Edellinen La Liga -kausi pantiin kansiin vasta reilu viikko sitten, mutta alkaneen ja edellisen viikon aikana on valmentajamarkkinoilla ehtinyt tapahtua paljon. Lähes päivittäin on saatu uutisia jonkun valmentajan vanhasta seurastaan lähtemisestä tai jonkin seuran valmentajan palkkaamisesta. Tuoreimpana tietysti se tärkein ja odotetuin, eli Ernesto Valverden valinta Barcelonan peräsimeen.

Athletic Bilbaosta saapuva Valverde jatkaa Barcelonassa Luis Enriquen tekemää työtä. Barcelonan lisäksi kuitenkin viisi muutakin seuraa on jo ehtinyt nimittää itselleen tulevalle kaudelle uuden valmentajan.

Tuolileikki tuttuna teemana

Athletic Bilbaon uudeksi valmentajaksi nostettiin seuran kakkosjoukkueesta José Ángel Ziganda, joka on valmentanut vuosien varrella useita Bilbaon edustusjoukkueen nykyisiä pelaajia.

Luis Enriquen kakkosvalmentaja Juan Carlos Unzué puolestaan sai ensimmäisen päävalmentajapestinsä, kun Celta Vigo nimitti hänet joukkueensa käskyttäjäksi. Unzué oli työskennelyt aiemmin Celtassa samaisen Luis Enriquen kakkosmiehenä.

Jorge Sampaolin lähdettyä kotimaansa Argentiinan maajoukkueeseen Sevilla tarvitsi uuden käskyttäjän. Sellainen löytyi Celta Vigosta, kun Sampaolin maanmies Eduardo Berizzo siirtyi Sevillaan.

Real Betis erotti päävalmentajansa Víctos Sánchezin vain kaksi kierrosta ennen sarjan päätöstä. Uusi nokkamies joukkueelle löytyi suhteellisen kivuttomasti, kun seura hankki valmentajakseen Las Palmasin tavoitellun taktikon Quique Setiénin.

Valenciassa tiedettiin jo hyvissä ajoin, että Voro González valmentaa joukkuetta vain tilapäisesti. Uudeksi valmentajakseen seura palkkasi Marcelinon, joka valmensi kolmen kauden ajan Villarrealia, kunnes sai potkut viime elokuussa vain pari päivää ennen sarjan alkua.

Ilman valmentajaa on La Ligassa enää vain kaksi seuraa. Las Palmas menetti Setiénin Real Betisiin ja etsii paraikaa uutta käskyttäjää. Seura on lupaillut tiedottavansa uudesta valmentajasta ”kesäkuun alussa”. Italialaislähteiden mukaan vahvimmin tehtävään on tyrkyllä italialainen Roberto de Zerbi, joka valmensi viimeksi Palermoa.

Hienon kauden pelannut Alavés menetti virallisesti valmentajansa Mauricio Pellegrinon vasta maanantaina. Tulevasta valmentajasta ei vielä ole liikkunut merkittäviä huhuja.

Hurja vaihtuvuus viime kausien aikana

Vaihtuvuus on ollut melkoista, kun jo kuusi joukkuetta on nimennyt uuden luotsin ja vielä kaksi tulee niin tekemään. Ennen viime kautta valmentajaa vaihtoi kaikkiaan seitsemän joukkuetta, mutta silloin nimistä oli tiedossa vain yksi ennen toukokuun loppua. Nyt ollaan siis huomattavasti aikaisemmin liikkeellä.

Kaudella 2016-2017 valmentajakarusellin vauhti ei hiljentynyt kauden aikanakaan, sillä kesken kauden nähtiin peräti 12 valmentajanvaihdosta. Aika näyttää, ollaanko tulevalla kaudella maltillisempia. Se on kuitenkin selvää, että La Ligan valmennustehtävät ovat tiukasti espanjalaisissa käsissä, sillä tällä hetkellä pesteissään on vain kolme ei-espanjalaista käskynjakajaa.

Vaihtuvuus on ollut hurjaa, sillä ainoastaan Diego Simeone, Zinedine Zidane ja Eusebio Sacristán valmensivat nykyisiä seurojaan La Ligassa jo kaudella 2015-2016.

Tulevaa kautta ajatellen kaksi joukkuettakin on toki vielä hämärän peitossa, sillä Segundan nousutaistelussa toistaisesti vasta Levante on varmistanut pääsarjapaikkansa.

La Ligan valmentajat kaudella 2017-2018 (suluissa vanha seura):

Alavés: ei selvillä
Athletic Bilbao: José Ángel Ziganda (oman seuran reservijoukkue)
Atlético Madrid: Diego Simeone, ARG
Barcelona: Ernesto Valverde (Athletic Bilbao)
Celta Vigo: Juan Carlos Unzué (Barcelonan kakkosvalmentaja)
Deportivo La Coruña: Pepe Mel
Eibar: José Luis Mendilibar
Espanyol: Quique Sánchez Flores
Las Palmas: ei selvillä
Leganés: Asier Garitano
Levante: Juan Muñiz
Málaga: Míchel
Real Betis: Quique Setién (Las Palmas)
Real Madrid: Zinedine Zidane, FRA
Real Sociedad: Eusebio Sacristán
Sevilla: Eduardo Berizzo, ARG (Celta Vigo)
Valencia: Marcelino (elokuuhun 2016 saakka Villarreal)
Villarreal: Fran Escribá