Espanjassa tuomaritoiminnan analysoiminen on varsin käsittämättömällä tasolla. Jalkapalloon keskittyvä media tekee päivätyönsä otteluiden jälkeen käytännössä sillä, että jokainen ottelu – eri toten Barcelonan ja Real Madridin kamppailut -kelataan läpi keskittyen tuomareihin ja kaikista tuomarivirheistä nostetaan valtava kohu. Piiri pyörii viikonlopusta toiseen.

Yleensä tuomarivirhekohut liittyvät Real Madridiin ja Barcelonaan, koska jokainen espanjalainen suuri urheilulehti on yleensä jomman kumman puolella. Sijaiskärsijöinä ovat muiden 18 joukkueen kannattajat, jotka joutuvat Espanjassa päivittäin lukemaan siitä, kuinka madridilais- ja katalaanimedia nokittelee toisiaan. Miksi? Koska se myy. Kaksi suurinta joukkuetta ja kaksi suurinta kannattajakuntaa. Atlético on kaukana kolmantena suuresta kannattajamäärästään huolimatta.

Muiden joukkueiden kannattajat ovat Espanjassa ja muuallakin pudistelleet päätään, kun kastilialaiset ja katalaanit verbaalitappelevat tuomarivirheistä, vaikka tilastot osoittavat juuri kyseisen kaksikon hyötyvän keskimääräisesti ylivoimaisesti eniten tuomarien virheellisistä päätöksistä historian saatossa. Hyötymiset eivät jää vain tuomarivirheisiin, vaan myös televisiotuloihin. Vielä toissa kaudella Madrid ja Barcelona tienasivat kumpikin enemmän rahaa kuin muut 18 joukkuetta yhteensä.

Barcelonan keskuspuolustaja Gerard Piqué myönsi asian tiistai-iltana lehdistölle.

– Olen varma, että tuomarit suosivat Espanjassa Real Madridia ja Barcelonaa. Otetaan vaikka esimerkkinä Barcelona ja Leganés – kumpaa suositaan enemmän? Satavarmasti meitä ja se on sääli.

Media kysyi Piquélta Barcelonan PSG- ihmenousun tuomaritoiminnasta, kun Luis Suárez sukelsi lisäajalla hankkien isännille rangaistuspotkun. Piquén vastaus tuskin yllätti monia.

– Kysytte minulta tuomaritoiminnasta ottelussa, joka päättyi 6-1? Miksette puhu siitä, kun Real Madrid voitti viime kaudella Mestarien liigan paitsiomaalilla?

Sergio Ramos teki viime toukokuun Mestarien liigan finaalissa ottelun avausmaalin paitsioasemasta, mutta tuomarit eivät puuttuneet asiaan. Real Madrid voitti siten Atléticon toisen kerran kahden vuoden sisällä.