Vieläkö Aritz Aduriz jaksaa? Pystyvätkö Athletic Bilbaon avauskokoonpanon pelaajat pelaamaan kauden lähes jokaisen ottelun? Paljolti niistä asioista riippuu joukkueen sijoitus.

Viime kausi

Kovin paljon paremmin ei olisi kausi voinut alkaa. Edellisen kauden Copa del Reyn finalistina Athletic pääsi pelaamaan Espanjan Supercupista. Baskiryhmä tarjoili San Mamésilla todellisen tyrmäyksen Barcelonalle. Aduriz takoi hattutempun, kun Athletic jyräsi 4-0-voittoon. Toinen osaottelu päättyi tasan, joten Athletic juhli ensimmäistä pokaaliaan sitten vuoden 1984.

Joukkueet kohtasivat toisensa myös La Ligan avauskierroksella. Nyt Barca oli parempi maalein 1-0. Alkukausi oli muutenkin Athleticille vaikea. Joukkue voitti vain yhden ensimmäisestä kuudesta ottelustaan. Siinä vaiheessa sijoitus oli 17:s. Kurssi kääntyi, ja Athletic alkoi nousta sarjataulukossa. Pikku hiljaa kahdeksanneksi, seitsemänneksi, kuudenneksi ja lopulta viidenneksi. 13 viimeisestä liigaottelustaan Athletic hävisi enää kaksi. Ihan loppuun asti kiri ei kuitenkaan riittänyt, sillä viimeinen Mestarien liiga -paikka jäi kahden pisteen päähän.

Alkavalla kaudella Athletic pelaa Eurooppa-liigassa, kuten se pelasi viime kaudellakin. Europelikausi oli baskeille pitkä, sillä joukkue aloitti urakkansa Eurooppa-liigan kolmannelta karsintakierrokselta. Karsinnoissa meinasi jo käydä kalpaten Zilinaa vastaan, mutta vierasmaalisääntö pelasti Los Leonesin. Lohkovaiheen Athletic selvitti yhdellä tappiolla, ja eteni pudotuspeleihin. Tie ei ollut ihan helppo. Ensin meni nurin Marseille ja sen jälkeen Valencia – vierasmaalisäännön turvin. Puolivälierissä Athletic venyi Sevillaa vastaan, mutta hävisi rangaistuspotkukilpailussa.

Puolivälieriin tyssäsi matka myös Copa del Reyssä. Kuninkaan cupissa Athletic voitti Linensen ja neljännesvälierissä komeasti Villarrealin – molemmissa osaotteluissa. Puolivälierissä Barcelona oli parempi yhteismaalein 5-2.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Ibai Gómez (Deportivo Alavés)

Mitään kovin merkittävää ei Athleticin pelaajarintamalla ole kesän aikana tapahtunut. Suurin ”menetys” on Ibai. 26-vuotias laitahyökkääjä ei missään vaiheessa onnistunut murtautumaan Athleticissa avauksen pelaajaksi. Viime kauden pilasivat loukkaantumiset, ja peliaikaa tuli vain yhdeksässä ottelussa.

Unai Bustinza (Leganés)

Oikeana pakkina ja topparina operoiva Bustinza pelasi viime kauden lainalla Leganésissa. Pelasi 15 sarjaottelua ja siirtyi nyt pysyvästi sarjanousijan riveihin.

Jon Aurtenetxe (Mirandés)

24-vuotiaalla Aurtenetxella on vyöllään 92 ottelua La Ligassa. Viime kauden vasen pakki pelasi lainalla La Liga 2:n Teneriffassa. Jatkaa toisella sarjatasolla Mirandésin riveissä.

Erik Morán (Real Zaragoza)

Puolustava keskikenttäpelaaja on viettänyt viimeiset 1,5 kautta lainalla – ensin Leganésissa ja sitten Real Zaragozassa. Siirtyi pysyvästi Zaragozaan.

Unai López (Leganés, laina)

Hyökkäävässä keskikenttäpelaajassa riittää potentiaalia. 20-vuotias pelasi viime kaudella kahta vaille kaikki kauden ottelut La Liga 2:ssa. Lainapestin myötä Lópezille haetaan peliminuutteja pääsarjatasolta.

Carlos Gurpegi (ura päättyi)

Komea ura takana. 35-vuotias toppari pelasi Athleticin organisaatiossa kesästä 1999 lähtien. Vyölle tuli 313 ottelua La Ligassa ja neljä Mestarien liigassa. Oli vielä viime kaudella kolmostoppari.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Mikel Vesga (omista reserveistä)

Tätä se on Athleticilla. Periaatteet ovat vahvat, joten pelaajia ei voida hankkia ihan mistä tahansa. Siksi omista reserveistä on taas nostettu monta pelaajaa ylös. Vesga on 23-vuotias puolustava keskikenttäpelaaja, joka omaa kohtuullisen syötön.

Iñigo Lekue (omista reserveistä)

Melko tuttu nimi, sillä pelannut jo 34 ottelua edustusjoukkueessa. 23-vuotias voi pelata laitapakkina molemmilla puolilla.

Ager Aketxe (omista reserveistä)

22-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja on saanut 22 ottelua vyölleen ykkösjoukkueessa. Viime kaudella pätevät kahdeksan maalia 21:ssä La Liga 2 -ottelussa. Tällä hetkellä kärsii polvivammasta.

Enric Saborit (omista reserveistä)

24-vuotias vasen pakki pelasi viime kaudella 26 ottelua La Liga 2:ssa. Kilpaillee Lekuen kanssa tuurausminuuteista Mikel Balenziagan takana.

Kepa Arrizabalaga (Real Valladolid, laina päättyi)

21-vuotias maalivahti vietti viime kauden lainalla Real Valladolidissa, jossa sai ykkösvahdin roolin. Tie Athleticin avaukseen ja jopa penkille on tukossa, joten voi olla, että Arrizabalaga lainataan muualle.

Guillermo (Leganés, laina päättyi)

Keskushyökkääjä on pelannut toistaiseksi 28 ottelua Athleticin edustusjoukkueessa ja tehnyt kaksi maalia. Viime kausi vierähti lainalla Leganésissa. 23 ottelussa tehot 5+3. Tuskin saa suuremmin vastuuta alkavalla kaudella.

Kike Sola (Middlesbrough, laina päättyi)

Kesällä 2013 Osasunasta Athleticiin. Kaikilla kolmella kaudella vyölle viisi liigaottelua. Viime kevään 30-vuotias keskushyökkääjä pelasi lainalla Middlesbroughssa. Ei näillä näkymin mitään käyttöä Athleticissa.

Iñigo Ruiz de Galarreta (Leganés, laina päättyi)

Hieman epäselvää, mikä 23-vuotiaan keskikentän keskustan pelaajan kohtalo on. Kolme viimeisintä kautta lainalla missä milloinkin. Lähteekö taas lainalle?

Joukkueen vahvuus

Identiteetti on maailman vahvimpia. Tietysti siihen liittyy merkittäviä rajoitteita – esimerkiksi pelaajarekrytointia ajatellen. Mutta hyötyjä on enemmän kuin haittoja. Pelaajat pysyvät Athleticissa pitkään – monet koko uransa. Se taas vaikuttaa kokoonpanon hallittuun vaihtuvuuteen. Nytkään yksikään avainpelaaja ei ole lähtenyt.

Toinen ehdoton vahvuus on pääpelaaminen. Athletic voitti viime kaudella 21,2 pääpalloa ottelua kohden. Tilaston kakkonen oli Eibar (18,8). Athletic voitti pääpalloistaan 56 prosenttia, vain Real Madrid ylsi samaan.

Joukkueen heikkous

On jopa hienoinen ihme, että Athletic pystyi pelaamaan korkealla tasolla sekä La Ligan, pitkän Eurooppa-liigan että Copa del Reyn läpi. Avauskokoonpano on terävä, mutta terä tylsyy nopeasti, kun rotaatio alkaa pyöriä. Hyvä esimerkki on keskushyökkääjän tontti. Jos Aduriz loukkaantuu, pystyykö kukaan paikkaamaan tarpeeksi korkealla tasolla?

Valmennus

52-vuotias Ernesto Valverde on luotsannut Athleticia kesästä 2013. Aiempaa kokemusta on Valenciasta, Olympiakosista, Villarrealista ja Espanyolista. Seuraidentiteetin mukaisesti Valverdenkin pelitapa nojaa tiettyihin, tuttuihin elementteihin.

4-2-3-1-ryhmitystä ottelusta toiseen käyttävä Athletic käyttää pelaamisessaan paljon pitkiä syöttöjä ja keskityksiä. Eikä ihme, kun kentältä löytyy Adurizin kaltainen kohdepelaaja. Adurizin alla kymppipaikalla pelaava Raúl García on hyvä pääpelaaja hänkin.

Athletic pyrkii riistämään pallon ylhäällä ja hyökkäämään riiston jälkeen nopeasti pystysuuntaan. Muodon sisällä Leijonat pelaa aggressiivisesti, mutta kuitenkin melko puhtaasti.

Tärkein pelaaja

Aritz Aduriz

On koko Athleticin symboli. Baski (tietenkin). Maailman parhaita pääpelaajia. Leijona. Kaiken symboliikan lisäksi iski viime kaudella La Ligassa peräti 20 maalia ja antoi päälle kuusi maalisyöttöä. Athleticin toiseksi paras maalintekijä ylsi seitsemään osumaan. Eli maalintekovastuu on jatkossakin vahvasti Adurizin harteilla.

Arvio

Athletic on tasapainoisessa tilanteessa. Identiteetti kantaa hyvin, eikä joukkue ole taaskaan isommin muuttunut. Joukkuetta leimaavat tutut vahvuudet ja tutut heikkoudet. Parhaimmillaan taistelee Mestarien liiga -paikasta. Toisaalta parin avainpelaajan loukkaantuminen voi syöstä Athleticin keskikastiin.

Kokoonpano

Maalivahdit

Iago Herrerín
Kepa Arrizabalaga
Gorka Iraizoz

Puolustajat

Aymeric Laporte
Xabier Etxeita
Gorka Elustondo
Mikel Balenziaga
Enric Saborit
Óscar de Marcos
Iñigo Lekue
Eneko Bóveda

Keskikenttäpelaajat

Mikel San José
Ander Iturraspe
Beñat Etxebarria
Mikel Rico
Mikel Vesga
Raúl García
Javi Eraso
Ager Aketxe
Markel Susaeta

Hyökkääjät

Iker Muniain
Sabin Merino
Iñaki Williams
Aritz Aduriz
Borja Viguera
Kike Sola
Guillermo

Päävalmentaja

Ernesto Valverde