Atlético ja Real Madrid iskevät yhteen Mestarien liigan välierissä. Ensimmäinen osa pelataan Bernabéulla puolentoista viikon kuluttua ja toinen osa Calderónilla viikkoa myöhemmin.

Kyseessä on Calderónin historian viimeinen Madridin derby, ja samalla Atléticon viimeinen Mestarien liiga -ottelu Calderónilla. Otteluparissa on siten myös valtavasti historiaa mukana, mutta Real Madrid ja Atlético ovat jakaneet myös lähihistorian varsinkin Mestarien liigassa.

Kaksikko kohtaa toisensa nyt neljännellä peräkkäisellä Mestarien liiga -kaudella. Real Madrid on voittanut kaksi finaalia ja edennyt kertaalleen puolivälieristä jatkoon. Real Madrid on siten ainoa joukkue, joka on kyennyt voittamaan Diego Simeonen Atléticon Mestarien liigan otteluparissa. Huomioitavaa on se, kuinka tasaisia kaikki Atléticon ja Real Madridin väliset kamppailut Mestarien liigassa ovat olleet.

Lissabonin finaalissa Atlético oli noin minuutin päässä voitosta, mutta Sergio Ramos tasoitti lisäajan lopussa ja jatkoajalla Madrid meni menojaan. Seuraavalla kaudella kaksikko kohtasi puolivälierissä. Avausosa oli maaliton ja Real Madrid teki Bernabéulla otteluparin ainoan maalin kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista. Viime kaudella Real Madrid kaatoi Atléticon Milanon finaalissa pilkuilla.

Kummalle arvontatulos sopii paremmin?

Se on loistava kysymys. Historian perusteella ehdottomasti Real Madridille, mutta Simeonen tarvitsee tuskin motivoida pelaajiaan ollenkaan, jos ottaa huomioon mahdolliset vääryydet joita Atlético on kohdannut Mestarien liigan finaaleissa. Tällä kaudella Real Madrid on ollut pelillisesti niskan päällä voitettuaan Atléticon marraskuussa Calderónilla luvuin 3-0, ja hallittuaan pelitapahtumia muutama viikko sitten Bernabéun tasapeliin päättyneessä derbyssä.

Atlético on kuitenkin äärimmäisen vahva joukkue nimenomaan Mestarien liigassa, kun otteluita ei ole pakko voittaa. Simeone tietää, ettei Atléticon tarvitse käytännössä voittaa kumpaakaan ottelua, vaan tehdä vierasmaali avausosassa ja pelata maaliton tasapeli Calderónilla.

Se olisi varsin atléticomaista, mutta samaan aikaan Real Madridilla on käytössään pieni etu. Nimittäin jos ottelupari menee jatkoajalle, on valkoisilla puoli tuntia aikaa tehdä tuplasti arvokkaampi maali. Simeone puhui asiasta aikaisemmin tällä viikolla kyseenalaistaessaan sääntöä, jonka mukaan on epäreilua, että toisen osan vieraissa pelaavalla joukkueella on käytössään ylimääräinen etu. Simeone olisi halunnut pelata toisen osan vieraissa, mutta tällä kertaa kyseinen teoreettinen etu saattaa olla Madridin käytössä.

Real Madrid ei saisi päästää avausosassa vierasmaalia, koska Atlético osaa varsinkin Mestarien liigassa puolustaa tiettyä tilannetta kuolemaan asti – kuten viime kaudella Barcelonaa ja Bayernia vastaan. Real Madrid on suosikki menemään jatkoon, mutta mikä tahansa muu tulos kuin voitto avausosasta on Madridille suuri pettymys maalitonta tasapeliä lukuunottamatta. Silloin vierasmaalin arvo kasvaa huomattavasti.

Atléticosta puhuttaessa ei pidä koskaan unohtaa mahdollista ylilatausta. Calderónin viimeinen derby ja Mestarien liiga -ottelu herättää kannattajissa sellaisia tunteita, joita koko stadionin historiassa ollaan tuskin koskaan nähty. Jos Atlético saa siitä voimavaran, on se huomattava etu isännille, mutta jos asiat menevät toisinpäin, niin Real Madrid hyötyy siitä paljon – kuten marraskuussa.