Kun AS Roma varmisti sunnuntaina Serie A:n kakkospaikkansa ja Besiktas Turkin mestaruuden, ovat kaikki 22 suoraan ensi kauden Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsevää joukkuetta selvillä. Loput 10 joukkuetta lohkoihin selvitetään karsintojen kautta.

Espanjasta mukana on tuttu kolmikko Real Madrid, Atlético Madrid ja Barcelona, sekä karsinnoista aloittava Sevilla. Valioliigasta seurajoukkueiden kuninkuuskilpailuun selvisivät Chelsea, Tottenham, Manchester City, karsintavaiheesta aloittava Liverpool sekä Eurooppa-liigan voittajana mukaan pääsevä Manchester United.

Italiankin osallistujajoukkueet ovat tuttua osastoa, sillä mukana ovat ensi lauantain loppuottelussa Real Madridin kohtaava Juventus, AS Roma ja karsinnoista aloittava Napoli. Bundesliiga sen sijaan lähettää kisaan uusia tuulia. Bayern München ja Borussia Dortmund ovat kaikille tuttuja, mutta RB Leipzig osallistuu kilpailuun ensimmäistä kertaa, ja samoin tekee karsinnoista aloittava Hoffenheim.

Myös Ranskan varmat lohkovaihejoukkueet ovat tutut: tällä kaudella välierävaiheeseen edennyt Monaco sekä sen Ranskan liigan valtaistuimelta syrjäyttämä PSG. Karsintojen kautta mukaan pyrkii Mario Balotellin tämän kauden joukkue Nice.

Keskisuurista maista hieman vaihtelua kattaukseen tuo Venäjä, jonka edustajana Spartak Moskova palaa Mestarien liigaan neljän kauden tauon jälkeen. Jo mainittujen joukkueiden lisäksi varmuudella lohkovaiheessa tullaan näkemään Benfica, Porto, Shakhtar Donetsk, Basel, Anderlecht ja Feyenoord.

Kakkoskorista ykköskoria kovempi?

UEFA muutti jokunen vuosi sitten lohkoarvontojen korijakoaan siten, että ykköskoriin otetaan maarankingin kahdeksan parhaan maan mestarit (seitsemän, jos Mestarien liigan voittaja ei ole oman liigansa mestari). Aiemmin korijako tehtiin ykköskorista neljänteen joukkueiden rankingpisteiden eli koeffizienttien mukaan.

Muutoksen myötä ensi kauden lohkovaihearvontojen kakkoskorista muodostuu jälleen kerran kivikova, ja subjektiivisesti arvioituna jopa ykköstä kovempi – tai ainakin tasaisempi. Kolmos- ja neloskorien joukkueet ovat vielä pitkälti auki, mutta ykköskori on jo valmis, ja kakkoskorikin lähes varma.

Ykköskori: Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Juventus, Benfica, Monaco, Spartak Moskova, Shakhtar Donetsk

Kakkoskori: Barcelona, Atlético Madrid, PSG, Borussia Dortmund, Sevilla*, Manchester City, Porto, Manchester United

Kakkoskorin joukkueista vain Sevilla aloittaa karsintojen kautta. Mikäli Sevilla kompuroi karsinnoissa, kärkkyvät sen paikkaa kakkoskorissa ensimmäisinä Napoli ja Tottenham. Saman maan maita ei voida arpoa lohkossa samaan lohkoon.

Mikäli karsintavaiheessa kaikki sijoitetut joukkueet etenisivät jokaiselta kierrokselta jatkoon, täydentyisi lohkovaihe Sevillan lisäksi Napolilla, Kiovan Dynamolla, Ajaxilla, Olympiakosilla, Liverpoolilla, Celticillä, FC Salzburgilla, FC Kööpenhaminalla ja Ludogorets Razgradilla. Tosin vielä koskaan ei ole taidettu karsintavaihetta pelata ilman ainuttakaan yllätystä.

Sevillalle tarjolla Sporting ja Hoffenheim

Sevilla aloittaa siis oman karsintaurakkansa karsintojen neljänneltä eli viimeiseltä kierrokselta. Viidestä mahdollisesta vastustajasta kaksi on jo selvillä: Sporting Lissabon ja Hoffenheim. Tällä hetkellä Sevillan vastustajien arvontakoria olisivat tulossa täydentämään Viktoria Plzen, Moskovan TsSKA ja Club Brugge.

Suomea Mestarien liigan karsinnoissa edustaa veikkausliigakauden 2016 mestarijoukkue IFK Mariehamn, jonka urakka alkaa kakkoskierrokselta sijoittamattomana joukkueena.

Mestarien liiga -kausi 2017-2018 alkaa 19.6. ensimmäisen ja toisen karsintakierroksen arvonnoilla. Lohkovaiheen arvonta suoritetaan 24.8.

Kaudesta 2018-2019 alkaen maarankingin neljä parasta maata – tällä hetkellä Espanja, Englanti, Saksa ja Italia – saavat lohkovaiheeseen automaattisesti neljä joukkuetta.