Sitä kuulee paljon. Tuomarit sitä ja tuomarit tätä. Ruskeita kirjekuoria. Madridia suositaan. Siis Real Madridia. Varmaan Atléticoakin suosittaisiin, jos joukkue johtaisi sarjaa.

Ei se ihan pelkkää palturia ole. Barcelonaa vastaan tehtiin etenkin vuodenvaihteen tienoilla isoja virheitä kerta toisensa jälkeen. Mutta pidemmällä aikavälillä tuomarivirheet tasoittuvat. Ei Barca esimerkiksi pelaisi tänään Mestarien liigassa, jos tuomarit eivät olisi olleet avuliaita toisessa PSG-ottelussa.

Barcelonassa on siis turha syyttää tuomareita siitä, että liigamestaruus alkaa olla karannut. Kaikki on toki vielä auki, mutta 0-2-tappio Málagaa vastaan ei varsinaisesti auttanut asiaa. Juuri kun Blaugranalla oli sauma ottaa kiinni Madridin derbyssä tasapeliin jäänyttä Realia.

Tuossa se tuli – paljon merkittävämpi syy Barcan menetetyn liigamestaruuden taustalla. Pistemenetyksiä on tullut ihan liikaa heikompia joukkueita vastaan.

Vähiten mokaava voittaa

La Liga on siitä erilainen sarja esimerkiksi Valioliigaan verrattuna, että sarjamestaruutta ei tavallaan nappaa se, joka voittaa kauden aikana eniten. Mestaruuden nappaa Espanjassa se, joka menettää vähiten pisteitä heikompia vastaan.

Tässä katsannossa Real on ollut koko kauden ajan Barcaa parempi. Barcelona hävisi jo kauden kolmannella kierroksella sarjapelinsä Deportivo Alavésia vastaan – vieläpä Camp Noulla. Celta Vigoa vastaan Barca teki vieraissa kolme maalia (minkä pitäisi riittää voittoon), mutta joukkue hävisi 3-4. Málagalle Barca tosiaan hävisi viime viikonloppuna, ja kauden ensimmäinen kohtaaminen päättyi tasan. Tasan on pelattu myös Real Sociedadia, Villarrealia ja Real Betisiä vastaan. Ja vähän tuoreemmassa muistissa lienee tapppio Deportivo La Coruñalle kuukausi sitten.

On Realkin pisteitä menettänyt huonommilleen. Pari tasapeliä Las Palmasia vastaan. Pistejako myös Villarrealia ja Eibaria vastaan, sekä tappiot Sevillalle ja Valencialle. Silmiinpistävää on se, että Real on kyykännyt tappion veroisesti vain kaksi kertaa.

Realin pelaaminen ei missään nimessä ole vakuuttanut. Pelillisesti joukkue on itse asiassa usein ollut Barcelonaa huonompi tällä kaudella. Mutta tuloksia Real on onnistunut raapimaan huomattavasti tasaisemmin kuin Barca. Siksi Real johtaa, ja Blaugrana tulee perässä.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Barcelonan on pakko voittaa El Clásico Bernabéulla, jotta se voisi edes unelmoida mestaruudesta. Ja syyllinen tähän on ennen kaikkea konttaaminen heikkoja vastaan – ei tuomarityöskentely.

Barcelonan pistemenetykset La Ligassa

3. kierros, Deportivo Alavés (kotiottelu), 1-2
5. kierros, Atlético Madrid (k), 1-1
7. kierros, Celta Vigo (vierasottelu), 4-3
12. kierros, Málaga (k), 0-0
13. kierros, Real Sociedad (v), 1-1
14. kierros, Real Madrid (k), 1-1
17. kierros, Villarreal (v), 1-1
20. kierros, Real Betis (v), 1-1
27. kierros, Deportivo La Coruña (v), 2-1
31. kierros, Málaga (v), 2-0

Real Madridin pistemenetykset La Ligassa

5. kierros, Villarreal (k), 1-1
6. kierros, Las Palmas (v), 2-2
7. kierros, Eibar (k), 1-1
14. kierros, Barcelona (v), 1-1
16. kierros, Valencia (v), 2-1
18. kierros, Sevilla (v), 2-1
25. kierros, Las Palmas (k), 3-3
31. kierros, Atlético Madrid (k), 1-1