Yksi kevätkauden odotetuimmista otteluista on luvassa huomenna Madridissa, kun Real Madrid isännöi Atléticoa kauden toisessa El derbi Madrileñossa – Madridin derbyssä. Ottelussa on valtavasti panosta, vaikka Atlético on kymmenen pisteen päässä naapureistaan sarjataulukossa.

Kumpikin lähtee otteluun vähintään kiitettävässä vireessä. Atlético on kauden pisimmässä sarjavoittoputkessaan, kun Diego Simeonen ryhmä on voittanut viimeiset viisi La Liga -kamppailuaan. Viimeisin pistemenetys näki päivänvalonsa viisi viikkoa sitten Deportivon vieraana.

Simeonen miehistö on saanut itsestään parhaan irti kauden tärkeimmässä vaihteessa, ja peliesitykset ovat olleet vähintäänkin kiitettäviä.

Atlético kuroi Sevillan yhdeksän pisteen etumatkan kiinni vain muutamassa viikossa ja paineli muutama päivä sitten kolmannelle sijalle kolmen pisteen karkumatkan turvin. Atléticon tavoite kauden alussa oli päästä kolmen joukkoon, mutta riittääkö se kiihkeällä argentiinalaisluotsille? Tuskin, koska ainakin Barcelona on vielä teoreettisesti iskuetäisyydellä. Tosin vaikka Atlético voittaisi Madridin derbyn, niin kaikenlaiset mestaruuspuheet ovat yliammuttuja.

Myös sarjakärki Real Madrid on viiden voiton putkessa sarjassa, ja on hyvin lähellä mestaruutta, jos pisteet jäävät lauantaina Bernabéulle.

Ratkeaako mestaruus?

Real Madridilla on edessään – Atléticon ja Barcelonan tavoin – haastavat viikot, kun Madridin derbyn lisäksi myös Mestarien liigan puolivälierät ja El Clásico näkyvät jo kirkkaina horisontissa. Jos Madrid pystyy välttämään tappion Atléticoa ja Barcelonaa vastaan, on se todennäköisesti sarjamestari ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Pystyvätkö Barcelona ja Atlético kuitenkin haastamaan sarjakärjen? Ehdottomasti.

Atlético on voittanut kolme viimeisintä sarjaderbyä Bernabéulla. Se ei merkitse huomenna itse kentällä mitään, mutta Simeone jos joku tietää, miten Bernabéulta haetaan täydet pisteet. Kyllä, juuri sillä pelitavalla, joka herättää antipatioita monissa. Toisaalta siinä ei ole mitään väärää, koska jalkapallossa tulokset ratkaisevat.

Kumpi lähtee suosikkina hyvinkin mahdollisesti kauden viimeiseen Madridin derbyyn? Mahdotonta sanoa, koska Madridin paikallispeleissä on sattunut viime vuosien aikana vaikka ja mitä. Marraskuussa Real Madrid haki komean voiton Calderónilta ja oli huomattavasti Atléticoa parempi. Tosin Atléticolla oli silloin suuri suvantovaihe, mutta se ei poista Madridin peliesityksestä mitään.

Madridin derbyt ovat olleet äärimmäisen tasaisia ja etenkin vähämaalisia Simeonen aikakaudella. Zinédine Zidanen alaisuudessa Real Madrid on kohdannut Atléticon kolmeen otteeseen. Tuloksena – jos lasketaan varsinaiset peliajat – yksi voitto, tasapeli ja tappio. Tosin Zidane onnistui voittamaan sen tärkeimmän viime toukokuun lopussa, eli Mestarien liigan finaalin rangaistuspotkuilla. Voidaan siis sanoa ranskalaisluotsin olleen Simeonea edellä viimeisissä kohtaamisissa.

Viime kauden toisessa derbyssä Simeone koulutti olan takaa Zidanea taktisesti, mutta Marseillessa syntynyt Madrid-legenda oppi pelaamaan Atléticoa vastaan. Se näkyi Mestarien liigan finaalissa ja viime marraskuun kohtaamisessa.

<> at Estadio Santiago Bernabeu on February 27, 2016 in Madrid, Spain.
Kumpi vie valmentajien taiston nimiinsä? Vai viekö kumpikaan? Se nähdään huomenna iltapäivällä Bernabéulla. Kuva: Getty Images.

Atlético on päästänyt viimeisessä viidessä sarjaottelussaan vain yhden maalin. Sen teki Sevillan Joaquín Correa kamppailun lisäajalla, kun Atlético johti ottelua 3-0. Simeone on saanut siten viime kauteen verrattaessa hieman hapuilleen puolustuksensa jälleen kuntoon, mutta tällä kertaa vastaan asettuu Real Madrid. Pitää paikkansa, että Madrid on jäänyt viimeisessä kymmenessä paikallisottelussa neljä kertaa maaleitta, mutta huomisen kamppailun isäntien hyökkäyskolmikko on Atléticolle jokaisella osa-alueella pelottava.

Realin pelitapa sopii Atléticolle

Samalla tavalla Madridille Atléticon puolustuksen organisointi ja sen synkronointi keskikentän kanssa on ennalta haastava asia. Kuinka haastava se lopulta on? Se nähdään kentällä, mutta marraskuun derbyä lukuun ottamatta Atlético on pystynyt pitämään viimeisten vuosien aikana kenttätasapainonsa ideaalisena. Atlético – kuten odottaa saattaa – lähtee huomenna alustavasti puolustamaan ja ottamaan vastaan, koska siinä Simeonen ryhmä on parhaillaan isoissa otteluissa. Atlético pystyy puolustamaan pitkiäkin aikoja tiiviinä ryhmänä, ja odottamaan vastustajansa virheitä.

Mitä Real Madrid saa aikaan, jos ja kun Atlético antaa isännilleen pallonhallinnan? Se riippuu paljon myös Atléticon prässitasoista. Tällä kaudella punavalkoisten prässipeli ei ole ollut niin infernaalista kuin aikaisemmilla kausilla. Simeonen joukko syttyy kuitenkin derbyihin eri tavalla kuin Real Madridin pelaajat, mutta marraskuussa se meni täysin yli ja tulos näkyi taululla.

Zidane varmasti ymmärtää, että Real Madridin hyökkäyspelin pitäisi luonnistua Atléticon kenttäpuoliskon keskustassa. Ei laidoilla, joihin Atlético yrittää viedä peliä parhaansa mukaan ja iskeä kiinni useilla pelaajilla sivurajaa hyväksi käyttäen. Atléticoa pystyy haavoittamaan helpoiten pelaamalla boksin läheisyydessä – nimenomaan boksin edessä. Ei laidoilla. Diego Godín ja Stefan Savic eivät ole tämän universumin nopeimpia toppareita, minkä takia nopeat pystyjuoksut ja seinäsyötöt saavat Atléticon puolustuslinjan avautuneeksi.

Monet ovat väittäneet, että Zidanen hyökkäystaktiikoiden suurin yksittäinen sisältö on keskityspeli. Sitä ei kannattaisi käyttää Atléticoa vastaan, koska Godín ja Savic ovat Euroopan parhaita pääpelaajia. Muutenkin pääpelissä Atléticoa on vaikea voittaa, vaikkei joukkue ole erikoistilanteista montaa puskumaalia tällä kaudella tehnyt.

MADRID, SPAIN - JANUARY 15: Diego Godin of Atletico de Madrid wins the header after Sergio Ramos of Real Madrid CF during the Copa del Rey Round of 16 second leg match between Real Madrid CF and Club Atletico de Madrid at Estadio Santiago Bernabeu on January 15, 2015 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Sergio Ramos kohtaa huomenna yhden kovan luun pääpelissä. Nimittäin Diego Godínin. Kuva: Getty Images.

Mihin ottelu ratkeaa?

Kuten olettaa saattaa, maalit ratkaisevat huomisen ottelun voittajan. Siihen liittyy myös oleellisesti maalivahtipeli. Keylor Navas on saanut viime aikoina valtavasti lokaa niskaansa, eikä suinkaan aiheetta. Navas on yksi maailman parhaista reaktiovahdeista – hieman kuten Iker Casillas aikanaan. Kummallekin satunnaiset virheet ovat kuitenkin arkipäivää. Navas on ollut suoraan sanottuna varsin heikolla tasolla kesän leikkauksensa jälkeen, jos vertauskohtana toimii erinomainen viime kausi.

Jan Oblakin kausi on ollut myös kaksijakoinen. Tosin hieman päinvastaisella aikataululla kuin Navasilla. Alkukausi oli – jälleen verrattaessa viime kauteen, jolloin Oblak oli tilastollisesti koko sarjahistorian paras maalivahti – vähintään haastava. Oblak oli päästänyt ennen joulukuista loukkaantumistaan 14 maalia. Viime kaudella 38 sarjaottelussa slovenialaisen taakse meni vain 18 palloa. Vakavan olkapäävamman jälkeen Oblak on palannut viime kauden tasolleen, ja on pitänyt ajoittain yksikseen Atléticoa pystyssä. Atlético ei kaadu maalivahtipeliinsä. Oblak sai viikko sitten Atléticossa sata ottelua täyteen. Kyseisissä kamppailuissa vahti on pitänyt nollapelin 58 kertaa. Se kertonee kaiken oleellisen.

Real Madrid on maalipaikoissa kliininen – Atlético ei.

Yksi ottelun mielenkiintoisimmista kohdista on Atléticon prässipeli ja Real Madridin siihen reagoiminen. Tällä hetkellä on vaikea ennustaa Atléticon prässitasoa, vaikka vuosi sitten se olisikin ollut äärimmäisen helppoa. Jos Atlético prässää korkealta parhaimmillaan jopa kahdeksalla miehellä, Real Madridin pitää keksiä keino sen ohittamiseen. Kuulostaa helpolta, mutta loppupeleissä se on kaukana siitä.

Real Madrid on maalipaikoissaan hyvin kliininen – Atlético ei niinkään. Kuinka monta hyvää maalipaikkaa ottelussa nähdään? Jos sanon, että luku jää alle viiden, en varmasti valehtele sen suuremmin. Hyvissä maalipaikoissa ratkaistaan ottelun voittaja. Real Madridilla ratkaisuvoimaa löytyy huomattavasti enemmän. Tällä hetkellä käytännössä vain Antoine Griezmann on vierailta kykeneväinen viimeistelyyn. Kévin Gameiron pelikunto on suuri kysymysmerkki, ja Fernando Torresin maalivainu voisi olla huomattavasti parempi.

Maaliton tasapeli ei olisi suuri yllätys.

Kliseisesti todettuna voittaja on se, joka pystyy suoriutumaan ja selviytymään pelitapansa aiheuttamista vaikeuksista paremmin. Real Madrid tulee varmasti kohtaamaan vastahyökkäyksiä, joissa Griezmann ja Yannick Carrasco ovat parhaimmillaan. Atlético sen sijaan tulee olemaan jossain kohtaa ottelua helisemässä, kun Madrid vyöryttää peliä vieraiden boksin läheisyydessä.

Viime helmikuun Bernabéun derbyssä Atléticolla oli kaksi maalipaikkaa, joista toinen toimi ottelun ainoana maalina. Mestarien liigan finaalissa kummallakin oli muutama maalipaikka ja ennen rangaistuspotkuja nähtiin vain kaksi maalia. Marraskuussa Real Madrid teki jokaisesta paikastaan maalin, eikä Atléticolla ollut juurikaan maalipaikkoja. Jos ennakko-odotukset pitävät paikkansa, maaliton tasapelikään ei olisi mikään maailmaa mullistava yllätys.

Varmaa on kuitenkin se, että Madridin derbyissä sattuu ja tapahtuu. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Fakta on joka tapauksessa se, että jos ottelussa ja penkeillä on mukana hienoja persoonia, kuten Germán ”El Mono” Burgos, Simeone, Sergio Ramos, Godín, ja Pepe, niin jotain on tapahduttava.

La Ligan 31. kierros

Perjantai
21.45 Villarreal-Athletic (Viaplay)

Lauantai
14.00 Espanyol-Alavés (Viasat Urheilu HD, Viaplay)
17.15 El derbi Madrileño (Viasat Urheilu HD, Viaplay)
19.30 Sevilla-Deportivo (Viaplay)
21.45 Málaga-Barcelona (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Sunnuntai
13.00 Granada-Valencia (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)
17.15 Celta-Eibar (Viaplay)
19.30 Osasuna-Leganés (Viaplay)
21.45 Las Palmas-Real Betis (Viaplay)

Maanantai
21.45 Real Sociedad-Sporting (Viasat Urheilu HD, Viaplay)