La Liga -kausi huipentuu tänä viikonloppuna, kun kauden viimeinen kierros potkaistaan käyntiin illalla Granadan ja Espanyolin välisen kamppailun muodossa.

Alkava kierros sisältää valtavasti historiaa. Atlético pelaa historiansa viimeisen ottelun Vicente Calderónilla, kuukausia kestänyt mestaruustaistelu ratkeaa viimein ja kamppailu Eurooppa-liiga -paikoista huipentuu.

Real Madrid tarvitsee pisteen mestaruuteen. Barcelonan pitää toivoa Málagan voittavan Real Madridin ja samaan aikaan Eibarin on kaaduttava Camp Noulla.

Villarreal on parhaillaan kiinni viidennessä sijassa, joka oikeuttaa suoraan Eurooppa-liigan lohkopaikkaan. Athletic ja Real Sociedad ovat pisteen päässä kärkkymässä suoraa lohkopaikkaa. Athletic on tällä hetkellä sarjassa kuudes, jolla pääsee Eurooppa-liigan karsintoihin. Keskinäisten otteluiden takia Athleticin takana oleva Real Sociedad ei olisi pääsemässä tällä hetkellä mukaan europeleihin, mutta tämä viikonloppu voi muuttaa kolmikon sijoituksia valtavasti.

Atlético-Athletic – Patjantekijät hyvästelevät Calderónin

Atlético ja seuran kannattajat hyvästelevät sunnuntaina 51-vuotiaan Estadio Vicente Calderónin, kun Athletic vierailee Madridissa kauden päätöskierroksella. Atléticossa ei ole ottelussa minkäänlaista kilpailullista panosta, jonka vuoksi Diego Simeonen miehistö harjoittelee tällä viikolla vain kolmesti ennen Athletic-kamppailua.

Atléticolla on varsinkin puolustuksessaan valtavia poissaoloja, sillä Diego Godín, Filipe Luís, José María Giménez, Juanfran ja Sime Vrsaljko ovat sivussa erilaisista syistä. Godín, Filipe ja Giménez ovat pelikiellossa. Juanfran ja Vrsaljko ovat olleet sen sijaan jo pidemmän aikaa loukkaantuneena. Vrsaljko pelasi kauden viimeisen ottelunsa maaliskuussa ja Juanfran huhtikuun puolivälin Leicester-kamppailussa.

Athleticilla on mahdollisuus tehdä Calderónin jäähyväisistä mollivoittoiset, sillä hyvin todennäköisesti viimeistä otteluaan seuran peräsimessä valmentavan Ernesto Valverden Athleticilla on ottelussa vielä panosta. Jos Athletic voittaa ja samalla Villarreal menettää Valencian vieraana pisteitä, pääsee Athletic ensi kaudeksi suoraan Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen.

MADRID, SPAIN - MAY 10:  Fernando Torres of Atletico de Madrid throws his t-shirt to the audience after the UEFA Champions League Semi Final second leg match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Vicente Calderon Stadium on May 10, 2017 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Atlético jättää hyvästit Calderónille sunnuntaina, mutta jättääkö Fernando Torres samalla hyvästit Atléticon kannattajille?

Kyseessä saattaa olla samalla Fernando Torresin jäähyväiset Atléticon paidassa. 33-vuotiaan kärjen sopimus seuran kanssa päättyy muutaman viikon kuluttua, eivätkä osapuolet ole aloittaneet jatkosopimusneuvotteluita. Espanjalaismedian mukaan Atlético odottaa päätöstä siirtokieltonsa kohtalosta. Jos siirtokieltoa ei peruta, niin Atlético todennäköisesti tekee Torresin kanssa uuden vuoden mittaisen sopimuksen. Julkisesti jatkohalunsa myöntänyt Torres sen sijaan jättänee kasvattiseuransa, jos siirtokielto perutaan.

Sunnuntain kamppailu myytin loppuun jo talvella. Calderón isännöi Athletic-ottelun jälkeen vielä Copan finaalia ja Atléticon legendojen keskinäistä ottelua. Atlético on lahjoittamassa Calderónin penkkejä pienemmille madridilaisseuroille legendojen ottelun jälkeen.

Mestaruus katkolla Málagassa – Juhliiko Real Madrid?

Real Madridin viimeisimmästä sarjamestaruudesta tuli viikko sitten täyteen jo viisi vuotta. Silloin José Mourinho luotsasi esimerkiksi Mesut Özilin, Gonzalo Higuaínin ja Ángel di Marían Real Madridin ylivoimaiseen mestaruuteen. Real Madrid saalisti sarjassa silloin jopa 100 pistettä ja teki siten La Ligan piste-ennätyksen.

Viiden vuoden aikana Barcelona on hallinnut mielin määrin La Ligaa, ja Atléticokin nappasi historiallisella kaudellaan sarjamestaruuden. Real Madrid on aina sulanut kovimmissa paikoissa ja lopulta seura on joutunut tyytymään toiseen ja kerran kolmanteenkin sijaan. Tämä kausi on ollut kuitenkin täysin erilainen. Nimittäin Real Madrid on ollut viimeisimmän mestaruuskautensa tapaan käytännössä koko kauden sarjan kärjessä.

MADRID, SPAIN - MAY 13:  Iker Casillas of Real Madrid CF holds up the La Liga trophy as he celebrates with team-mates after the La Liga match between Real Madrid CF and RCD Mallorca at Estadio Santiago Bernabeu on May 13, 2012 in Madrid, Spain.  (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Pääseekö Real Madrid juhlimaan viimein sarjamestaruutta? Kuva: Getty Images

Real Madridilla on loistava mahdollisuus varmistaa mestaruus sunnuntai-iltana La Rosaledalla Málagan vieraana. Zinédine Zidanen miehistö tarvitsee vain yhden pisteen, eli toisin sanoen tasapelikin riittäisi Real Madridille. Lähtökohdat ovat siten vähintäänkin hyvät. Tosin vastaan asettuva Málaga on ollut viime aikoina loistavassa vireessä ja Málaga onkin kuntopuntarin kärkipaikoilla.

Onko Málagasta todella aiheuttamaan harmia Real Madridille, joka pelaa ottelussa mestaruudesta? On, mutta Real Madrid on kerrassaan valtava ennakkosuosikki. Tosin Málaga onnistui kaatamaan Rosaledalla huhtikuussa Barcelonan komeasti luvuin 2-0, joten potentiaalia löytyy. Míchelin luotsaama Málaga on hävinnyt viimeisestä kahdeksasta ottelustaan vain yhden ja La Liga valitsikin Míchelin huhtikuun parhaaksi valmentajaksi.

Vain kahdeksan nykyistä Real Madridin pelaajaa on voittanut sarjamestaruuden, ja jopa 16 pelaajalta kyseinen pokaali on jäänyt saavuttamatta. La Ligan mestaruus on ollut Real Madridin ykköstavoite elokuusta saakka, ja tällä hetkellä melkein kaikki asiat viittaavat siihen, että Real Madrid juhlii Cibelesin aukiolla Madridissa mestaruutta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Ensin Zidanen miehistön on kuitenkin napattava se piste Málagalta.

Luis Enrique hyvästelee Camp Noun – Mestarina vai kakkosena?

Barcelona isännöi Eibaria samaan aikaan Real Madridin ottelun kanssa. Barcelonan on pakko voittaa Eibar ja samaan aikaan toivoa Málagalta aikamoista ihmettä. Barcelonan kotivoitto panoksettomana pelaavasta Eibarista on hyvin todennäköistä, mutta harvat asiat viittaavat Barcelonan mestaruusjuhliin.

Vielä viikon verran Barcelonaa valmentava Luis Enrique hyvästelee Camp Noun, vaikka luotsin poistumispäätös on ollut tiedossa jo muutaman kuukauden ajan. Enriquella on vielä mahdollisuus voittaa ainakin Copa, sillä Barcelona kohtaa Alavésin noin viikon kuluttua turnauksen finaalissa.

Enriquen aikakausi Barcelonan peräsimessä on ollut menestyksekäs. Enriquen alaisuudessa Barcelona on voittanut kaksi sarjamestaruutta, kaksi Copaa ja kertaalleen Mestarien liigan. Silti katalaaniseuran kannattajat ovat olleet hyvin pettyneitä luotsiin kuluvalla kaudella ja monet olisivat olleet valmiita potkimaan gijónilaisen pihalle talvella, vaikka loppupeleissä Barcelona taistelee mestaruudesta viimeisellä kierroksella ja pelaa Copan finaalissa.

MADRID, SPAIN - MAY 17:  Luis Enrique manager of Barcelona celebrates with players as they win the title after the La Liga match between Club Atletico de Madrid and FC Barcelona at Vicente Calderon Stadium on May 17, 2015 in Madrid, Spain. Barcelona are champions after a 1-0 victory.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Kaksi päivää päälle kaksi vuotta sitten Enrique juhli Barcelonan kanssa sarjamestaruutta. Málagan pitää kaataa sunnuntaina Real Madrid, jotta tällaisia tunteita voidaan mahdollisesti nähdä vielä kerran Enriquen alaisuudessa Camp Noulla. Kuva: Getty Images

Barcelona on tällä kaudella kärsinyt valtavasti joukkueensa materiaalista. Avauskokoonpano on käytännössä maailman paras, mutta vaihto- ja rotaatiopelaajien taso on ollut odotettua huomattavasti alempana. Samaan aikaan Real Madrid on pelannut kahdella eri joukkueella sarjaotteluitaan, joten sen huomioon ottaessa Barcelonan kausi on ollut tuloksellisesti parempi kuin yleisesti tällä hetkellä mietitään.

Katalaanit lähtevät sarjakauden viimeiseen otteluunsa parhaalla käytettävissä olevalla miehistöllä. Pitkäaikaisloukkaantuneet Aleix Vidal ja Rafinha ovat poissa, mutta esimerkiksi Gerard Piqué palannee kokoonpanoon viruksensa jälkeen. Javier Mascherano ja Jérémy Mathieu ovat puolustuksesta sivussa vammojensa vuoksi.

Barcelona tulee kokemaan kesällä aikamoisia muutoksia. Ernesto Valverde on todennäköisin Enriquen korvaaja, mutta samalla pelaajamateriaali muuttuu huomattavasti. Siten sunnuntain ottelu toimii samalla jäähyväisinä useiden pelaajien kannalta.

Toimivatko kyseiset jäähyväiset samalla mestaruusjuhlina? Tuskin, mutta jalkapallossa on ennenkin nähty uskomattomia asioita.

La Ligan 38. kierros

Perjantai 19.05
21.45 Granada-Espanyol (Viaplay, Viasat)

Lauantai 20.05
18.00 Sporting-Betis (Viaplay)
20.00 Leganés-Alavés (Viaplay)
20.00 Deportivo-Las Palmas (Viaplay)
22.00 Sevilla-Osasuna (Viaplay)

Perjantai 21.05
17.45 Atlético-Athletic (Viaplay)
17.45 Valencia-Villarreal (Viaplay)
17.45 Celta-Real Sociedad (Viaplay)
21.00 Barcelona-Eibar (Viaplay, Viasat)
21.00 Málaga-Real Madrid (Viaplay, Viasat)