Neymar on jatkuvasti otsikoissa. Lähestulkoon vuorotellen saadaan lukea positiivisia ja negatiivisia otsikoita.

Tuoreimpana isona juttuna on tietysti DIS-yhtiön ja Espanjan syyttäjän vaatimus, jonka mukaan Neymar pitäisi heittää vankilaan. Mutta ei mennä nyt siihen, sillä siinä jupakassa on paljon syyllisempiäkin henkilöitä kuin Neymar.

Puhutaan sen sijaan käyttäytymisestä. Se on asia, josta Neymar on täysin itse vastuussa.

Keskiviikkoillan peli Celticiä vastaan. Tahallinen törmäys Mikael Lustigia selkään. Sen jälkeen päiden kalistelua ja sanailua. Tuloksena varoitus (joka oli Neymarille jo kauden kolmas Mestarien liigassa). Se ei miestä viilentänyt, vaan yhä varoituksen jälkeenkin Neymar pelasi turhan aggressiivisesti. Luis Enriquen oli pakko vaihtaa hyökkääjä pois kentältä.

Toinen viimeaikainen tapaus sattui Valencia-Barcelona-ottelussa. Barca voitti viime hetken maalilla 3-2, ja pelaajat juhlivat lähellä Valencian kannattajia. Siinä missä osa Barcelonan pelaajista keskittyi juhlimaan maalia, Neymar huusi solvauksia katsomoon. Sieltä lensi vesipullo päin Barca-pelaajia, mikä aiheutti valtavan jälkipyykin Barcelonan ja sarjan puheenjohtajana toimivan Javier Tebasin välille (lue lisää tästä).

Vastaavanlaisia tapauksia on ollut paljon. Provosointia ja provosoitumista. Kaikkea sellaista, mikä ei hyödytä millään tavalla omaa joukkuetta. Ja usein keskiössä on nimenomaan Neymar.

Lionel Messin manttelinperijä?

Lionel Messi ei ikuisesti pelasta Barcelonaa liemestä. Ikää on jo 29 vuotta. Luis Suárez on hieman vanhempi, mutta Neymar on vasta 24-vuotias. Ei siis ihme, että Barcassa on haluttu pitää kynsin hampain kiinni brasilialaisesta. Pelillisesti Neymar on tällä hetkellä ainoa, joka edes potentiaalisesti voi tulevaisuudessa kantaa Messin viittaa.

Sitä ennen vain pitäisi kasvaa isoksi.

Messistä Barcelonan kannattajat ovat aidosti ylpeitä. Ehkä kaikkien aikojen paras pelaaja. Mutta sen lisäksi myös ihmisenä tyypillisen barcalainen. Nöyrä joukkuepelaaja. Sellaiseen monen suomalaisenkin on helppo samaistua.

Neymar on kaikkea muuta. Toki hänestä on yhä vahvemmin kasvanut joukkuepelaaja, mutta nöyrää ei Neymarista saa tekemälläkään. Sen ovat huomanneet Barcelonan kannattajat ja vastustajat.

Provosoimista ja provosoitumista

Tämän kauden La Liga -otteluissa Neymaria on rikottu keskimäärin 4,6 kertaa – Messiä vain 2,3 kertaa. Se toki osittain johtuu siitä, että Neymar myös hakee 1v1-haastoja Messiä enemmän. Toinen puoli tarinaa on todennäköisesti se, että vastustajat tietävät Neymarin kuumentuvan, kun taas Messi nousee ylös ja jatkaa pelaamista.

Provosoitumisesta kertoo myös se, että Neymar on itse rikkonut ottelua kohden keskimäärin 0,9 kertaa – Messin lukema on vain 0,54. Brasilialaiselle on tällä kaudella näytetty La Ligassa ja Mestarien liigassa keltaista korttia yhteensä jo seitsemän kertaa. Messi on kerännyt kolme varoitusta. Toki Neymar on pelannut pari peliä enemmän, mutta silti.

Ehkä pahinta on kunnioituksen puute. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että näyttäviä harhautuksia saa yrittää, vaikka oma joukkue johtaisi ottelua. Jos näyttävä harhautus on paras tapa mennä vastustajasta ohi, olkoon niin. Mutta esimerkiksi vastustajan solvaaminen ei kuulu millään tavalla johtavan pelaajan pakettiin.

Hyviä pelaajia vihataan aina jonkin verran ihan vain siksi, että he ovat niin hyviä. Mutta jokainen ymmärtänee, miksi Messiä vihataan globaalisti paljon vähemmän kuin esimerkiksi Cristiano Ronaldoa tai Neymaria. Messi ottaa iskut iskuina ja jatkaa peliä. Toki hänkin on syyllistynyt epäurheilijamaisiin tekoihin, mutta paljon harvemmin kuin esimerkiksi Neymar.

On hyvin todennäköistä, että jonain päivänä Barcelonan hyökkäyspelin johtotähtenä häärää Neymar. Pelillisesti hän voi kehittyä lähes Messin veroiseksi. Mutta yhtä suuri pelaaja hänestä voi tulla vasta sitten, kun joku opettaa käytöstapoja.