Barcelona yrittää tehdä jotain harvinaista illalla, kuten otsikosta huomaa. Nimittäin seura yrittää selviytyä Mestarien liigassa jatkoon hävittyään neljännesvälierien avausosan jopa luvuin 4-0. Vastaan asettuu toistamiseen PSG – tällä kertaa Espanjan maaperällä.

PSG on valtava ennakkosuosikki jatkopaikan suhteen. Siitä ei ole epäilystäkään ja miksi olisikaan? Barcelonalla on se kuuluisa kasvojenpesun paikka, mutta onko annettu tehtävä yksinkertaisesti liian vaativa? Perataan asiaa hieman läpi. Kuriositeettina mainittakoon, ettei yksikään joukkue ole onnistunut nousemaan tällaisesta tilanteesta jatkoon koskaan Mestarien liigan historiassa.

Toistuuko Unai Emeryn taktiikkataide?

PSG oli täysin ylivoimainen avausosan jokaisella osa-alueella.

Unai Emery suorastaan alisti Luis Enriqueta tarkasti harkituilla taktisilla nyansseilla. Emery oli valjastanut koko joukkueensa juuri oikeanlaisiin asemiin pallonmenetyksien jälkeen ja se näkyi. Katalaanien keskikentällä pelanneet Sergio Busquets, André Gomes ja Iniesta olivat jatkuvasti hätää kärsimässä aggressiivisten isäntien takia, koska tilaa ei yksinkertaisesti ollut.

Se oli jo itsessään varsinainen mestariteos Emeryltä, koska Busquets ja Iniesta ovat maailman parhaita tilan löytäjiä ja varsinkin luojia. Marco Verratti, Blaise Matuidi ja Adrien Rabiot iskivät välittömästi kiinni pallon saaneeseen pelaajaan. Syöttösuunnat- ja linjat olivat oikeaoppisesti tukittu, mutta huomattavaa oli se, mitä tapahtui PSG:n riistäessä pallon takaisin. Nimittäin suunnanmuutospeli, koska karvasta kalkkia Valencia- ja Sevilla-aikoina Barcelonalta saanut Emery on oppinut täydellisesti katalaanien heikkoudet.

PSG:n toinen maali oli taidetta monellakin tavalla. Aluksi loistava pallonriisto Lionel Messiltä. Yksi mies on jatkuvasti Messin iholla kiinni ja kaksi seuraa vieressä niin sanotusti varmistamassa pallonriiston onnistuvan. Pallonriisto onnistuu ja pelin kulku käännetään sekunnissa kohti Barcelonan maalia – ja millä vauhdilla. Verratti juoksee kohti Marc-Andre ter Stegenin vartioimaa maalia, sitoo samalla Barcelona-pelaajia lähelleen ja vapauttaa juuri oikealla hetkellä Julian Draxlerin loistavaan maalintekopaikkaan.

PARIS, FRANCE - FEBRUARY 14:  Edinson Cavani of Paris Saint-Germain waves to the fans next to his team-mates following their victory in the UEFA Champions League Round of 16 first leg match between Paris Saint-Germain and FC Barcelona at Parc des Princes on February 14, 2017 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
PSG juhli Pariisin illassa kolme viikkoa sitten nöyryytettyään Barcelonaa. Juhlivatko samat herrat myöhään illalla Mestarien liigan puolivälieräpaikkaa? Kuva: Getty Images

PSG on ollut Emeryn aikana vahva erikoistilannejoukkue. Laurent Blancin PSG:tä hieman suoraviivaisempi, joka on kykeneväinen luomaan muutamalla yksinkertaisella tavalla jatkuvasti painetta ja uhkaa vastustajan puoliskolle.

Miten Barcelona onnistuu pääsemään jatkoon?

Enriquen miehistö tarvitsee ainakin neljä maalia ja puhtaan oman maalin, jotta peli menisi jatkoajalle. Enriquen miehistö tarvitsee valtavasti tuuria. Enriquen miehistö vaatii PSG:n heikkoa päivää etenkin taktisella puolella. Emeryn tuntien se on varsin harvinaista, mutta jos joku joukkue tässä maailmassa onnistuu kampeamaan itsensä takaisin kisaan jatkopaikasta tällaisessa tilanteessa, on se todennäköisesti Barcelona.

Niin, se Barcelona, joka dominoi peliä vastustajan kenttäpuoliskolla, prässää aktiivisesti ja yrittää estää vastustajan nopeita suunnanmuutoksia. Ei se Barcelona, joka oli täysin tuuliajoilla Pariisissa. Barcelona tarvitsee pitkälti täydellisen peliesityksen ja kasan maaleja, mutta katalaanit eivät todellakaan voi keskittyä ainoastaan hyökkäykseen. Miksi? Yksi PSG:n vierasmaali tappaa käytännössä sadan prosentin todennäköisyydellä otteluparin. Niin, siksi.

Barcelonan pitäisi oikeastaan käyttää varsin samanlaista taktiikkaa pallonriistojen ja suunnanmuutospelin suhteen, kuin Emery avausosassa. Jos Barcelona päästää pariisilaiset nopeaan vastahyökkäykseen kesken pallonhallintajakson, ei Barcelona tule pitämään nollapeliä. Avausosan tuloksesta suuri kiitos kuuluu taktiikalle, mutta ei pidä unohtaa nimiä PSG:n pelaajien selässä. Ángel dí María, Julian Draxler ja Edinson Cavani rakastavat tämänkaltaisia lähtökohtia. PSG on yksi maailman parhaista vastahyökkäysjoukkueista, ja siten Barcelonan toiveet näillä lähtökohdilla nollapelistä ovat – miten sen sanoisi – varsin epätodennäköisiä.

Kyllä, Barcelona kaatoi viime viikolla kotikentällään Sportingin ja Celtan yhteismaalein 11-1. Varsinkin Sporting-ottelussa Enriquen luotsaama joukkue onnistui ensimmäisen yhdeksän minuutin sisään kahdesti maalinteossa. Barcelona tarvitsee huomenna nopean avausmaalin – mielellään ainakin kaksi avausjaksolla.

Millä tavalla Barcelonan kannattaisi avata PSG:n puolustusta ottaen huomioon avausosan miesmerkkauksen? PSG piti mallikkaasti esimerkiksi Messin pimennossa. Barcelonan pallonhallintajaksojen aikana vastustaja asemoituu yleensä puolustamaan tiiviisti keskustaa – Atléticoa lukuunottamatta. Atléticon puolustusmetodit Barcelonaa vastaan ovat oma taiteenlaji, joka vaatisi oman tekstinsä, mutta jos PSG pitää keskustan tukossa, niin Barcelonan kannattaa ehdottomasti pitää peli leveänä ja käyttää aktiivisesti laitoja.

LEGANES, SPAIN - SEPTEMBER 17: Lionel Messi (L) celebrates scoring their fourth goal with teammates Neymar JR. (R) and Luis Suarez (L)  during the La Liga match between Deportivo Leganes and FC Barcelona at Estadio Municipal de Butarque on September 17, 2016 in Leganes, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Barcelona tarvitsee loistavaa iltaa MSN-kolmikoltaan. Kuva: Getty Images

Neymar ja Jordi Alba ovat kummatkin taitavia vauhtikoneita, jotka pystyvät tuomaan pelivälineen- ja hallinnan vastustajan boksin lähettyville. Kun pallo on boksin sisällä tai vieressä, jokainen tietää mitä tapahtuu. Lyhyet seinäsyötöt ja paikkojen vaihtelut avaavat yleensä Luis Suárezille ja Messille mahtavia maalintekopaikkoja. Siinä piileekin sitten Barcelonan pelaajakohtainen tarve. Messillä ja Suárezilla pitää olla täydellinen päivä, jotta Barcelonalla on saumoja jatkopaikan suhteen. Barcelona tulee saamaan ainakin viisi hyvää maalintekopaikkaa, mutta eri asia onkin kuinka moni niistä löytää itsensä lopulta verkkojen perukoilta. PSG:llä sama tilanne.

Barcelona tekee käytännössä kaikki maalinsa Messin kaukolaukauksia lukuunottamatta viiden metrin etäisyydeltä, eli toisin sanoen pallo pelataan tekopaikkaan boksin keskelle. Se on tehokas keino, mutta Barcelonan kannattaa hankkia myös vapaapotkuja boksin lähettyviltä, koska Messi on tänä päivänä yksi maailman parhaista vapaapotkun laukojista.

Tosin sama pätee PSG:lle. Todennäköiset vastahyökkäykset saattavat päättyä isäntien tekemiin rikkeisiin, eikä PSG:nkään vapaapotkurepertuaari kalpene juurikaan katalaaneille kuten avausosassa todistimme.

Pelin logiikka on yksinkertainen. Barcelona on niin pitkään hengissä, kunnes PSG tekee maalin. Mitä pidempään pariisilaisilla siinä menee, sitä nopeammin Barcelonan pitäisi onnistua maalinteossa. Ei mitään rakettitiedettä – päinvastoin, mutta ottelupari saattaa kuolla PSG:n ensimmäisestä vastahyökkäyksestä.

Jos ei, luvassa lienee loistava jalkapallo-ottelu, jossa kohtaavat – pakon sanelemana avausosan tuloksen takia – kaksi hyvin erilaista pelitapaa.

Mitä miettivät illan näytelmän keulakuvat?

PSG:n leiri on itseluottavainen, vaikka tiedostaakin kohtaavan hankaluuksia jossain vaiheessa peliä. Matuidi ja Emery puhuivat lehdistölle eilen Camp Noun illassa.

– On selvää, että tulemme kärsimään jossain vaiheessa peliä. Pystymme kuitenkin vaikeuttamaan heidänkin peliä omilla otteillamme. Olemme itseluottavaisia, eikä luottamuksemme joukkuetta kohtaan ole muuttunut millään tavalla avausosasta. Kunnioitamme valtavasti Barcelonaa ja heidän pelaajia. Tunnemme Camp Noun hyvin ja meille on kunnia pelata täällä. Emme kuitenkaan pelkää ketään, Matuidi mietiskeli.

Emery oli Matuidin kanssa samoilla linjoilla.

– Luotan joukkueeseeni samalla tavalla kuin ennen avausosaa. Mikään ei ole muuttunut mentaliteetissämme tai valmistautumisessamme. Veikkaan, että tämä toinen osa on niin sanotusti tasaisempi näistä otteluista. Minä kunnioitan Barcelonaa paljon. Ennen avausosaa, sen jälkeen, nyt ja huomenna. Meidän ideamme on jatkaa samanlaista peliä, jota pelasimme avausosassa.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 22:  Unai Emery head coach of PSG speaks to the media during the Paris Saint-Germain press conference at the Emirates Stadium on November 22, 2016 in London, England.  (Photo by Shaun Botterill/Getty Images)
Loistavana taktikkona tunnettu Unai Emery vastasi tyylilleen uskollisena rauhallisena toimittajien kysymyksiin ja myönsi PSG:n pelaavan samalla tavalla kuin avausosassa. Kuva: Getty Images

Luis Enrique luottaa omiensa nousuun.

– Voimme tehdä heitä vastaan kuusi maalia. Olen varma, että olemme jossain vaiheessa hyvin lähellä nousemista. Saavutammeko sen? En tiedä, mutta tulemme olemaan todella lähellä. Olen siitä satavarma. Meidän pitää tehdä asiat todella hyvin hyökkäyksessä ja puolustuksessa. Olemme uskollisia pelitavallemme, mutta 95 minuutin aikana voi tapahtua kaikenlaista ja pitää osata reagoida tilanteisiin, jotta voisimme päästä jatkoon, Enrique selitti.

Ottelun ennakoidut avauskokoonpanot

Koko joukkueensa, myös loukkaantuneet ja reservipelaajat, mukaan Barcelonaan ottanut Emery totesi lehdistölle Thiago Mottan ja Goncalo Guedesin olevan varmuudella sivussa illalla. Se ei kuitenkaan konkreettisesti haittaa ranskalaisten avauskokoonpanosuunnitelmia, koska Verratti, Matuidi ja Rabiot ovat itsestäänselviä valintoja joka tapauksessa.

Katalaanilehti Sport väittää PSG:n lähtevän kamppailuun 4-2-3-1 -formaatiolla. Lehden tietojen perusteella PSG tekee vain yhden muutoksen avauskokoonpanoonsa. Se on Thiago Silvan paluu, joka missasi avausosan loukkaantumisen takia. Marquinhosin parina silloin loistavasti pelannut Presnel Kimpembe löytää itsensä penkiltä.

Saman aviisin mukaan Barcelona pelaa illalla 3-4-3 -formaatiolla, joka siten muuttuisi hieman avausosaan verrattaessa. Silloin Barcelona pelasi puhtaalla ja perinteisellä 4-3-3 -formaatiolla. Tällä kertaa kuitenkin Barcelona lähtisi kolmen puolustuslinjalla ja Enrique olisi nostanut Jordi Alban laitapuolustajan paikalta keskikentän kolmikon laitapelaajaksi. Ivan Rakitic ottaa Gomesin paikan keskikentän toisella laidalla. Iniesta pelaa varsin harvinaisesti kymppipaikalla, mutta ottelun lähtökohdat huomioon ottaen Barcelonan on pakko tehdä maaleja. Siten siinä ei ole mitään yllättävää.

Mestarien liiga keskiviikkona 08.03

21.45 Barcelona-PSG (Viasat Jalkapallo HD)
21.45 Dortmund-Benfica (Viasat Urheilu HD)