Eräs jalkapallon herrasmiessääntö herättää kummastusta kerta toisensa jälkeen. Pahimmillaan se aiheuttaa nahisteluja ja loukkaantumisia. Eiköhän olisi jo korkea aika heittää se roskakoriin.

Puhun loukkaantumisista. Kun pelaaja tekee kuolemaa kentällä, vastustajan odotetaan pelaavan pallon kentän rajojen yli, jotta erotuomari voi kutsua huoltohenkilökunnan paikalle. Viimeksi näin tapahtui näkyvästi Barcelonan ja Juventuksen välisessä ottelussa. Tappioasemassa ollut Barca haki maalia, eikä halunnut laittaa peliä poikki, kun Juve-pelaaja makasi maassa. Mitä seurasi?

Juve-leiri (niin pelaajat, valmentajat kuin fanit) raivostuivat. Madridilaislehti Marca (tietysti) korosti jutuissaan Barcelonan epäurheilijamaisuutta. Mutta tuomaristolta ei tullut rangaistusta. Miksi olisi tullutkaan? Barcahan ei tehnyt mitään sääntöjenvastaista. Ja tässä on se suuri ongelma.

MARCA in English 🇺🇸

@MARCAinENGLISH
Criticism has come @FCBarcelona's way for not kicking the ball out while Mario Mandzukic was injured.

👇 👇 👇

buff.ly/2oMsy3K

Pahimmillaan vastaavat tilanteet aiheuttavat vastustajajoukkueessa niin suurta raivoa, että seuraavaan tilanteeseen tullaan järjettömän aggressiivisesti. Onneksi Juventus ei tähän lähtenyt. Mutta tällainen raivo ja siitä johtuvat mahdolliset pelikiellot sekä loukkaantumiset olisivat täysin estettävissä. Jos ihan vain jalkapallomaailma päättäisi yhdessä, että lopetetaan herrasmiessäännön soveltaminen. Koska sitä se on – ei sääntö, vaan tulkinnanvarainen herrasmiessääntö.

Jalkapallon virallisissa säännöissä sanotaan näin:

– Erotuomari antaa pelin jatkua seuraavaan pelikatkoon saakka, jos pelaaja on lievästi loukkaantunut.

– Erotuomari katkaisee pelin, jos pelaaja on vakavasti loukkaantunut.

Eikö se nyt tuossa sanota tarpeeksi selvästi? Erotuomari katkaisee pelin, eivät pelaajat. Mitä jos erotuomari ei huomaa loukkaantumista? Tätä nykyä peleissä on niin monta tuomaria, että joku heistä kyllä huomaa loukkaantumisen – ja ilmoittaa siitä erotuomarille.

Antaa pelaajien pelata. Ei heidän pitäisi tiukassa pelissä joutua miettimään, onkohan vastustaja nyt oikeasti loukkaantunut vai pelaako vastustaja aikaa. Tuomarin tehtävä on päättää pelin katkaisemisesta – aivan kuten se säännöissä sanotaan.