Mestarien liigan puolivälierät potkaistaan käyntiin tänään. Barcelona vierailee Torinossa Juventuksen isännöitävänä, ja luvassa on ehdottomasti yksi puolivälierien mielenkiintoisimmista pareista.

Kumpikaan ei lähde lähtökohtaisesti sen suurempana suosikkina ottelupariin. Kaksikolla on keskinäistä lähihistoriaa, sillä Barcelona kaatoi Juventuksen Mestarien liigan finaalissa kesäkuussa 2015 luvuin 3-1. Toisaalta varsinkin Juventus on muuttunut kokoonpanoltaan huomattavasti ajatellen kyseistä finaalia, mutta tällä hetkellä puntit ovat tasollisesti tasoittuneet.

Barcelonalla on käytössään edelleen tunnettu MSN-kolmikko hyökkäyksessään, mutta totta puhuen Juventuksen hyökkääjät eivät juurikaan kalpene katalaaneille. Nimittäin Gonzalo Higuaín, Paulo Dybala ja Atléticossakin pelannut Mario Mandzukic ovat kaikki avauksessa, jos Juventus-luotsi Massimiliano Allegrin sanoihin on luottaminen.

Juventus on äärimmäisen kova kotijoukkue. Hallitseva Italian mestari on voittanut viimeiset 32 kotiotteluaan. Samalla Barcelonan peliesitykset vieraskentällä ovat jättäneet toivomisen varaa, vaikka ennakko-odotukset ovatkin suuret. Viikonloppuna Málaga kaatoi ponnettoman Barcelonan La Rosaledalla, eikä sitä edeltävästä vierastappiosta ole edes kuukautta.

Pelin lähtökohdat ovat selvät. Barcelonalle kelpaa vierasvoiton lisäksi maalillinen tasapeli, kun taas Juventus yrittää parhaansa mukaan pitää vieraat poissa maalinteosta. Tämä ottelupari saattaa hyvinkin ratketa vierasmaaleihin, jonka takia italialaisille sopisi maaliton tasapeli tai kotivoitto ilman päästettyä takaiskuosumaa.

Barcelonalla on illan kamppailussa omat riskinsä. Sergio Busquets on pelikiellossa korttitilinsä täyttymisen vuoksi. Ivan Rakitic, Gerard Piqué ja Málagaa vastaan punaisen saanut Neymar ovat varoituksen päässä pelikiellosta, joten kolmikko saa olla tarkkana Torinon illassa – varsinkin Piqué, joka joutuu pelaamaan Higuaínia, Dybalaa ja Mandzukicia vastaan. Juventus-leirissä vain Juan Cuadrado on keltaisen kortin päässä pelikiellosta.

– Barcelona on yksi maailman kärkijoukkueista, mutta me olemme valmistautuneet tiputtamaan heidät. Kyseessä on erityinen ottelu, koska tiputtaisimme suuren joukkueen ja se antaisi meille valtavasti itseluottamusta, totesi Real Madridia vuosikausia edustanut Juventus-kärki Higuaín medialle.

– Juventuksen tilastot kotikentällään ovat käsittämättömät. Meidän tavoite on pelata hyvä ottelu, mutta se on vaikeaa täällä, koska Juventuksen kaltaisen joukkueen voittaminen heidän kotikentällään on vähintäänkin haastavaa. En tiedä onko tämä Juventus kahden vuoden takaista Juvea parempi, Barcelona-luotsi Luis Enrique sanoi lehdistötilaisuudessa.

Millä tavalla Juventus lähtee otteluun? Se on aina Barcelonaa vastaan pelattaessa jokaisen joukkueen kohdalla kynnyskysymys – ja miten katalaanit reagoivat siihen? Jos Juventus lähtee haastamaan Barcelonaa pallonhallinnassa, niin Enriquen koko miehistön pitää osata puolustaa joukkueena. Se oli esimerkiksi vajaat kaksi kuukautta sitten Pariisissa mahdoton yhdistelmä ja lopputulos näkyi silloin taululla.

Juventuksella on potentiaalia kaataa Barcelona pelaamalla omaa hyökkäyspeliään. Tosin vieraiden hyökkäyspään pelaajat ovat yhtä luokkaa italialaisia parempia, ja parhaassa iskussaan he pystyvät ratkaisemaan pelin muutamassa minuutissa. Monien mielestä Euroopan paras hyökkäystrio kohtaa yhden Euroopan parhaista puolustuksista. Juventuksen puolustuslinja ja maalivahti ovat ehdotonta maailman kärkipäätä, mutta kukaan Juventus-toppareista ei ole tunnettu nopeudestaan. Siinä makaavat Lionel Messin, Luis Suárezin ja Neymarin mahdollisuudet maalintekoon – jos Juventus pelaa pallonhallintajalkapalloa.

Nimittäin vastahyökkäykset. Esimerkiksi juuri Mestarien liigan finaalissa toissa kaudella Barcelona teki kaksi maalia vastahyökkäyksistä, ja käytti armotta hyväkseen Juventus-toppareiden heikkouksia.

Mestarien liiga tiistaina

21.45 Juventus-Barcelona (Viasat, Viaplay)
21.45 Monaco-Dortmund (Viasat, Viaplay)