Mestarien liigan ensimmäiset pudotuspelit on pelattu. Tiistaina Paris Saint-Germain murskasi vieraskentällä Bayer Leverkusenin 4-0, ja Barcelona kaatoi Manchester Cityn 2-0. Keskiviikkona Atlético Madrid voitti AC Milanin (1-0), ja Bayern München Arsenalin. Kerrataanpa tuttuun tyyliin, mitä jäi käteen.

Kolme ulosajoa ja neljä rankkaria

Erikoista ensimmäisissä peleissä oli se, että vierasjoukkueet tekivät yhdeksän maalia kotijoukkueiden nollaa vastaan. Kun vielä muistetaan, että vierasmaali on kotimaalia arvokkaampi, jokainen tiistain ja keskiviikon voittaja on vahvoilla.

Yksi syy kotijoukkueiden vaisuudelle löytyy väliotsikosta. Neljässä ottelussa pallo vihellettiin pisteelle peräti neljä kertaa. Näistä kolme tuomittiin vierasjoukkueille. PSG:n saama rankkari Leverkusenia vastaan tuli helpohkosti. Samaa voi sanoa Barcelonan saamasta rangaistuspotkusta Manchester Cityä vastaan. Tilanteesta olisi kenties pitänyt tuomita vapaapotku. Arsenalin ja Bayernin saamissa rankkareissa ei sen sijaan ollut mitään epäselvää.

Rangaistuspotkujen lisäksi kortit olivat vahvasti esillä. 21 keltaista ja kolme punaista korttia. Kaikki ulosajot merkittiin kotijoukkueille. Yhdestäkään punaisesta ei tosin ole syytä valittaa, vaikka Arsenalin manageri Arsène Wenger ehtikin jo niin tehdä. Wojciech Szczesnyn punainen oli muuten Arsenalin sadas Wengerin aikakaudella.

Zlatan elämänsä iskussa

On totta, ettei Sami Hyypiän luotsaama Bayer Leverkusen ole aivan Euroopan parhaita joukkueita. Se ei ota silti mitään pois Zlatan Ibrahimovicilta, joka tälläsi jälleen kaksi maalia. Ensimmäinen maali syntyi rangaistuspotkusta, mutta se toinen. Latinalaisessa maailmassa huudettiin Golazoa, kun Zlatan pamautti huonommalla (?!) jalallaan järkyttävän pommin takayläkulmaan. Joidenkin lähteiden mukaan laukauksella oli nopeutta 103 kilometriä tunnissa.

32-vuotias PSG-hyökkääjä on tehnyt tällä kaudella Mestarien liigassa jo 10 maalia. Yhden kauden ennätys on 14 rysää, joten ruotsalainen voi vielä hyvin rikkoa vanhoilla päivillään ennätyksen. Hänestä tuli jo ensimmäinen pelaaja sitten Just Fontainen (kausi 1958-1959), joka on tehnyt ranskalaisseuralle 10 maalia yhden euroturnauksen aikana.

AC Milania ei kannata aliarvioida

Erinomaisen kauden pelannut Atlético Madrid oli lähestulkoon jokaisen papereissa ennakkosuosikki surkean kauden pelannutta AC Milania vastaan. Kyllähän Atlético voitti, mutta kaikkea muuta kuin helposti. Milan voitti maalipaikat 13-10, ja vain Thibaut Courtois’n loistopelastukset säästivät vierasjoukkueen takaiskumaalilta. Sekä Kakán että Andrea Polin yritykset kolisivat Courtois’n torjunnoista maalipuihin.

Valmentajaa hiljattain vaihtanut Milan on heikoista otteistaan huolimatta seura, jossa tiedetään, mitä menestyminen eurokentillä vaatii. Atlético lähtee toiseen osaotteluun 1-0-voitto taskussaan, mutta italialaisia ei kannata vielä laskea ulos. Sen verran vahvasti joukkue pelasi keskiviikkona.

Pellegrinin harvinainen purkaus

Barcelona kaatoi Manchester Cityn maalein 2-0. Jälkikäteen puhuttainen tilanne nähtiin toisella puoliajalla, kun Cityn Martín Demichelis kaatoi läpiajossa olleen Lionel Messin. Demichelis suihkuun, ja pallo pilkulta maaliin. Ottelun jälkeen City-luotsi Manuel Pellegrini ryöpytti erotuomari Jonas Erikssonia kovin sanoin.

– Hän suosi Barcelonaa alusta loppuun, Pellegrini puhisi.

Tuomarin puolueettomuuden kyseenalaistaminen tuonee Pellegrinille rangaistuksen Uefalta. Rapsuja koventanee Pellegrinin syytös, jonka mukaan näin kovatasoisessa ottelussa ei pitäisi olla tuomaria Ruotsista, koska Ruotsi ei ole jalkapallon suurmaita.

ESPN:n toimittaja pohti mainiosti, olisiko Pellegrininkin osallistuminen pitänyt kieltää, koska hänen kotimaansa Chile ei myöskään ole jalkapallon suurmaita. Oli miten oli, nähty puheenvuoro oli yleensä kovin rauhalliselta Pellegriniltä harkitsematon ja erikoinen purkaus.

Englantilaisten peli kehittynyt

Manchester City tosiaan hävisi Barcelonalle 0-2. Maaleista huolimatta City oli hyvin pelissä mukana. Jopa siinä vaiheessa, kun joukkue taisteli vajaamiehisenä. Barcelona toki hallitsi palloa, mutta se nyt ei yllätä ketään. Maalintekoyritykset merkittiin Barcalle 10-9. Yhdeksän maalipaikkaa on hyvin joukkueelta, joka pelasi 35 minuuttia 10 miehellä.

Arsenal teki saman Bayernia vastaan. Arsenalin Szczesny ajettiin ulos jo 37. minuutilla, mutta Bayern avasi maalihanat vasta 54. minuutilla. Toinen ja kenties ratkaiseva osuma syntyi kaksi minuuttia ennen täyttä aikaa. Toki toinen puolisko oli 12 prosentin pallonhallinalla Tykkimiehiltä selviytymistaistelua.

Joka tapauksessa voidaan sanoa, että englantilaiset (ainakin City ja Arsenal) ovat menneet eteenpäin. Barcelonaa ja Bayernia on pidetty viime vuosien parhaina joukkueina. Molemmat olivat kuitenkin ajoittain vaikeuksissa englantilaisisäntiensä kanssa. Valioliiga-seurojen kehittyminen tiivistää kilpailua, mikä on äärimmäisen positiivinen asia.