Las Palmas-Real Madrid lauantai-iltana. Real johtaa 2-1. 72. minuutilla neljäs tuomari näyttää valotaulullaan vaihtoa. Sisään numero 17, Lucas Vázquez. Ulos numero 7, Cristiano Ronaldo.

Päävalmentaja Zinédine Zidane varmasti tiesi, mitä tuleman pitää. Ronaldo on tottunut pelaamaan 90 minuuttia – etenkin kun peli ei ole ratkennut. Ja niinhän siinä kävi, että vaihtoon tullessaan Ronaldo ei katsonut Zidanea silmiin. Käveli tuohtuneena penkille ja mutisi itsekseen.

Ottelun jälkeen oli selvää, että espanjalaismedia kysyisi Zidanelta, miksi Ronaldo otettiin vaihtoon.

– Tiedän, että hän haluaa aina pelata ja pysyä kentällä. Mutta minun on myös ajateltava pelaajiani. Mielestäni oli paras vaihtoehto antaa hänelle lepoaikaa tiistain Mestarien liiga -ottelua silmällä pitäen, Zidane sanoi.

Kuningas on vaihtunut…

Ronaldon vaihtoon ottamisessa ei pitäisi olla mitään ihmeellistä. Valmentajalla on oikeus tehdä pelin aikana ratkaisuja, joiden hän uskoo palvelevan joukkuetta. Real Madridissa tämä ei ole ihan itsestäänselvää, sillä seuraan liittyy niin voimakasta politikointia.

Realissa Ronaldo on pitkään ollut koskematon. Pelaa aina kun haluaa. Pelaa sillä pelipaikalla, jolla haluaa. Vetää vapaapotkut, vaikka Gareth Balella on parempi osumisprosentti ja niin edelleen. Aiemmat valmentajat eivät ole asiaan puuttuneet. Syitä on turha spekuloida, ne tiedetään vain Realin sisällä.

Nyt näyttää hyvin voimakkaasti siltä, että tilanne on muuttumassa. Enää Ronaldo ei askelmerkkejä sanele. Kukkulan uusi kuningas on Zidane, joka uskaltaa tehdä isojakin päätöksiä. Niitä päätöksiä, joita hän tietää joutuvansa selittelemään eri sidosryhmille.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt muuten se, että Karim Benzema ei ole tällä kaudella pelannut yhtään täyttä 90-minuuttista. Toki alla on ollut loukkaantuminen, mutta tässäkin asiassa Zidane on näyttänyt kovuutensa.

… tai vaihtui itse asiassa jo aiemmin

Realin politikoinnissa mielenkiintoista on se, että Zidane aloitti nousunsa kukkulalle jo jokin aika sitten. Se tapahtui seuran suurimman voimahahmon – Florentino Pérezin – kustannuksella.

Jokainen La Ligaa seuraava tuntee sanan galáctico. Se yhdistetään vahvasti Péreziin, joka on puheenjohtajakausiensa aikana hankkinut Realiin isolla rahalla toinen toistaan näyttävämpiä pelaajia.

Yksi näistä pelaajista on James Rodríguez, joka saapui Realiin kaksi vuotta sitten 80 miljoonalla eurolla. On hyvin todennäköistä, että Pérez haluaisi nähdä kolumbialaisen pelaavan, etenkin kun joukkueessa ei muuten kovin montaa valovoimaista eteläamerikkalaista ole. Zidane on päättänyt toisin. Jamesin kokonaisvaltainen taso ei riitä, joten hänen edelleen menevät sellaisetkin pelaajat kuin Mateo Kovacic ja Marco Asensio. Nimet, jotka eivät myy läheskään yhtä hyvin kuin James Rodríguez.

Valta edelleen Florentinolla

Real Madridissa eletään tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja. Kysymyksiä on paljon ilmassa. Onko Ronaldo muuttumassa kuolevaiseksi? Ajetaanko Álvaro Morataa Benzeman edelle? Mikä on Jamesin tulevaisuus? Entä Iscon?

Zidane on tehnyt ja tehnee jatkossakin isoja päätöksiä. Hän on todennäköisesti turvassa niin kauan kuin malttaa antaa maltillisia lausuntoja, ja kun tulokset ovat tarpeeksi hyviä.

On mahdotonta tietää ja tavallaan turhaa spekuloida, alkaako Ronaldo kääntyä Zidanea vastaan, jos peliaika vähenee. Merkittävämpää on tietää, mitä mieltä Pérez on Zidanesta. Siinäkin suhteessa voidaan harrastaa spekulointia, mutta varmoja mieltymyksen mittareita on tasan yksi. Niin kauan kuin Zidane on Pérezin mielestä oikea henkilö Realiin, Zidane valmentaa Realia. Kun ei enää ole, ranskalainen saa potkut.

Nyt näyttää vahvasti siltä, että Zidane saa tehdä isojakin sisäpoliittisia päätöksiä (siis peluuttaa haluamiaan pelaajia), kunhan voittoja tulee.