Deportivo La Coruña aloittaa kolmannen peräkkäisen kautensa pääsarjassa. Edellisten kausien sijoitukset olivat 16:s ja 15:s. Mihin rahkeet riittävät tällä kertaa? Ja onko valmentajanvaihdos ollut onnistunut?

Viime kausi

Deporin kausi alkoi joukkueen tasoon nähden erittäin hyvin. Ensimmäisestä 17 ottelustaan joukkue hävisi käsittämättömästi vain kaksi. Haasteena olivat tasapelit, jotka eivät tahtoneet kääntyä voitoiksi. Lisää haasteita tuli hyvän jakson jälkeen. Koko loppukauden aikana Depor voitti enää vain kaksi liigaottelua.

Kauden 38 ottelusta peräti 18 päättyi tasapeliin. Tappioita Depor koki yhtä vähän kuin viidennen sijan Athletic Bilbao, joten jos vain tasapelit saataisiin käännettyä voitoiksi… Sitä galicialaisjoukkue yrittää uuden valmentajan johdolla, sillä kauden päätteeksi Víctor Sánchez vaihtui Gaizka Garitanoon.

Copa del Reyssä Deporin taival tyssäsi yllättäen neljännesvälierissä Mirandésia vastaan.

Pelaajasiirrot – lähteneet

Manu Fernández (Machine Sazi)

Saapui Deporiin vuosi sitten. Pelasi kakkosvahdin roolissa yhdeksän liigaottelua ja jatkoi matkaansa ilmaiseksi melko eksoottiseen kohteeseen: Iraniin.

Fabricio (Besiktas)

Ei pelannut viime kaudella lainkaan polvivamman takia. Maalivahti pelaa alkavalla kaudella Turkissa.

Cani (Real Zaragoza)

Hienon pelaajan ura alkaa olla ehtoopuolella. Pelasi loukkaantumisista huolimatta viime kaudella vielä 18 sarjapeliä. 35-vuotias pelintekijä siirtyi jäähdyttelemään kasvattiseuraansa Real Zaragozaan.

Alberto Lopo (ilman seuraa)

Toinen 35-vuotias, jolla takanaan komea ura. Pelannut yhtä vaille 400 ottelua La Ligassa. Niistä 10 tuli viime kaudella. Toppari ei saanut uutta sopimusta.

Luisinho (ilman seuraa)

Monikäyttöinen vasemman laidan pelaaja. Viime kaudella vastuuta 20 liigapelissä. Ehkä hieman yllättäen ei saanut uutta sopimusta.

Manuel Pablo (lopetti uransa)

Canin ja Lopon ohella hieno pelaaja. Las Palmasin kasvatti siirtyi Deporiin jo kesällä 1998, eli lähes 20 vuotta sitten. Viime kaudella kärsi loukkaantumisista, ja pelasi vain viidessä ottelussa kaikki kilpailut huomioiden. Valmentaja ymmärsi pelaajan tarinan suuruuden. Pelasi nimittäin täydet minuutit kauden päätösottelussa Real Madridia vastaan. Siihen oli hyvä lopettaa ura 40-vuotiaana.

Pablon lisäksi myös 37-vuotias maalivahti Stipe Pletikosa ripusti nappulakenkänsä naulaan.

Federico Cartabia (Valencia, laina päättyi)

Suhteellisen iso menetys. Oli viime kaudella ykkösvaihtoehto oikealle laidalle hyökkäävään rooliin. Iski tehot 3+3 ja palasi lainapestinsä jälkeen Valenciaan.

Luis Alberto (Liverpool, laina päättyi)

Vielä Cartabiaa isompi menetys. 29 liigapelissä tehot 6+7. Vain Lucas Pérez pystyi Deporin pelaajista parempaan. Liverpoolista lainattu Alberto oli viime kaudella ykkösvalinta niin kymppipaikalle kuin vasemmaksi hyökkääjäksi.

Lisäksi Miguel Cardoso siirtyi Tondelaan ja Luis Fernández Alcorcóniin. Juan Domínguez puolestaan lainattiin Real Mallorcaan ja Bicho Ferroliin. Jonás Gutiérrezin sopimusta ei jatkettu, ja Jonathan Rodríguez palasi lainapestiltään Peñaroliin.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Florin Andone (Córdoba)

Deporin mittapuulla iso hankinta, sillä Andonesta maksettiin neljä miljoonaa euroa. Keskushyökkääjä iski viime kaudella La Liga 2:ssa komeat tehot 21+7. Sijoitus sarjan maalipörssissä oli toinen. Mielenkiintoista nähdä, millainen roolitus Andonen ja Lucas Pérezin välille luodaan.

Przemyslaw Tyton (Stuttgart)

La Ligan ystävät muistavat Tytonin kaudelta 2014-15, jolloin hän pelasi lainalla Elchessä. Nyt maalivahti ostettiin Saksasta 500 000 eurolla. Viime kaudella ykkösmaalivahtina. Mikä mahtaa olla rooli nyt?

Faycal Fajr (Elche)

Pelasi jo viime kauden lainalla Deporissa, joten puhutaan tutusta miehestä. Pystyy operoimaan niin kymppipaikalla kuin kummallakin laidalla. Viime kaudella 38 ottelussa tehot 5+3. Joukkueen toiseksi paras syöttöprosentti.

Borja Valle (Real Oviedo)

24-vuotias vasen laituri iski viime kaudella kuusi maalia ja antoi neljä maalisyöttöä 29 La Liga 2:n ottelussa. Pystyykö paikkaamaan Cartabian ja Alberton jättämää aukkoa?

Rubén (Levante)

Oli joulukuun puoliväliin asti Levanten ykkösmaalivahti. Koko loppukauden istui penkillä. Saako Deporissa mahdollisuutta taistella avauskokoonpanopaikasta?

Bruno Gama (Dnipro)

Pelasi Deporissa kaudet 2011-13, jolloin siirtyi ukrainalaiseen Dniproon. Nyt palaa takaisin ja voi saada ihan isonkin roolin laitahyökkääjän tontilla.

Juanfran (Watford)

Pari viime kautta Deporissa lainalla, joten Fajrin tavoin valmiiksi tuttu mies. Oli ykkösvaihtoehto oikean pakin tontille. Voi olla sitä edelleen.

Emre Colak (Galatasaray)

Hyökkäävä keskikenttämies Turkista. Pystyy operoimaan myös keskikentän keskustassa ja vasemmalla laidalla. Sai viime kaudella Mestarien liiga -kokemusta.

Raúl Albentosa (Derby)

Pelasi viime kauden lainalla Málagassa, ja nousi saman tien avauksen toppariksi. Isokokoinen kaveri (193 cm), joka on nimenomaan puolustava puolustaja.

Carles Gil (Aston Villa, laina)

Valencian kasvatti, joka siirtyi 1,5 vuotta sitten Aston Villaan. Pelaa useimmiten oikeana laitahyökkääjänä. Viime kaudella 23 Valioliiga-ottelussa tehot 2+1. Voi saada ison roolin Deporissa.

Marlos Moreno (Manchester City, laina)

Kaikkein tuorein hankinta, joka myös on jonkinlainen kysymysmerkki. 19-vuotias laitahyökkääjä ehti takoa 13 Libertadores-pelissä tehot 3+4.

Guilherme (Udinese, laina)

25-vuotias keskikentän ankkuri, jonka viime kausi meni osittain pilalle loukkaantumisten vuoksi. Pelasi vain viisi Serie A -ottelua.

Lisäksi joukkueeseen ovat lainapesteiltään palanneet Saúl García (Teneriffa) ja Álvaro Queijeiro (Pontevedra).

Joukkueen vahvuus

Deporin keskuspuolustus on vahvoissa kantimissa. Viime kaudella avauksen toppariparin muodostivat Sidnei ja Alejandro Arribas. Nyt joukkuetta on vielä vahvistettu Raúl Albentosalla. Tilanne on yhä parempi kun otetaan huomioon, että maalivahtiosasolta löytyy kolmikko, joista jokainen pystyy tarvittaessa toimimaan aloittavana maalivahtina.

Mainitaan vielä toisena vahvuutena vastaiskupelaaminen. Se toimi viime kaudella erinomaisesti. Miten on nyt, kun valmentaja on vaihtunut?

Joukkueen heikkous

Erikoistilanteista Depor tekee liian vähän maaleja. Viime kaudella joukkue onnistui tekemään kuolleen pallon tilanteista vain viisi maalia (rangaistuspotkuja ei ole laskettu mukaan). Vain Celta Vigo teki vähemmän. Ero tilaston kärkijoukkueeseen (Real Madrid, 19 erikoistilannemaalia) on valtava.

Valmennus

Valmentaja tosiaan vaihtui viime kauden päätteeksi. Nyt puikoissa on baski Gaizka Garitano, joka muistetaan Eibarin nostamisesta pääsarjaan. Viime kaudella Garitano luotsasi La Liga 2:n Real Valladolidia, mutta sai potkut jo lokakuussa.

Mitä Deporin pelaamiselta voidaan odottaa? Ei kovin paljon pallonhallintaa. Sen sijaan alhaalla makaavaa puolustusta, ja pitkien syöttöjen pelaamista kohdepelaajille. Depor hyökännee alkavalla kaudella vahvasti laitojen kautta.

Tärkein pelaaja

Lucas Pérez

Iski itsensä viime kaudella koko maailman tietoisuuteen. Erittäin hyvin hyökkäysalueella sijoittuva Lucas takoi La Ligassa 17 maalia ja antoi päälle kahdeksan maalisyöttöä. Yhteensä Depor teki 45 maalia, joten Lucas oli suoraan mukana yli 50 prosentissa. Deporin kannalta olisi tärkeää, että hyökkääjä pysyisi seurassa.

Arvio

Depor on menettänyt joitain avauksen pelaajiaan, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin muilla häntäpäähän povatuilla joukkueilla. Suurin kysymys liittyy valmentajaosastoon. Onko Garitanon pelikirja sopiva Deporin materiaaliin? Pelaako Depor Garitanon alaisuudessa liikaa altavastaajajalkapalloa? Vai onko Garitano kenties onnistunut sapattijaksonsa aikana uusiutumaan? Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Depor putoa. Sijoittunee alempaan keskikastiin.

Kokoonpano

Maalivahdit

Germán Lux
Przemyslaw Tyton
Rubén

Puolustajat

Sidnei
Raúl Albentosa
Alejandro Arribas
Fernando Navarro
Saúl García
Juanfran
Laure
Luisinho

Keskikenttäpelaajat

Álex Bergantiños
Guilherme
Pedro Mosquera
Celso Borges
Álvaro Queijeiro
Faycal Fajr
Emre Colak
Bruno Gama
Borja Valle
Carles Gil

Hyökkääjät

Marlos Moreno
Lucas
Florin Andone
Oriol Riera

Päävalmentaja

Gaizka Garitano