Real Betisillä on tavallaan tilanne ihan hyvin hallussaan. Samaan aikaan kehitettävää riittää. valmentajia on tullut ja mennyt. Viimeisen vuoden aikana joukkuetta on luotsannut kolme eri miestä.

Viime kausi

Nousijajoukkue aloitti kauden Pepe Melin alaisuudessa. Sitä kesti tammikuun alkuun, kunnes Mel korvattiin Juan Merinolla. Tuolloin Betis oli sarjassa 15:ntenä. Erityisiä haasteita Melin aikakaudella aiheutti maalinteko. Betis ei onnistunut yhdessäkään sarjaottelussa tekemään yli yhtä maalia.

Tilanne muuttui helmikuussa. Samaan aikaan Betis pelasi hyvän kuuden ottelun tappiottoman jakson, jonka aikana joukkue voitti kolme peliä. Lopulta Betis loikkasi päätöskierroksen tulosten ansiosta 10:nneksi.

Copa del Reyssä Betis kaatoi neljännellä kierroksella Sporting Gijónin. Neljännesvälierien Sevillan derby oli odotettu, mutta siitä tuli hyvin yksipuolinen. Sevilla kaatoi Betisin yhteismaalein 6-0.

Kauden päätteeksi väliaikaisluotsi Merinokin sai mennä. Uudeksi päävalmentajaksi palkattiin uruguaylainen Gus Poyet.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Alfred N’Diaye (Villarreal)

Iso menetys ja samalla Betisin kesän rahakkain myynti. Kahdeksan miljoonan euron kauppa yltää seurahistorian seitsemänneksi kalleimmaksi myynniksi. Muodosti viime kaudella hyvän keskikentän ankkuriparin Petrosin kanssa.

Francisco Molinero (Getafe)

Tuurasi oikeana ja vasempana pakkina, kun sitä tarvittiin. Pelasi viime kaudella yhteensä 21 liigaottelua. Siirtyi pelaamaan sarjaporrasta alemmas.

Lorenzo Reyes (Universidad de Chile)

Viime kaudella isossa roolissa Almeríassa. Lainapestin päättymisen jälkeen puolustava keskikenttämies palasi kotimaahansa.

Francisco Varela (Real Oviedo)

Oli viime kaudella kakkosvaihtoehto vasemman pakin tontille. 21-vuotiaassa ei nähty tarpeeksi potentiaalia, joten päästettiin Real Oviedoon.

Vincenzo Rennella (Real Valladolid)

Aloitti kauden Betisissä. Keskushyökkääjä sai melko säästeliäästi peliaikaa ja loukkaantui marraskuussa. Lainattiin kevääksi Real Valladolidiin, johon siirtyi kauden päätteeksi pysyvästi.

Heiko Westermann (Ajax)

Betisin kolmostoppari viime kaudella. Olisi ollut enemmänkin ilman vuodenvaihteessa tullutta loukkaantumista. Vie mennessään kamppailuvoimaa.

Jorge Molina (Getafe)

Suhteellisen pitkä ura Betisissä takana. Viime kaudella 34-vuotias keskushyökkääjä teki 23 liigaottelussa vain tehot 1+1. Siirtyi sarjaporrasta alemmas.

Rafael van der Vaart (Midtjylland)

Oli viime kesänä alun alkaen riskihankinta. 33-vuotias pelintekijä pelasi lopulta vain 170 minuuttia La Ligassa ja 120 Copa del Reyssä. Seuraava osoite löytyy Tanskasta.

Martín Montoya (Barcelona, laina päättyi)

Tarjosi tuurauspalveluja niin oikean kuin vasemman pakin paikalla. Yhteensä 13 liigaottelua viime kaudella.

Ricky van Wolfswinkel (Norwich, laina päättyi)

Vähän samanlainen tapaus kuin van der Vaart. Oli joskus paljon isompi nimi. Teki yhden maalin pelaamansa 617 minuutin aikana. Palasi Norwichiin.

Betisistä on kesän aikana lähtenyt muitakin. Amro Tarek siirtyi Egyptiin, Braian Rodríguez chileläiseen Evertoniin ja José Antonio Caro Córdobaan. Leandro Damião palasi lainaltaan Santosiin, ja Álvaro Vadillo jäi ilman sopimusta. Lisäksi Dani Pacheco lainattiin Getafeen.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Antonio Sanabria (Roma)

Todella potentiaalinen hankinta. 20-vuotias keskushyökkääjä osoitti tasonsa viime kaudella, kun hän iski lainapestin aikana Sporting Gijónille 11 liigamaalia 29 ottelussa. Odotuksia on ladattu paljon Sanabriaan, sillä Betis maksoi hänestä seitsemän miljoonaa euroa – kuudenneksi eniten seurahistoriassa.

Aïssa Mandi (Stade Reims)

Toppari oli isossa roolissa viime kaudella. Urakoi Ranskan pääsarjassa 32 ottelua ja teki vieläpä viisi maalia. Kantoi lisäksi monessa pelissä kapteeninnauhaa. Melko iso investointi (neljä miljoonaa euroa) viittaisi siihen, että on nousemassa suoraan avaukseen.

Felipe Gutiérrez (Twente)

Chileläistä osaamista Hollannista. Keskikentän keskustassa operoiva Gutiérrez maksoi Betisille 3,5 miljoonaa euroa. Mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin saa.

Jonas Martin (Montpellier)

Toinen vahvistus keskikentän keskustaan. Voi pelata myös keskikentän pohjalla ja kymppipaikalla. Viime kaudella 36 ottelua Ranskan pääsarjassa.

Riza Durmisi (Bröndby)

22-vuotias vasen pakki. Tanskalainen on erittäin nopea. Puolustaminen tuottaa hankaluuksia.

Roman Zozulia (Dnipro)

Keskushyökkääjä, joka on La Liga -tasolle kysymysmerkki. Kärsi viime sesongilla loukkaantumisista, mutta iski silti 15 ottelussa tehot 5+4.

Manu Herrera (Real Zaragoza)

34-vuotias maalivahti pelasi viime kaudella noin puolet Real Zaragozan otteluista. Taistellee Daniel Giménezin kanssa kakkosvahdin tontista.

Matías Nahuel (Villarreal, laina)

Lupaava, 19-vuotias laitahyökkääjä, joka lainattiin Villarrealista kahdeksi kaudeksi. Hyvä 1v1-haastaja.

Lisäksi Betisiin ovat kesän aikana liittyneet Fabián Ruiz (nostettiin omista junioreista), Alex Alegría (palasi lainalta Numanciasta) ja Álex Martínez (palasi lainalta Elchestä).

Joukkueen vahvuus

Materiaali alkaa olla ”toisen vuoden nousijajoukkueeksi” hyvä. Harva joukkue ylipäätään pystyy La Ligassa käyttämään 20:tä miljoonaa euroa pelajaahankintoihin. Ylipäätään Betisin materiaalitilanne on sikäli hyvä, että se ei ole joutunut monen joukkueen kokemaan lainakierteeseen, jossa suuri osa joukkueesta vaihtuu lainapestien myötä vuosittain.

Joukkueen heikkous

Onko sekoilut sekoiltu? Viime kesänä Betisiin hankittiin sellaisia nimimiehiä, kuten Rafael van der Vaart ja Ricky van Wolfswinkel. Nimenomaan nimimiehiä. Pelillisiksi vahvistuksiksi heistä ei ollut. Ja sitten on ongelma nimeltä Dani Ceballos. Onko kiukuttelut kiukuteltu? Malttaako Ceballos keskittyä ensin harjoitteluun ja pelaamiseen ja vasta sitten Real Madrid -siirrosta unelmointiin?

Valmennus

Gus Poyet on mielenkiintoinen tuttavuus, sillä hän on tehnyt uransa toistaiseksi Englannissa. Valmennusura alkoi Swindon Townissa Dennis Wisen apulaisena. Ensimmäisen päävalmentajapestinsä Poyet sai Brightonista kaudella 2009-10. Uruguaylainen on sittemmin toiminut myös Sunderlandissa ja AEK Ateenassa.

Poyet pyrkii periaatteessa peluuttaamaan pallonhallintajalkapalloa. Haaste viime kauteen nähden on siinä, miten Betisin pelin rakenne toisi viime kauteen nähden parannusta kentän molempiin päätyihin. Betis teki vain 34 maalia, mikä oli koko sarjan pienin lukema. Se oli tulosta tehottomasta hyökkäämisestä, joka tuotti vain 3,2 laukausta maalia kohti per ottelu (sarjan toiseksi pienin lukema). Kovin paljon paremmin ei mennyt omassa päädyssä, sillä Betisiä vastaan lauottiin kolmanneksi eniten.

Tärkein pelaaja

Antonio Adán

Jos Betisin hyökkäyspelaamisen rakenne ei kohene (eikä Betis sitä kautta tee viime kauteen verrattuna enempää maaleja), maalivahdin on venyttävä parhaimpaansa. Siksi valitsimme tärkeimmäksi pelaajaksi Adánin. Pelasi viime kaudella kahta vaille kaikki liigaottelut. Löytänyt pelillisen kotinsa Betisistä, jonne siirtyi vaikean jakson jälkeen vuonna 2014.

Arvio

Rahaa on käytetty, vahvistuksia on hankittu. Pari kysymystäkin on: onko N’Diayeta pystytty korvaamaan? Ja ennen kaikkea, onko pelin rakennetta pystytty kohentamaan? Viime kauden sijoitusta on nimittäin vaikea uusia, jos maalisuhde on samanlainen kuin vuosi sitten. Lopputulemana: sijoitukset 10-17 ovat realismia, riippuen kysymyksiin saatavista vastauksista.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Daniel Giménez
13 Antonio Adán
25 Manu Herrera
41 Pedro

Puolustajat

3 Álex Martínez
4 Bruno González
12 Cristiano Piccini
14 Riza Durmisi
20 Germán Pezzella
23 Aïssa Mandi
Juan Vargas

Keskikenttäpelaajat

5 Petros
6 Felipe Gutiérrez
7 Charly Musonda
8 Jonas Martin
10 Dani Ceballos
11 Matías Nahuel
16 Álvaro Cejudo
17 Joaquín
52 Fabián Ruiz
Foued Kadir
Francisco Portillo
Xavi Torres
Didier Digard

Hyökkääjät

9 Antonio Sanabria
18 Roman Zozulia
19 Alex Alegría
24 Rubén Castro

Päävalmentaja

Gustavo Poyet