Madridin metkoverkko on monipuolinen, mutta samalla varsin haastava varsinkin pidemmän matkan tekoon. Vicente Calderónin lähistöltä metromatka Vallecasiin kesti melkein tunnin useiden linjojen vaihtojen takia.

Vallecas on Madridin keskustasta sivummalla oleva lähiötyyppinen kaupunginosa. Harmaa taivas, roskaantuneet kadunkulmat ja horisonttiin jatkuvat graffitikerrostalot tekevät maisemista varsin jakomäkimäisen, mutta ei anneta sen haitata – juuri kyseiset asiat tekevät Vallecasista Vallecasin. Omalla tavallaan erityinen ja varsinkin sympaattinen paikka tuo oman kulttuurinsa esiin.

Kaupunginosan ylpeytenä toimii paikallinen jalkapalloseura Rayo Vallecano. Rayo tunnetaan esimerkkiseurana ympäri maailmaa solidaarisuutensa, nykyaikaisuutensa ja hyväksyvyytensä ansiosta. Monet saattavat muistaa esimerkiksi viime kauden sateenkaaren väriset vieraspelipaidat, jotka kuvastivat hienolla tavalla seuran identiteettiä ja ideologiaa. Kaikki saavat kannattaa, edustaa ja tuntea olevansa osa Rayoa.

img_4367
Rayo ja Huesca saapuivat Vallecasin stadionille noin puolitoista tuntia ennen kamppailun alkua.

Seuran jäsenet pelaajista valmentajiin käyvät joka viikonloppu jakamassa ruokaa vähävaraisimmille Vallecasin torilla. Yhteisöllisyys huokuu myös seuran jokapäiväisestä toiminnasta, mikä ei toisaalta ole suuri yllätys puhuttaessa pienemmistä espanjalaisseuroista.

Vaikeinakin aikoina seuran takana

Rayon stadion on vanhanaikainen ja ränsistynyt kokonaisuus. Olin jo valmiiksi todella innoissani siitä, että kamppailu alkaisi vasta kuudelta illalla. Aurinko on nimittäin silloin jo laskenut ja kaupungissa on pimeää. Se tarkoittaa sitä, että stadionin hieman uudistettu valaistus pääsee omaan arvoonsa ja tunnelma nousee huomattavasti. Se on osa rayolaisuutta – pienet asiat rakentavat vahvan kokonaisuuden suurelle ylpeydelle.

Rayon kannattajat ovat äärimmäisen ystävällistä porukkaa. Eräs herrasmies käveli kanssani kymmenen minuuttia syrjässä olleelle lippuluukulle ja kertoi hieman kannattamastaan seurasta. Paquitoksi itsensä esittänyt jo harmaantunut mieshenkilö totesi kannattaneensa Rayoa jo lapsesta saakka. Se oli helppo uskoa, sillä kymmenet kannattajat tervehtivät Paquitoa stadionin edustalla noin tunti ennen itse kamppailun alkua.

Hän totesi, että Rayon kannattajat ovat äärimmäisen poikkeuksellisia ajatellen nykyistä maailmaa, jonka keskiössä nimenomaan raha on suuressa roolissa. Seuran nimeen vannovat ihmiset ovat pysyneet seuransa takana vaikeina aikoina, joita Rayo juuri parhaillaan elää. Vallecasin ylpeys putosi viime keväänä pääsarjasta Segundaan kyseenalaisen viimeisen kierroksen jälkeen, mutta se ei ole lannistanut seuraa tai sen kannattajia.

Kausi ei ole alkanut hyvin, sillä Rayo on viidentoista kierroksen jälkeen sarjataulukossa vasta kahdeksastoista. Sitä ei voisi millään uskoa, kun katsoi ottelussa olleiden kannattajien valtavaa määrää ja mekkalaa. Päädyssä sijaitseva Bukaneros-ultraryhmä lauloi kovaäänisesti kamppailun alusta loppuun, mutta ei saanut työlleen palkintoa – taaskaan.

Vieraskannattajia enemmän kuin Real Madridilla Calderónilla

Rayo joutui tyytymään tasapeliin, kun Huesca nappasi pisteen mukaan pelattuaan yli tunnin vajaamiehisenä Madridin lähiössä. Isäntien saksalaiskeskikenttäpelaaja Patrick Ebert ampui Rayon molemmat maalit. Ebertin ensimmäinen osuma tuli pilkusta, kun Huescan Rajko Brezancic joutui kaatamaan Rayo-kärki Manuchon boksissa ja lensi suoralla punaisella suihkun puolelle.

Olin yllättynyt Huescan vieraskannattajien määrästä, koska Espanjassa vieraspelimatkaaminen ei ole järin suositussa asemassa. Seuraansa Madridiin vajaan 400 kilometrin päästä oli saapunut kannattamaan muutama sata aragonialaista. Se oli silmämääräisesti arvioituna enemmän, kuin esimerkiksi Real Madridilla oli Calderónilla Madridin derbyssä.

Ikävä tosiasia Rayon kannalta on kuitenkin se, että jos ja kun seura mielii vähintään pitää sarjapaikkansa Segundassa, hyökkäyspelin pitää muuttua valtavasti. Viimeistelyprosentti on yksinkertaisesti olematon ja miettiessä seuran tavoitetta, joka oli välitön nousu takaisin La Ligaan, monen asian pitää muuttua.

Rayon onneksi Segunda on Euroopan tasaisisimpia sarjoja.