Sergio Ramos sai suoran punaisen kortin El Clásicossa varsin törkeästä taklauksestaan Lionel Messiin. Ramos sai kuitenkin vain yhden ottelun pelikiellon tempustaan, vaikka Espanjassa on ollut tapana antaa vähintään kahden ottelun pelikielto suoran punaisen kortin jälkeen.

Päätös herätti valtavasti polemiikkia Espanjassa. Miksi? Nimittäin Eibarin Gonzalo Escalante sai samaan aikaan kahden ottelun pelikiellon taklauksestaan Athleticin Iker Muniainiin. Monien mielestä Escalanten taklaus oli muutamaa luokkaa kevyempi kuin Ramosin taklaus Messiin. Molemmat saivat tilanteistaan suorat punaiset kortit, mutta toinen selvisi vain yhden ottelun pelikiellolla.

Neymar sai kolmen ottelun pelikiellon taputettuaan sarkastisesti tuomarille toisen keltaisen korttinsa jälkeen Málagassa. Barcelona valitti päätöksestä, mutta rangaistus jäi voimaan.

Ramos kritisoi tuomarin päätöstä voimakkaasti kentällä, ja taputteli Neymarin tapaan sarkastisesti – tosin tällä kertaa Gerard Piquélle. Ramos myös osoitteli Bernabéun VIP-boksin suuntaan, mutta tuomari ei merkinnyt otteluraporttiin mitään kyseisistä tapauksista.

Ramosin tapaus ei ole kuitenkaan missään nimessä ainoa kyseenalainen päätös. Nimittäin tällä kaudella La Ligan pelikieltopäätökset – ja ennen kaikkea syyt ovat olleet suorastaan tragikoomisia. On ymmärrettävää, että sarja haluaa puolustaa tuomareitaan, mutta jossain pitäisi mennä raja.

Tällä hetkellä – oikeastaan tällä kaudella – jokainen pelaaja, joka on kritisoinut tuomaritoimintaa, on saanut pelikieltoa. Se on käsittämätöntä siinä vaiheessa, kun tuomarit ovat epäonnistuneet selvästi tietyissä tilanteissa. Miksei tuomareita saa kritisoida selvien virheiden jälkeen?

Toissa päivänä Eibarin Pedro León kommentoi rajusti heikkoa tuomaritoimintaa (lue juttu). Vaikka Leónin kritiikki oli täysin ansaittua (koska tuomarin kommentit Leónille olivat käsittämättömiä), pelaaja saa kuitenkin espanjalaismedian mukaan pitkän pelikiellon.

Onko La Ligassa käynnissä Leónin sanoja lainaten diktatuuri? Tuomareita ei saa kritisoida tai luvassa on pelikielto. Auttaisiko videotuomarointi? Auttaisi. Espanjalaiseen tapaan videotuomarointia ei kuitenkaan nähdä tulevallakaan kaudella La Ligassa, koska Espanjan jalkapalloliitto ei suostu allekirjoittamaan sopimusta.

Maassa maan tavalla.