La Liga potkaistiin käyntiin viikonloppuna. Välittömästi ensimmäisellä kierroksella nähtiin muutamia kyseenalaisia tilanteita, jotka olisivat vaatineet videoteknologiaa – juuri sitä teknologiaa, joka on La Ligan presidentti Javier Tebasin mukaan liian kallista.

Tebasin kommentit videoteknologian hinnasta ovat varsin outoja, sillä sarjapresidentti oli itse alkuvuodesta tiukasti kyseisen teknologian puolella.

– Olemme aina olleet videoteknologian puolella. Kyseinen tekniikka on parasta, mitä on tällä hetkellä saatavissa, Tebas totesi tammikuussa medioille.

Muutamaa kuukautta myöhemmin espanjalaismedia sai kuitenkin selville, ettei VAR-nimellä liikkuvaa videoteknologiaa ole tulossa La Ligaan juuri alkaneeksi kaudeksi. Suurin syy kielteiseen päätökseen oli – yllättäen – raha. Serie A ja Bundesliiga ottivat käyttöön VAR-teknologian täksi kaudeksi. Serie A:n avauskierroksella VAR:ia käytettiin jopa kuudessa ottelussa ja kaikki tuomiot menivät siten oikein. Espanjassa se ei kuitenkaan tule kuuloonkaan, vaikka Atléticon seurapresidentti Enrique Cerezoa lukuunottamatta kaikki seurapresidentit olivat videoteknologian puolella.

Se on suuri sääli, sillä La Ligan ensimmäisellä kierroksella nähtiin jopa kaksi tilannetta, joissa tuomareiden vihellykset menivät maalin suhteen mahdollisesti väärin.

Lauantai-iltana Sevillan ja Espanyolin välisessä kamppailussa Ramón Sánchez Pizjuánilla isännät menivät johtoon kulmatilanteessa. Clément Lenglet ohjasi pallon maaliviivalle, josta Espanyol-vahti Pau López kauhoi sen väljemmille vesille. Kukaan ei tiennyt, oliko pallo käynyt maalissa vai ei. Tuomari vihelsi tilanteesta maalin ja espanjalaislehdet kyseenalaistivat oikeudenjakajan päätöksen välittömästi. Lengletin maali vaikutti valtavasti myös ottelun lopputulokseen, sillä Espanyol olisi napannut täyden pistepotin mukaansa ilman ranskalaisen osumaa.

Sunnuntaina Athletic ja Getafe iskivät yhteen San Mamésilla. Getafen Jorge Molina puski pallon selvästi maalin sisälle, josta Athletic-vahti Kepa Arrizabalaga työnsi sen pois. Getafen pelaajat viittoivat pidemmän aikaa linjatuomarin suuntaan, mutta peli jatkui ja välikohtauksen takia Madridin lähiöseuralta vietiin täysi pistepotti.

Ja tämä on vasta alkua.

Viikonloppuna mietittävää riitti myös esimerkiksi Atléticon ottelussa. Antoine Griezmann sai punaisen kortin Gironassa, kun ranskalaiskärki filmasi ja purnasi saamastaan kortista välittömästi toisen keltaisen. Griezmannin kanssa tilanteessa törmännyt Girona-vahti Gorka Iraizoz ei olisi heittänyt Griezmannia pelistä ulos.

– Siinä ei ollut pilkun aineksia. Se olisi vaatinut jotain muuta, mutta en olisi kylläkään ajanut Griezmannia ulos ottelusta, koska siinä oli kuitenkin kontakti.

Pitää paikkansa, että VAR on kallis investointi, mutta se tuottaa itsensä välittömästi takaisin, kun epäselvät tilanteet menevät valtavalla prosentilla oikein. Videoteknologia auttaa tuomareita todella paljon, ja esimerkiksi Serie A:ssa avauskierroksen kuuden VAR-tilanteen keskimääräinen kesto oli noin puoli minuuttia tilannetta kohtaan. Se ei ole pitkä aika.

Vaikea edes kuvitella, mitä tapahtuisi, jos sarjapaikka, mestaruus tai europaikat ratkeaisivat viikonloppuna nähtyjen tuomarivirheiden avulla.