuttanee ensimmäistä kertaa Clásicoon ainakin Toni Kroosin ja James Rodríguezin.

Carlo Ancelottin ja Luis Enriquen välisessä shakkimatsissa tullaan näkemään lukuisia todella mielenkiintoisia pieniä ja suuria taisteluita. Käydään niistä muutama läpi.

Kumpi joukkue hallitsee keskikenttää?

Gareth Bale on sivussa, joten Real pelannee ryhmityksellä 4-4-2. Tällöin James on todennäköisesti keskikentän oikealla ja Isco vasemmalla laidalla. Keskustassa operoinee kaksikko Kroos-Luka Modric. Systeemissä on hyvät ja huonot puolensa. Kahdella neljän linjalla (puolustus mukaan lukien) Real pystyy paremmin tukkimaan laitahyökkäykset, joissa Barca on Dani Alvesin ja Jordi Alban taustanousujen myötä vahva. 4-4-2:n huono puoli on se, että keskikentän keskustaan jää vain kaksi pelaajaa. Yksi ottelun suurimmista kysymyksistä on: pystyvätkö Kroos ja Modric kahdestaan estämään Sergio Busquetsin, Rakiticin ja Andrés Iniestan pallorallin? Cristiano Ronaldolta ja Karim Benzemalta on turha odottaa kovin paljon apuja keskikentälle.

Ajatellaan asiaa niin päin, että Barcelona joutuu puolustuskannalle. Barcalla on asettaa keskikentän keskustaan kolme pelaajaa, joista kaksi (Busquets ja Rakitic) on vähintäänkin melko puolustusorientoituneita. Näin ollen Realin pelinrakentelu keskustan kautta pitäisi saada tukkoon, mutta laidoilla lienee enemmän tilaa. Raaka fakta on se, ettei Barcalla ole kummallakaan laidalla yhtään kunnollista puolustavaa pelaajaa. Realin toinen mahdollisuus ohittaa keskustan katiska on pelata pallo pitkillä syötöillä Barcan puolustuksen selustaan. Tässä Real on maailman paras.

Neymar vastaan Carvajal/Arbeloa

Neymar on tällä hetkellä erinomaisessa vireessä. Kehonkieli kertoo, että itseluottamus alkaa lähestyä sitä Neymaria, joka on johtanut Brasilian maajoukkuetta jo vuosia. Neymar on poikkeuksellisen hyvä 1v1-pelaaja. Barcan pelitavassa hän hakeutuu vasempaan laitaan lähelle boksin rajaa. Sieltä brasilialainen leikkaa sisään ja hakee vetopaikkaa oikealle jalalleen. Toinen vaihtoehto on hakea pystyjuoksua Lionel Messin syöttöön aivan paitsion rajamailta.

Nyt tullaan Realin haasteeseen. Daniel Carvajal tai Álvaro Arbeloa (kumpi oikeana pakkina pelaakaan) joutuu seuraamaan todella tarkasti Neymaria. Rikettä ei saisi tehdä, mutta mieskään ei saisi päästä ohi. Realin pelaajista lähimmän pelaajan on annettava usein apu oikealle pakille. Se taas synnyttää lisää tilaa Messille, joka pääsee operoimaan kymppitaskuun puolustus- ja keskikenttälinjan väliin. Yhtälö on haastava. On mielenkiintoista nähdä, miten Realin puolustus urakasta suoriutuu.

Cristiano Ronaldo vastaan Barcelonan puolustus

Tällä hetkellä monen La Liga -joukkueen ja Mestarien liiga -joukkueen päävalmentajat todennäköisesti miettivät, miten ihmeessä Cristiano Ronaldon voi pysäyttää. Jos puolustat aggressiivisesti, Ronaldo joko tulee vartaloharhautuksella ohi, tai tuomari viheltää vapaa- tai rangaistuspotkun. Jos puolustat passiivisesti, Ronaldo laukoo kauempaa maalin. Saman ongelman kanssa painii tällä kertaa Barcelona.

Nyt Ronaldokin joutuu vähän suuremman haasteen eteen. Javier Mascherano on todella aggressiivinen pelaaja, joka usein riistää pallon hyökkääjän etupuolelta. Toisaalta argentiinalainen myös rikkoo paljon. Uusi tuttavuus Mathieu on puolestaan todella nopea toppariksi. Itse asiassa Barcan testeissä ranskalainen oli koko joukkueen nopein pelaaja. Häneltä edes Ronaldo ei välttämättä kiihdytä karkuun. Toisaalta taas Barcan rohkeasti pelaava puolustuslinja voi avata Ronaldolle saumoja pystyjuoksuihin. Laitapuolustajien ja keskikenttäpelaajien on kyettävä antamaan toppareille vahvaa tukea, ja Bravon on pystyttävä torjumaan Ronaldon leijapallot, mikäli Barca mielii pitää liigan maalipörssin kärkinimen kurissa.