Bayern München-Real Madrid. 1-1, Cristiano Ronaldo Daniel Carvajalin syötöstä. 1-2, Cristiano Ronaldo Marco Asension syötöstä. Sanojen taakse jää se tosiasia, ettei Realilla ole käyttöä Karim Benzemalle.

Tarkastellaan ensin maaleja hieman lähempää. Ensimmäisessä maalissa Carvajal keskittää, ja Ronaldo jatkaa taidokkaasti pallon takakulmaan. Missä Ronaldo oli? Aika lailla rangaistuspilkun kohdalla. Toisessa maalissa Asensio lähettää kierteisen keskityksen vasemmalta puolelta, ja Ronaldo kurottaa ohjauksen verkkoon. Missä Ronaldo oli? Keskellä, lähellä vitosen boksin rajaa.

Toinen kysymys kuuluu: missä Benzema oli? Ensimmäisessä maalissa ranskalainen jäi taka-alueelle ja toisessa osumassa hän oli rangaistusalueen rajalla.

karimbenzemalampokartta20170412
Karim Benzeman lämpökartta Bayern-ottelussa. Kuvakaappaus sivustolta Whoscored.com.

Maalit ovat tietysti vain lyhyen hetken tapahtumia, mutta tässä tapauksessa ne kertovat paljon. Real Madridin päävalmentaja Zinédine Zidane on toistuvasti sanonut, kuinka Ronaldo haluaa pelata laidalla ja kuinka hän on laidalla parhaimmillaan. Onko tosiaan?

Ronaldo teki Bayernia vastaan koko ottelussa tasan yhden pallollisen haaston. Hän syötti 32 kertaa Benzeman 44:ää vastaan. Ja lämpökartat ne vasta kertovatkin, millä tolalla asiat todellisuudessa ovat. Siniset alueet kertovat, millä alueilla pelaajat ovat olleet. Ronaldo itse asiassa vietti enemmän aikaa keskikaistalla boksin tuntumassa kuin Benzema – se varsinainen keskushyökkääjä. Ronaldo siis oli ottelussa virallisesti vasen laitahyökkääjä, mutta hän pelasi käytännössä kuin keskushyökkääjä.

cristianoronaldolampokartta20170412
Cristiano Ronaldon lämpökartta Bayern-ottelussa. Kuvakaappaus sivustolta Whoscored.com.

Tässä ei sinänsä ole mitään uutta. Ronaldon roolia on jo parin kauden ajan muutettu niin, että hän on alkanut pelata aiempaa enemmän keskellä. Syitä on muutamia. Jalka ei enää liiku ihan siihen malliin, että Ronaldo voisi laadukkaasti haastaa laidalla. Toisaalta Marcelo kykenee tuomaan vasemmalle laidalle erinomaisen hyökkäyspelaamisen uhan, ja vastaavasti Ronaldon pääpeliominaisuudet (ajoitus, ponnistus, puskemisen tarkkuus jne.) ovat maailman eliittiä. Ja ylipäätään viimeistelijänä Ronaldo on huomattavasti Benzemaa parempi.

Ehkä se merkittävin kysymys kuuluu: pitäisikö Real Madridin lopettaa itsensä huijaaminen? Pitäisikö myöntää, että Ronaldo on keskushyökkääjä, eikä laitahyökkääjä?

Jos Ronaldosta tehtäisiin virallisesti keskushyökkääjä, mitä se tarkoittaisi muulle Realin nipulle?

Benzemalle ei jää tuolia

Laitetaan kuvitteellinen tuolileikki käyntiin. Leikitään, että Ronaldosta tehtäisiin virallisesti keskushyökkääjä – mitä hän siis jo käytännössä on. Samalla Benzema, jonka merkitys Realille laskee jatkuvasti, putoaisi avauskokoonpanosta pois.

Uusi paikka avautuisi vasemmalta laidalta. Nyt olisi lopulta mahdollisuus antaa Gareth Balelle se pelipaikka, jolla hän oikeasti haluaisi pelata. Ja jos Bale siirrettäisiin vasemmalle, oikealta aukeaisi uusi paikka. Asensio on tällä kaudella näyttänyt, että hän alkaa olla valmis avauksen pelaajaksi. Ja onhan niitä muitakin vaihtoehtoja, kuten Isco – ja miksei vaikka Juventuksesta Realiin huhuiltu Paulo Dybala.

Joka tapauksessa tilanne on se, että Real Madrid hieman ampuu itseään jalkaan kun keskellä peluutetaan kahta keskushyökkääjää. Toki tulokset ovat olleet hyviä, mutta tulokset eivät ole täysin vastanneet peliesityksiä, joissa riittää parannettavaa. Siksi tuleva kesä voisi olla otollinen aika sille, että jommastakummasta ”keskushyökkääjästä” luovuttaisiin. 29-vuotiaan Benzeman sopimus umpeutuu vuonna 2019 ja 32-vuotiaan Ronaldon vasta 2021. Lisäksi Ronaldo on parempi maalintekijä, joten onko Benzemalle enää paikkaa? Etenkään kun penkillä vuoroaan odottaa Álvaro Morata?