Real Betisissä pelaavan Roman Zozulyan kohdalla puhutaan vakavista väitteistä. Mieheen on yhdistetty sanat äärioikeisto ja Venäjän propaganda.

Koko vyyhti alkoi purkautua, kun Zozulyan piti siirtyä lainalle Rayo Vallecanoon. Äärioikeistoon yhdistetty ukrainalainen oli kuin punainen vaate Rayon kannattajille (lue lisää). Madridin lähiöseura on tullut tunnetuksi vasemmistolaisesta ideologiastaan.

Nyt kysymys kuuluu: onko Zozulyan uusnatsiväitteissä mitään perää?

Zozulya itse kirjoitti Rayon faneille avoimen kirjeen, kun hänen lainasopimuksensa oli peruttu.

– Valitettavasti Espanjaan saapumiseeni liittyi toimittajan väärinkäsitys. Kyseinen toimittaja tietää hyvin vähän oman maani tilanteesta ja omasta urastani. Kun saavuin Sevillan lentokentälle, ylläni oli paita, jossa oli Ukrainan tunnus. Toimittaja kirjoitti minun pukeutuneen puolisotilaallisen ryhmittymän paitaan. Heidän hihamerkkinsä on maani tunnuksen johdannainen.

Eri puolilla eri mieltä vapaaehtoisjoukoista

Zozulya on toiminut yhteistyössä Ukrainan puolesta taistelevien vapaaehtoisjoukkojen kanssa. Venäläiset Sputnik ja Russia Today ovat El Paísin mukaan nimittäneet näitä joukkoja uusnatsismin kannattajiksi. Ukrainan puolustusministeriö taas on palkinnut samaisia joukkoja. Itä-Ukrainassa on jo useamman vuoden ajan käyty taisteluita Ukrainan ja Venäjän tukemien kapinallisten välillä.

El Paísin haastatteleman Euroopan ulkomaankauppakeskuksen johtaja Borja Lasheras on sitä mieltä, että Ukrainassa ei ole likimainkaan niin paljon ääriajattelua, kuin mitä Venäjän propaganda on antanut ymmärtää. Asiaan otti kantaa myös Ukrainan ulkomaankauppaministeri Pavlo Klimkin.

– Ystävät, pyydän tukeanne jalkapalloilija Roman Zozulyalle. Hänen tapauksensa on esimerkki siitä, miten Venäjän propaganda voi johtaa virheelliseen tietoon joka puolella, Klimkin kirjoitti Twitterissä.

Pavlo Klimkin

@PavloKlimkin
#ProudofZozulya
Friends, I call 4 support UA soccer player Roman Zozulya. His case example of how RU propaganda can misuse minds everywhere