Kauden 14. kierros on käsillä. Sen kruunaa kahden suuren kohtaaminen Camp Noulla.

El Clásicoon päästään tällä kertaa hieman tavallisesta poikkeavasta lähtötilanteesta. Real Madrid johtaa sarjaa ja on kuronut Barcelonaan nähden jo kuuden pisteen etumatkan. Käytännössä pelin henki on se, että pisteet lauantain pelistä olisivat Realille plussaa – Barcalle ne ovat ovat pakollisia.

Tasapelillä ero toki pysyisi kuudessa pisteessä, mutta otetaan huomioon, että kauden toisella puolikkaalla Barca joutuu pelaamaan vieraissa sekä Realia että Atléticoa vastaan. Real saa pelata pahimpia vastustajiaan vastaan Bernabéulla.

Eikä tässä kovin paljon muita pistemenetyksiä ole näköpiirissä. 13 ensimmäisestä ottelustaan Real on voittanut kymmenen ja pelannut kolme tasan. Eli tasapeli olisi Barcelonalle huono asia – tappio lähentelisi jo katastrofia.

Kovin usein kysymykset lehdistötilaisuuksissa ovat melko löysiä, mutta nyt tavallaan oli ideaa, kun kysyttiin, pystyykö Luis Enrique nukkumaan ensi yönsä hyvin. Paineet ovat valtavat, paljon suuremmat kuin monen muun Clásicon alla.

Barcelonan pelaajatilanne parempi

Real on pelannut tuloksellisesti jopa hämmentävän hyvin, kun otetaan joukkueen loukkaantumistilanne huomioon. Nyt siipirikkoinen joukkue toki joutuu aiempaa kovempaan testiin. Avauksen pelaajista sivussa ovat varmuudella Toni Kroos ja Gareth Bale. Sairastuvalla ovat myös Álvaro Morata, Fábio Coentrão ja Danilo.

Erittäin mielenkiintoinen kysymys kuuluu, pelaako Casemiro. Katiskamies vasta toipui pelikuntoon, ja sai pitkästä aikaa minuutteja alleen keskiviikon Copa del Rey -ottelussa. Pelituntuma ei siis ole paras mahdollinen, mutta eiköhän Zinédine Zidane tiedä ihan tasan tarkkaan, mikä Casemiron taso on. Viime kevään Clásico-voitossa Casemiro oli kenties kentän paras.

Bale, Kroos ja Casemiro muodostavat ylipäätään erittäin mielenkiintoisen taktisen asetelman Zidanelle. Kaksi vai kolme hyökkääjää? Kääntäen: kolme vai neljä keskikenttäpelaajaa? Ja kuinka monta keskustassa, kaksi vai kolme? Entä keskustan muoto, yksi vai kaksi pelaajaa pohjalla?

Zidanen muoto voi olla edellä kuvailluista mikä vain. Enrique sen sijaan jatkanee tutulla Barca-filosofian jatkumolla. Eli luvassa on 4-3-3, jossa Sergio Busquets pelaa kahta muuta keskikenttäpelaajaa alempana.

Enriquen tilanne on sikäli hyvä, että sairastuvalla on varmuudella vain Jérémy Mathieu. Loukkaantumisia ei toki kukaan toivo, mutta monet Barcelonan kannattajatkin ovat olleet tyytyväisiä, ettei ranskalainen pelaa. Sen verran monta pupellusta on tullut. Mahdollisesti sivussa on myös Jordi Alba, joka otti viikko sitten osumaa sekä polveensa että nilkkaansa.

Onko Barcelona joukkue?

Kysymyshän kuulostaa alkuun typerältä. Mutta avataan vähän. Tällä kaudella Barcan suuri ongelma on ollut se, että etäisyys pelaajien ja linjojen välillä on liian usein ollut liian suuri.

Syy ei ole se, että Barca hyökkäisi liian nopeasti. Viime kaudella joukkue antoi selvästi enemmän eteenpäin suuntautuneita syöttöjä, eikä syöttöjen keskimääräisissä pituuksissakaan ole merkittävää eroa.

Ongelma on ollut rytmissä. Miten kukin liikkuu pelin tietyssä vaiheessa, ja mihin suuntaan. Milloin syötetään ja kenelle. Siihen kun lyödään päälle ajoittaiset amatöörimäiset syöttö- ja sijoittumisvirheet, niin soppa on valmis.

Tämä on nyt se asia, johon koko El Clásico todennäköisesti ratkeaa. Lehdistössä on paljon ruodittu Barcelonan keskikenttäpelaajia, mutta ei kyse ole vain yksittäisistä pelaajista. Ongelma on koko joukkueen laajuinen. Ongelma voi näkyä alueella a, mutta se on voinut alkaa jo alueilla b tai c.

Barcelonan tilanteeseen perustavanlaatuinen lääke on pallonhallinnan ja kontrolloivien syöttöjen lisääminen. Auttaa, jos ainakin tärkeimmät sektorit pystytään miehittämään niin, että tilanteenvaihdoissa joukkue on tiiviinä pakettina.

Hyödyntääkö Real Madrid?

Samaan aikaan Real pyrkii luonnollisesti hyödyntämään Barcelonan rytmitysongelman. Ja juuri tästä syystä on hyvin mielenkiintoista nähdä, millaiseen muotoon Zidane päätyy.

Pyrkiikö Zidane hakemaan ylivoimaa keskustassa, vai panostetaanko laitapelaamiseen? 4-3-3 auttaisi ensimmäisessä, 4-4-2 jälkimmäisessä.

Vähintään yhtä mielenkiintoista on nähdä, kuinka aktiivisesti Zidane haluaa Realin pelaavan. Barcelona on viime aikoina ollut suurissa ongelmissa ylhäältä prässääviä joukkueita vastaan. Manchester City ja Real Sociedad soittanevat monelle culélle kelloja. Näin ollen voisi kuvitella, että Zidane pyrkisi samanlaiseen korkeaan prässiin.

Toisaalta on se kääntöpuoli. Viime kaudelta muistetaan Barcelonan ja Athletic Bilbaon välinen ottelu. Siinä pelissä Athletic prässäsi ylhäältä, mutta Barca pääsi kerta toisensa jälkeen prässin alta pois ja murjoi vastustajansa 6-0.

La Ligan 14. kierros

Lauantai
Granada-Sevilla klo 14 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)
Barcelona-Real Madrid klo 17.15 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)
Leganés-Villarreal klo 19.30 (Viasat Fotboll HD, Viaplay)
Atlético Madrid-Espanyol klo 21.45 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Sunnuntai
Real Betis-Celta Vigo klo 13 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)
Athletic Bilbao-Eibar kl0 17.15 (Viasat Sport, Viaplay)
Deportivo Alavés-Las Palmas klo 19.30 (Viaplay)
Sporting Gijón-Osasuna klo 19.30 (Viasat Sport, Viaplay)
Valencia-Málaga klo 21.45 (Viasat Jalkapallo HD, Viaplay)

Maanantai
Deportivo La Coruña-Real Sociedad klo 21.45 (Viasat Urheilu HD, Viaplay)