Valencia ei ole viime aikoina ollut se kaikkein tasapainoisin seura. Jokohan nyt on selvää, mitä tavoitellaan ja millä keinoilla?

Viime kausi

Kun kausi alkoi, Valenciaa luotsasi Nuno Espírito Santo. Pistemenetyksiä tuli seurajohdon mielestä liikaa. Nuno sai lähteä jo marraskuun lopussa. Tuolloin Valencia oli La Ligassa yhdeksäntenä, eikä Mestarien liigassakaan mennyt hyvin.

Ja sitten Valencian omistaja Peter Lim teki ison virheen. Hän palkkasi Nunon seuraajaksi tuttunsa Gary Nevillen. Siitä alkoi alamäki, joka pilasi Valencian kauden ja Nevillen mahdollisen valmentajauran.

Copa del Reyssä Neville saavutti voittoja, mutta La Ligassa niitä ei tahtonut tulla millään. Mestarien liigassa Valencia jäi puolestaan alkulohkoon. Lopulta kun Neville sai liigassa pari voittoa vyölleen, Copassa nähtiin totaalinen romahdus. Barcelona höykytti Valencian nurin 7-0, mikä osaltaan kertoi Nevillen puutteista joukkueen organisoinnissa.

Maaliskuun lopussa tehtiin päätös, Neville ulos ja kesken kauden apuvalmentajaksi palkattu Pako Ayestarán vetovastuuseen. Loppukausi sujui tuloksellisesti paremmin, joskin joukkue hävisi kolme viimeistä otteluaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

André Gomes (Barcelona)

Melko iso menetys, mutta mukavasti Valencia toisaalta myös nettosi. Siirtyi Valenciaan pari vuotta sitten 20 miljoonalla eurolla. Nyt Barca maksoi keskikenttäpelaajasta 35 miljoonaa. Se on enemmän, kuin mitä Valencia sai aikoinaan esimerkiksi David Silvan ja Juan Matan myynneistä. Viime kaudella kaikki kilpailut mukaan lukien 41 ottelua, joissa tehot 4+7. Hyvä syöttäjä ja hyvä pelinlukutaito.

Rodrigo de Paul (Udinese)

Gomesin tavoin 22-vuotias. Sai syksyllä melko epäsäännöllisesti vastuuta, ja lainattiin kevääksi Argentiinaan. Käyttöä ei pelaajalle nähty, joten vasen laitahyökkääjä siirtyi Udineseen kolmella miljoonalla eurolla.

Antonio Barragán (Middlesbrough)

Gomesin tavoin melko isohko pelillinen menetys. Viisi vuotta oikea pakki ehti pelata Valenciassa. Parin viime kauden ajan oli ykkösvaihtoehto omalle tontilleen. Los Che sai myynnistä vain 2,7 miljoonaa euroa.

Pablo Piatti (Espanyol, laina)

Viime kaudella lähinnä rotaatiomiehen roolissa vasemman laitahyökkääjän tontilla. Eikä tehojakaan tullut. Antoi vain kaksi maalisyöttöä 21 liigaottelussa. Alkava kausi menee Espanyolissa lainalla.

Sofiane Feghouli (West Ham)

Menetys, joskin siihen osattiin varautua. Feghoulin kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta, joten hän oli vapaa siirtymään ilmaiseksi West Hamiin. Kauden aikana nähtiin perinteisiä kiristystoimenpiteitä, kuten kokoonpanon ulkopuolelle jättämistä. Oli kaikesta huolimatta vielä viime kaudella ykkösvaihtoehto oikean laitahyökkääjän paikalle. Tehot (1+1) tosin jäivät hyvin vähäisiksi.

Yoel Rodríguez (Eibar, laina)

Ei mitään käyttöä Valenciassa, vaikka hänet vasta vuosi sitten seuraan ostettiin. Viime kaudella lähetettiin marraskuussa Rayo Vallecanolle hätäavuksi. Alkava kausi menee lainalla Eibarissa.

Álvaro Negredo (Middlesbrough, laina)

Todellinen hutiostos Valencialta. Pelasi seurassa kaksi viime kautta ja maksoi Los Chelle 28 miljoonaa euroa. Viime kaudella 25 liigaottelussa vain viisi maalia. Lähetettiin lainalle Valioliigaan, kenties siirtomarkkina-arvoaan nostamaan?

Danilo (Braga, laina päättyi)

Lainattin viime kesänä vahvistamaan keskikentän keskustaa. Vasta 20-vuotias puolustavan roolin pelaaja sai melko säännöllisesti peliaikaa. Pitäisi olla korvattavissa.

Denis Tsheryshev (Real Madrid, laina päättyi)

Lainattiin kevääksi Real Madridista. Polvivamma pilasi loppukauden, mutta ehti muutamassa pelaamassaan ottelussa jo näyttää tasonsa. Kolmas vasen laitahyökkääjä, joka Valenciasta on kesän aikana lähtenyt.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Nani (Fenerbahce)

Tänä kesänä Valencialla on toistaiseksi palanut eniten rahaa Naniin (8,5 miljoonaa euroa). Oikea laitahyökkääjä yritti pitkään lyödä itseään läpi Manchester Unitedissa, kunnes viime kesänä lähti Fenerbahceen. Turkin pääsarjassa kahdeksan maalia ja yhdeksän maalisyöttöä 28 ottelussa. Nopea pelaaja, joka haastaa hyvin, ja jolta löytyy painava laukaus. Pystyy operoimaan tarvittaessa hyökkäyksen kaikilla tonteilla. Saanee ison roolin.

Álvaro Medran (Real Madrid)

22-vuotias keskikentän keskustan pelaaja vietti viime kauden lainalla Getafessa. Tie Realin pelaavaan kokoonpanoon oli täysin tukossa, joten siirtyi Valenciaan. Korvannee Los Chessä Danilon jättämän aukon.

Martín Montoya (Barcelona)

Barragánin paikkaajaksi hankittu oikea pakki. Espanjalainen on ehtinyt jo 25 vuoden ikään, mutta pääsi vasta nyt pois Barcelonasta. Viime kauden pelasi lainalla ensin Interissä ja myöhemmin Real Betisissä. Nopea pelaaja, joka syöttää barcalaisittain hyvin, ja joka tukee hanakasti hyökkäyksiä.

Salva Ruiz (Granada, laina päättyi)

Vasen pakki, joka lähetettiin viime kaudeksi lainalle Granadaan. Ei juuri saanut vastuuta, ja loukkaantumisetkin vaivasivat. Voi hyvin olla, että lähtee vielä muualle ennen kuin siirtoikkuna umpeutuu.

Lucas Orbán (Levante, laina päättyi)

Niin ikään vasen laitapuolustaja. Siirtyi Valenciaan kaksi vuotta sitten. Oli vasta kolmas vaihtoehto vasemman pakin tontille. Ylijäämämies lainattiin loppukaudeksi Levanteen. Saako Ayestaránin alaisuudessa isomman roolin?

Robert Ibáñez (Granada, laina päättyi)

Ruizin tavoin Granadassa lainalla viime kaudella. 23-vuotias oikea laitahyökkääjä ei juuri tehoja saanut aikaan. Voi hyvin olla, että lähtee vielä kesän aikana muualle.

Federico Cartabia (Deportivo La Coruña, laina päättyi)

Valencian kasvatti, joka on pari viime kautta pelannut lainalla toisaalla – ensin Córdobassa ja viime kaudella Deportivo La Coruñassa. Iski Deporille 26 liigaottelussa tehot 3+3. Joko nyt 23-vuotias laitahyökkääjä saisi mahdollisuuden Valenciassa?

Joukkueen vahvuus

Perusrunko on pysynyt aika lailla samana. Toki muutamia merkittäviä tai suhteellisen merkittäviä pelaajia on lähtenyt, mutta kyllä tästä materiaalista pitäisi pystyä ihan pätevä joukkue leipomaan. Tilanne jossain määrin muuttuu, jos ykköstoppari Shkodran Mustafi vastaa huhuttuihin Arsenal-kutsuihin.

Joukkueen heikkous

Jatkuva sekoilu. Valencialla on moneen muuhun La Liga -seuraan verrattuna paljon resursseja. Niin paljon, että neljännestä sijasta pitäisi pystyä taistelemaan vuodesta toiseen. Tällä hetkellä menee kuitenkin liikaa energiaa vääriin asioihin. Kuten farssimaiseen valmentajasirkukseen. Tai pelaajien kiukutteluun. Ensin oli tapaus Feghouli, ja nyt Dani Parejon kanssa on isoja ongelmia.

Toinen potentiaalinen heikkous koskee André Gomesia. Kuka hänet paikkaa? Saman tason täsmävahvistusta keskikentän keskustaan ei ole vielä hankittu.

Valmennus

Pako Ayestarán on toiminut päävalmentajana vasta vuodesta 2014. Nytkin hän on tavallaan vahingossa vetovastuussa. 53-vuotias espanjalainen saapui helmikuussa joukkueeseen apuvalmentajaksi. Tai ehkä se oli vain kulissia. Ehkä oli jo silloin sovittu, että Ayestarán korvaisi Nevillen.

Alkava kausi on erittäin mielenkiintoinen, sillä kovin paljon ei Ayestaránin metodeista vielä tiedetä. Viime kauden lopussa hän käytti ensin 4-2-3-1-ryhmitystä, mutta vaihtoi pian 4-3-3:een.

Pallonhallintaan Valencia todennäköisesti pyrkii lähes kaikkia vastustajiaan vastaan. Hyökkäyspelaaminen rakentuu paljolti lyhyiden syöttöjen varaan. Pitkiä syöttöjä ei kovin paljon anneta, ei myöskään keskityksiä. Ajoittain haasteena on maalipaikkojen luominen tarpeeksi lähelle vastustajan maalia.

Tärkein pelaaja

Shkodran Mustafi

Saksalaistopparin harteilla lepää paljon. Isolla rahalla hankittu Aymen Abdennour ei ole toistaiseksi osoittautunut Nicolás Otamendin tasoiseksi keskuspuolustajaksi. Aderlan Santos ja Rúben Vezokin ovat ok, mutteivät loista.

Mustafi on vahva pääpelaaja, jonka parhaat avut ovat nimenomaan puolustussuuntaan. Syöttöpelaamisessa on vielä tekemistä, mutta sekin on kohtuullisella tasolla. Nyt vain kun Valencia pystyisi pitämään topparistaan kiinni. Arsenal on tiettävästi kiinnostunut.

Arvio

Paljon riippuu siitä, saadaanko Valenciaan rakennettua terve työyhteisö. Sellainen, jossa ei tarvitse koko ajan pelätä potkuja, ja jossa pelaajat haluavat pelata logon eteen. Materiaali riittää vaikka mihin. Nyt on enemmän kiinni muista asioista. Parhaimmillaan taistelee viimeisestä Mestarien liiga -paikasta. Vähintään pitäisi pystyä pelaamaan sijoista 5-7.

Kokoonpano

Maalivahdit

1 Diego Alves
13 Jaume Doménech
25 Mathew Ryan

Puolustajat

2 João Cancelo
3 Rúben Vezo
4 Aderlan Santos
5 Shkodran Mustafi
6 Guilherme Siqueira
14 José Gayá
23 Aymen Abdennour
Lucas Orbán
Martín Montoya
Salva Ruiz
Lato

Keskikenttäpelaajat

10 Dani Parejo
15 Enzo Pérez
17 Nani
18 Javi Fuego
Álvaro Medrán
Federico Cartabia
Carlos Soler

Hyökkääjät

9 Paco Alcácer
16 Zakaria Bakkali
22 Santi Mina
Rodrigo Moreno
Robert Ibáñez

Päävalmentaja

Pako Ayestarán