Barcelonassa mittavan ja todella ansiokkaan pelaajauran tehnyt Xavi Hernández on vaikuttunut verivihollisen Real Madridin nykymenosta. Yhtenä päätekijänä tuoreeseen menestykseen Xavi pitää valmentaja Zinedine Zidanea.

– Real Madrid on tehnyt todella hyviä pelaajahankintoja. Tällä hetkellä he dominoivat kaikilla osa-alueilla: vastahyökkäyksissä, hitaissa hyökkäyksissä ja erikoistilanteissa. He ovat vahvoja ja nopeita, ja se on todella toimiva yhdistelmä. Ja Zidane sitten: pelaajat uskovat Zidaneen, Xavi kehui The Tactical Roomin haastattelussa Marcan mukaan.

Xavi uskoo Barcelonankin tehneen hyvän valmentajavalinnan Ernesto Valverdessä, mutta rakkaan seuransa pelaajatuotantoon konkari on pettynyt.

– Uskon vakaasti, että Valverdeen kannatti luottaa. Hän on hyvin valmistautunut ja kokenut valmentaja, joka tuntee seuran. Hän on kokenut seuran tyylin itse ja pärjää hyvin. Oletan, että hänen saapumisensa merkitsee paluuta vanhaan pelitapaan, Xavi aprikoi.

– Yleisesti ottaen Barca on nukkunut. He uskoivat, että laiva purjehtii itsestään. Pelaaja-akatemiasta ja sen pelitavasta on saatava kaikki irti. Nuoren pelaajan on omaksuttava pelitapa, jotta hän hallitsee kaikki konseptit ykkösjoukkueeseen noustessaan.

– Ei junioriliigaa tarvitse voittaa, vaan pitää muovata junioripelaajia! Jos mestaruus tulee, hyvä niin, mutta se ei ole päämääränä, Xavi jyrisee.

37-vuotias Xavi pelasi koko uransa Barcelonassa, kunnes siirtyi vuonna 2015 qatarilaiseen Al Saddiin. Pelaajauran päätös lähestyy, mutta jalkapallon parissa Xavi tullaan taatusti näkemään jatkossakin.

– Tämä on viimeinen kauteni pelaajana. Vielä en voisi olla valmentaja, enkä aio huijata ketään. Minulla on vielä valtavasti opittavaa, jotta voisin olla valmentaja. Tunnen kyllä metodit, mutta minun pitää oppia käyttämään niitä, keskikenttäpelaaja sanoo rehellisesti.

– Valmennusfilosofiani perustuisi pallonhallintaan ja menetetyn pallon nopeaan takaisin voittamiseen. Jos on mahdollista hallita palloa 90-prosenttisesti, on se parempi kuin 89-prosenttisesti. Minä kärsin, jos minulla ei ole palloa, ja valmentajana kokisin samoin.