Mestarien liigassa selvitettiin tiistaina välierävaiheeseen kaksi joukkuetta Madridista, ja keskiviikkona oli Barcelonan vuoro yrittää päästä tuttujen kilpakumppaniensa joukkoon. Haaste oli tosin kova, sillä vastustaja Juventus voitti viime viikolla kotiottelunsa 3-0, ja sai siten erinomaiset lähtökohdat toiseen osaotteluun.

Kolmen maalin takaa-ajoasemaa italialaisia puolustamisen mestareita pidettäisiin tavallisesti mahdottomana, mutta muutama tosiseikka antoi Barcelonan kannattajille uskoa ihmeeseen. Eikä vähiten tietenkään se, että edellisessä vaiheessa PSG:tä vastaan Barcelona käänsi avausosan 0-4 -tappion otteluparin 6-5 -voitoksi.

Barcelona oli myös voittanut kaikki Luis Enriquen alaisuudessa pelaamaansa 15 Mestarien liigan kotiottelua. Seitsemässä viimeisestä kahdeksasta se oli onnistunut tekemään vähintään nyt vaaditut kolme maalia.

3 - Barcelona have scored at least three goals in seven of their last eight #UCL games at the Camp Nou. Hope.

Joukkueiden avauskokoonpanot eivät tarjonneet niin minkäänlaisia yllätyksiä. Juventuksen kannalta tärkeintä oli, että viikonloppuna tällin saanut Paulo Dybala oli toipunut pelikuntoon. Pikkuvaivasta kärsinyt Javier Mascherano oli puolestaan mukana Barcelonan vaihtopenkillä.

Avausjaksolla nähtiin molemmin puolin melkoisesti repimistä ja raastamista, mutta erotuomari Björn Kuipersin kortit pysyivät taskuissa, eikä edes vapaapotkuja jaettu kovin halvalla. Salliva linja alkoi käydä eritoten Barcelonan pelaajien hermoille. Neymar vilkuili tuomariin päin pariin otteeseen rankkarinkin toivossa, mutta tuloksetta.

Noin vartin kohdalla Juventus pääsi nopeaan vastahyökkäykseen, mutta juuri kun Juan Cuadrado yritti syöttää keskelle kiitäneelle Dybalalle, Barca-toppari Gerard Pique liukui pallon tielle. Loistava katko.

Seuraavat tilanteet nähtiin Juventuksen puolustuspäässä. Ensin Jordi Alba suti pallon takatolpalta sivuverkkoon, ja 19. minuutilla nähtiin itse maestrolta harvinainen epäonnistuminen. Lionel Messi sai pallon rangaistusalueen rajan tuntumassa parhaaseen maalintekosektoriin, mutta Kirppu ampui tällä kertaa metrikaupalla tolpan väärälle puolelle.

38. minuutilla Gonzalo Higuaín sai maalin edustalle loistavan passin, mutta argentiinalaiskärjen ruuti oli tässäkin pelissä märkää. Seuraava hyökkäys nähtiin toisessa päässä kenttää, mutta Leonardo Bonucci piti ammattimaisesti huolen siitä, ettei Luis Suárez päässyt palloon käsiksi.

Viimein viisi minuuttia ennen lepotaukoa Kuiperskin kaivoi kortin taskustaan, ja täysin oikealla hetkellä. Andrés Iniesta rynni kiistatta kortin arvoisesti Cuadradon jaloille. Seuraavaakaan varoitusta ei kauaa tarvinnut odottaa, ja sekin tuli kotijoukkueen pelaajalle.

Miralem Pjanic otti Messiin kovan kontaktin, ja argentiinalainen putosi tantereeseen rajusti kasvot edellä. Jälkipelistä Neymar haki itselleen raukkamaisella kolauksella lapun, joka pitäisi brassin sivussa välierän avausosasta, jos Barcelona siihen olisi sattunut selviytymään (ja tässä tapauksessa ensi kauden ensimmäiseen otteluun).

Ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana, joten Barcelonalla oli kova urakka edessään: tehdä toisella jaksolla vähintään kolme maalia. Ihan ensimmäiseksi joukkueen olisi syytä rauhoittua, sillä nyt huomio oli karkaamassa tilanteiden luomisen sijaan tuomarin ripittämiseen. Eikä Kuipersin salliva linja mitenkään erityisesti ollut Juventusta suosinut. Rutinoitunut ”Vanha rouva” pelasi ja puolusti fyysisesti, ja pääsi Barcelonan ihon alle – aivan kuten se oli varmasti halunnutkin.

Barcelonan uuden ihmenousun todennäköisyyttä ei varsinaisesti kasvattanut se, että Juventus oli nyt pelannut Mestarien liigassa jo yli kahdeksan tuntia ilman takaiskumaaleja. Eikä se koetellut ensimmäisellä puoliajalla Gianluigi Buffonin torjuntakykyjä kuin kerran, ja silloinkin varsin vaarattomasti.

WhoScored.com

@WhoScored
Juventus: Have not conceded a goal in their last 8 hours of Champions League football #FCBJuve

Ainakin Neymar vaikutti sisuuntuneen avausjakson lopun hölmöilystään, sillä jo toisella minuutilla brassi oli kikkailla itsensä maalintekoon. Nippuun meni mies jos toinenkin, mutta Giorgio Chiellini porhalsi viime hetkellä hätiin.

Miltei heti perään Juventus sai koko pelin toistaiseksi parhaan tekopaikkansa. Gonzalo Higuaín löysi täysin vapaaksi unohtuneen Juan Cuadradon, mutta kolumbialaisella oli sihti hukassa. Barcan oltua pakotettu hyökkäämään etenkin Cuadrado tuntui unohtuvan tämän tästä vapaaksi, mutta mitään todella vaarallista Cuadrado ei saanut aikaan.

Näkyi Barcelonan hyökkäysinto myös oikeassa päässä kenttää. Messin seuraava yritys meni enää vajaan metrin ohi. Luis Suárez puolestaan pakotti Chiellinin ottamaan Juventuksen ensimmäisen varoituksen, ja Messi pääsi yrittämään maalia vapaapotkusta. Kuti kuitenkin suuntautui maalin yli.

Tilanteen ollessa niin toivoton kuin se oli, Luis Enrique otti kentälle jo neljännen hyökkääjänsä. Paco Alcacér pääsi kehiin Ivan Rakiticin tilalle.

Vaikka laadukkaisiin maalipaikkoihin Barcelona ei tahtonut päästä millään, osoittivat tilastot ainakin sen, että Neymarilla oli riplausjalka herkempänä kuin kertaakaan aiemmin tällä kaudella.

OptaJavier

@OptaJavier
11 - #Neymar has completed more dribbles (11) in 55 minutes against #Juventus than any other player in a single game of this #UCL. Samba.

Eipä selvinnyt Juventuskaan ottelusta ilman pelikieltoa. Alex Sandro menetti laidalla pallon Suárezille, ja Sami Khedira tuli hätiin tarpeettoman kovilla otteilla. Saksalaiselle päivänselvä lappu ja pelikielto seuraavaan peliin.

Kun 66 minuuttia oli pelattu, pääsi Messi jälleen loistavaan paikkaan. Puolivolley laskevaan palloon ei ole koskaan varsinaisesti helppo suoritus, mutta Messillä on näissä maailman kovimpia onnistumisprosentteja. Tänään vain ei ollut Leon päivä, ja Messin laukaus kiiti kauas katsomoon.

Barcelona painoi, painoi ja painoi, mutta turhautuminen kävi yhä suuremmaksi. Seuraavan taidokkaan yrityksen suoritti Sergi Roberto, jonka laukaus meni metrin verran takakulmasta ohi. Kuti oli Barcalle pelissä jo kuudestoista, mutta vain yksi laukauksista oli mennyt maalia kohti. Buffonin ei ollut tarvinnut tehdä vielä mitään nollapelinsä eteen.

Juventus-luotsi Massimiliano Allegri ei jättänyt mitään sattuman varaan kolmen maalin johtoa suojellessaan. Kun toista jaksoa oli pelattu puoli tuntia, otti Allegri pois parhaan hyökkääjänsä Dybalan ja lähetti kentälle kolmannen topparin Andrea Barzaglin. Barcelonan toisena vaihtona puolestaan Javier Mascherano korvasi Sergi Roberton.

Mascherano aiheuttikin lähes välittömästi sydämentykytyksiä Barca-kannattajille. Konkaripelaaja ei ole tehnyt koko Barcelona-uransa aikana ainuttakaan maalia, mutta nyt oli lähellä. Oli vain senteistä kiinni, että Mascherano olisi päässyt ohjaamaan Jordi Alban keskityksen Buffonin taakse. Juventuksen vaarallisen vastahyökkäyksen päätti Khedira puulaakitason laukaukseen.

PSG:tä vastaan Barcelona teki viimeisellä seitsemällä minuutilla kolme maalia, mutta nyt se ei päässyt edes maalipaikoille. Barca sai koko ottelussa käsittämättömästi vain yhden ja ainoan laukauksen kohti maalia, joten Juventuksen jatkopaikka ei ollut missään vaiheessa edes uhattuna. Tätä vakuuttavampaa revanssia Juventus ei olisi voinut kahden vuoden takaisesta Mestarien liigan finaalitappiostaan saada. Lopputulos 0-0, ja Juventus yhteismaalein 3-0 välieriin.