Missäs Copa del Reyn finaali tänä keväänä pelattaisiin? Se on kysymys, jota Espanjan jalkapallossa taas pohditaan.

Ensin finaaliin selvitti tiensä Barcelona ja eilen illalla Alavés. Punainen vaate ja punainen vaate, kun asiaa katsotaan jalkapalloliiton näkökulmasta.

Otetaan lyhyt kertaus. Copa del Rey on siitä hämmentävä kilpailu, että loppuottelupaikkaa ei lyödä lukkoon ennen kauden alkua. Finaalin isännästä aletaan neuvotella vuosi toisensa jälkeen näin kevään korvalla. Ei siinä mitään, jos Espanja olisi täynnä jees jees -miehiä. Mutta kun ei ole.

On olemassa suuri riski, että kuningas joutuu nolatuksi.

Kuten tiedetään, poliittisesti ja ideologisesti Espanja on hyvin jakautunut maa. Itsehallintoalueista Katalonia ja Baskimaa puolustavat kaikkein voimakkaimmin omia etujaan. Aika ajoin on jopa puhuttu itenäistymispyrkimyksistä. Molemmilla itsehallintoalueilla suorastaan vihataan Espanjan keskushallintoa, jonka kenties voimakkaimmat symbolit ovat kuningas ja Real Madrid.

Copa del Rey tarkoittaa suomennettuna Kuninkaan Cupia. Koko turnaus siis tietyllä tapaa pelataan kuninkaan kunniaksi. Ennen finaalia soi Espanjan kansallislaulu, jota monet katalaanit ja baskit eivät pidä omanaan.

Kiusalliset finaalijoukkueet

Ja nyt päästään siihen ongelmakohtaan. Barcelona on halunnut monena vuonna pelata Copan finaalin Real Madridin Santiago Bernabéulla. Real taas ei missään nimessä halua päästää Barcaa sinne. Espanjan jalkapalloliitto tuskin haluaa päästää Barcaa tai baskiseura Alavésia. On aina olemassa suuri riski, että kuningas ja jalkapalloliitto joutuvat nolatuiksi, jos katalaani- ja baskifanit esimerkiksi aloittavat kansallislaulun aikaan vihellyskonsertin tai heiluttavat omien alueidensa lippuja.

Realin kannalta kiusallisinta lienee, jos sen arkkivihollinen Barcelona pääsee juhlimaan pokaalia Valkoisen talon nurmella. Siellä, missä vain Realin pitäisi juhlia.

Barcelona on pelannut Copan finaalissa 38 kertaa. Viimeksi Barca on päästetty Copan finaalissa Bernabéulle keväällä 1997. Sen jälkeen Real on kyllä isännöinyt loppuottelua neljä kertaa, ja Barcelona on ollut finaalissa seitsemän kertaa. Sattumalta Bernabéu ja Barca eivät vain ole osuneet yhteen… Keväällä 2012 Real Madrid muun muassa vetosi stadionin vessojen remonttiin. Finaalissa kohtasivat tuolloin Barcelona ja Athletic Bilbao – Espanjan keskushallinnon kaksi äänekkäintä vastustajaa.

Espanjan jalkapalloliiton syy

Voiko tästä toisaalta syyttää Real Madridia? Kuka haluaisi isännöidä pahimman vihollisensa juhlia?

Syy ei ole Real Madridin eikä Barcelonan, joka haluaisi pelata isolla Bernabéulla. Syy on kilpailunjärjestäjän. On Espanjan jalkapalloliiton vika, että sama väittely sallitaan vuodesta toiseen. Jos pelipaikka lyötäisiin lukkoon ennen kauden alkua, jokainen seura ja instituutio osaisi siihen varautua. Silloin ei tarvitsisi keksiä tekosyitä, eikä niitä tarvitsisi kuunnella.

Mutta ehkä on niin, että Espanjassa ei edes haluta muuttaa nykytilannetta selkeämmäksi. Tästä aiheesta kun saa revittyä keskustelua uudestaan ja uudestaan.