Sevilla ilmoitti eilen pitkäaikaisen urheilutoimenjohtajansa Monchin jättävän seuran ja siirtyvän todennäköisesti Romaan. Sevillassa itsensä todennäköisesti maailman parhaaksi urheilutoimenjohtajaksi nostanut Monchi on kotikonnuillaan myyttinen mies.

Mies, joka edusti ylpeänä seuraansa jopa 29 vuoden ajan niin pelaajana kuin urheilutoimenjohtajanakin. Monet muistetaan parhaiten urastaan ammattijalkapalloilijana, mutta Monchin tapauksessa se ei pidä paikkaansa, vaikka pelaajana 48-vuotias sevillalaisherrasmies edusti seuraansa kymmenen vuoden ajan – kakkosmaalivahtina. Monchille annettiin välittömästi suuri rooli urheilutoimenjohtajana, kun ura jalkapalloilijana näki päätöksen vasta 29-vuotiaana.

Moni ei olisi tarttunut kyseiseen rooliin ilman suurta suostuttelemista. Sevilla oli nimittäin juuri tippunut toiselle sarjatasolle ja oli kohdannut valtavia talousongelmia. Monchia ei tarvinnut suostutella sekuntiakaan, koska hänelle kyseinen vastuu oli osoitus siitä, kuinka hänen valtava rakkaus seuraa kohtaan huomioitiin myös seurajohdon toimesta. Monchille annettiin kaksi tehtävää. Seuran junioritoimintaa piti parantaa ja kasvattaa, sekä skouttaamista piti laajentaa ja monipuolistaa.

Tällä tavalla Monchi on luonut Sevillasta eurooppalaisen suurseuran

Nykyään Monchi tunnetaan loistavana bisnesmiehenä. Aikoinaan se kuitenkin yllätti kaikki, mutta Monchi on pitänyt kiinni rajoistaan ja säännöistään. Jos Sevillassa pelaavasta pelaajasta tarjotaan riittävän korkea summa, pelaaja lähtee. Niin heitä onkin lähtenyt – Monchin aikakaudella useita kymmeniä kovilla hinnoilla. Ehkä kuitenkin Monchin suurin saavutus on junioripuolen kehittäminen. Kun mies saapui urheilutoimenjohtajan paikalle, niin esimerkiksi José Antonio Reyes ja Sergio Ramos olivat nuoria poikasia. Muutama vuosi myöhemmin kaksikko oli jättänyt Sevillan yhteensä melkein 60 miljoonalla eurolla. Puhutaan kuitenkin 2000-luvun alkuvuosista, jolloin kyseinen summa oli yksinkertaisesti valtava.

Omien kasvattien kehittäminen ja myyminen oikeaan aikaan oli yksi Monchin vahvuuksista, mutta myös loistavat neuvottelutaidot ja pelaajaskouttaaminen kuuluivat herrasmiehen ehdottomiin vahvuuksiin. Monchi on tehnyt vuosien saatossa yli 250 miljoonaa euroa voittoa Sevillassa yksinkertaisella tavalla. Skouttaat pitkään tiettyä pelaajaa, neuvottelet hinnan alas, ostat pelaajan ja annat hänelle suuren roolin. Joskus se voi epäonnistua, kuten Arouna Konén tapauksessa, mutta yleensä Monchi onnistui. Skoutattu pelaaja on noussut suureen rooliin Sevillassa ja useat suurseurat alkavat kiinnostua ja aloittavat tarjouskilpailun. Pelaaja myydään parhaiten tarjonneelle seuralle ja kummatkin osapuolet ovat tyytyväisiä.

SEVILLE, SPAIN - AUGUST 14:  sports director of Sevilla FC Ramon Rodriguez "Monchi" looks on prior to the match between Sevilla FC vs FC Barcelona as part of the Spanish Super Cup Final 1st Leg  at Estadio Ramon Sanchez Pizjuan on August 14, 2016 in Seville, Spain.  (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
Monet eivät halua kuvitella Sevillaa ilman Monchia, mutta tässä tapauksessa Sevillalla on edessään valtavien muutoksien aika. Kuva: Getty Images

Jalkapallo on suurelta osin pelkkää bisnestä. Kaupantekoa ja neuvotteluita. Jos yksi mies on käytännössä parasta mahdollista laatua kyseisissä asioissa, niin onko mikään suuri yllätys, jos Sevilla on pitkäjänteisen pelaajapolitiikan perusteella voittanut viimeiset kolme Eurooppa-liigaa? Ei. Monet Sevilla-kannattajat ovat todenneet Monchin olleen jo pitkän aikaa tärkein palanen Sevillan paletissa. Siten on normaalia, että huolet nousevat pintaan yksilön lähtiessä kodistaan 29 vuoden jälkeen. Monchi nimittäin liittyi Sevillaan 19-vuotiaana ja lähti tänään. Siinä on jo sellaiset lähtökohdat, joita Sevillassa tuskin enää koskaan rikotaan.

Monchi esimerkiksi toi nuoren Dani Alvesin ensimmäistä kertaa Eurooppaan hankkiessaan brasilialaisen 18-vuotiaana Bahíasta 200 000 eurolla. Kuusi vuotta myöhemmin Barcelona maksoi Alvesista Sevillalle 36 miljoonaa euroa, joten voitto oli melkoinen. Ei kuitenkaan mitenkään eriskummallinen Monchin saavutuslistalla, joka on melkoisen mittava. Alvesin tapaiset pelaajamyynnit ovat antaneet Sevillalle mahdollisuuden kehittää seuraa jokaisella osa-alueella.

Mikä on Monchin luoma skouttaustaktiikka?

Sitä ovat monet miettineet, mutta mies selitti asian aikoinaan espanjalaislehdistölle.

– Meillä on kuusitoista skouttia minä mukaanlukien, jotka seuraavat jatkuvasti muita sarjoja. Joka kuukausi teemme tähtikokoonpanot kaikista sarjoista peliotteiden perusteella. Siten huomaamme ajan saatossa, ketkä pelaajat oikeasti kiinnostavat meitä. Ketkä pelaavat hyvin kotiotteluissa, vierasotteluissa tai maajoukkueessa. Lopulta valmentaja kertoo meille haluavansa vasemman laitapuolustajan, joka juoksee läpi ottelun laitaansa täysillä ja pystyy pelaamaan molemmilla jaloilla. Meillä on noin 250 vaihtoehtoa jokaiselle pelipaikalle, joten kyseisillä vahvuuksilla löydämme heistä kymmenen vaihtoehtoa. Sitten alamme miettimään, harkitsemaan ja parhaimmassa tapauksessa neuvottelemaan.

Joku voisi sanoa, että kuulostaapas helpolta. Niin, pitää kuitenkin muistaa Sevillan taloudellinen puoli, joka ei kuitenkaan ole Euroopan suurimpien seurojen luokkaa. Jos Sevilla haluaa pelaajan, josta esimerkiksi Real Madridin tapainen seura on kiinnostunut, ei Sevillalla ole mitään jakoa. Sen tietää Monchi, Sevilla ja kaikki kannattajat. Siitä alkaakin Monchin rooli neuvottelijana ja suostuttelijana, kun katse on siirtynyt eri pelaajaan.

Monchi on henkeen ja vereen Sevillan kannattaja, joka tosin ei ole varmasti kenellekään mikään sen suurempi yllätys.

– Synnyin sevillistaksi ja syntyisin varmasti seuraavat sata kertaa sevillistaksi. Jos en, en olisi siinä tapauksessa halunnut edes syntyä.